MM vo výsluhovom dôchodku a materská. Ako je to?

zufalka
28. júl 2010

ahoj dievčatá,neviete mi niektorá poradit ako to chodí v prípade poberania a čerpania materskej ak je manžel vo výsluhovom dochodku?

andzi
29. júl 2010

Neviem aký vplyv by mal mať tvoj nárok na materskú s výsluhovým dôchodkom manžela. Ide predsa o 2 samostatné nároky a ak ty spĺňaš nárok na materské, tak ti ho budú vyplácať, s výsluhovým dôchodkom manžela to nemá nič spoločné.

suem
29. júl 2010

zufalka nemala si na mysli rodicovsku dovolenku a davky s nou spojene?

zufalka
autor
29. júl 2010

ahojky,ja neplanujem nastúpit materskú,práveže manžel,preto som chcela vediet či má na to nárok aj ked berie výsluhový dochodok. 🙂

suem
29. júl 2010

@zufalka skus napisat do temy kde na otazky ohladom materskej, rodicovskej dovolenky a davok odpoveda gapa, ona sa v tejto problematike vyzna. Dopln jej aj dalsie udaje ci je manzel okrem poberania vysluh.dochodku zamestnany, resp. SZCO, alebo spolocnik, konatel vo firmach...

andzi
29. júl 2010

@zufalka otec dieťaťa, teda tvoj manžel môže ako tzv. iný poistenec prevziať dieťa do starostlivosti, ale až po uplynutí šiestich týždňov odo dňa pôrodu, a ty ako matka nesmieš poberať materské alebo rodičovský príspevok. Ešte však musí byť splnená podmienka, aby tvoj manžel bol nemocensky poistený min. 270 dní pred prevzatím dieťaťa do osobnej starostlivosti. Doba poberania materského je len 22 týždňov. Čiže ak je tvoj manžel len výsluhový dôchodca a súčasne nie je zamestnaný alebo SZČO ani dobrovoľne nemocensky poistený, nárok na materské mu nevznikne.

zufalka
autor
1. aug 2010

@andzi dakujem