Moja neznalosť a neochota na úrade
Dobrý deň maminky 🙂 potrebujem Vašu pomoc a cenné rady.
Moja situácia je taká, že mám pracovnú zmluvu na dobu určitú, ktorá končí 28.2, no termín pôrodu mam 5.2.
Bohužiaľ nespĺňam podmienku tých 270 dní zamestnaná a bude mi chývať cca 20 dní.
A teraz moja otázka : Mám nárok na materskú a ak áno koľko mesiacov (týždňov)? Tlačivo o materskej som odovzdala zamestnávateľovi ale na Socialke mi povedali, ze nemám nárok na žiadny príspevok. Po narodení dieťaťa mám doniest rodný list a nasledne žiadať Úrad prace o rodičovaký príspevok.
Takže to znamená, že žiadna materkská a rovno iba rodičovský príspevok?
Pani pracovníčka na socialke na mňa nemala.čas a odpinkala ma za pár sekund a ja mam teraz v tom celom guľáš..😣
Neviem na koho sa obrátiť a preto žiadam o radu Vás,ktoré ste maminky a viete ako a čo beži.
Ak máte čas, tak kľudne si prečítam aj Vaše rady ako postupovať a čo vybavovať po narodení dieťaťa..
Ďakujem už teraz!!!
Na ne
@marianna173 tie kravy čo tam sedia by mali poslať kade ľahšie. A dať tam zaskoleneho človeka podľa.novych smerníc tie staré jezibaby tam nemajú čo robiť.
@nikola0412 porodne nie je koordinovatelna davka a na zaklade pracovneho pomeru splnas podmienku bydliska a pokial mas na sr trvaly pobyt a dieta detskeho lekara tak nie je problem.
@nikola0412 pani v CR ma pravdu.... ja to mam zase opacne, skoro 5 rokov zijem a pracujem v CR, odvadzam vsetky odvody, poistena som tu, mimi tu bude mat pediatra.. takze materska, rodicovska pojde zCR. V SR nemam narok na nic. Ked to pani za priehradkou nechape treba chciet veduceho, nenechaj sa odbit.
@nikola0412 dieťa je ešte v brušku ale bude mať ma území SR lekára.
@llenka1 ja som z toho zúfalá.... Niekde na to sakrá musím mať nárok, babo tu bude tak isto mať pediatra a všetkých lekárov. V piatok idem na Upsv za tým debilom.
@llenka1 a máš tam trvalý pobyt?
@nikola0412 ak tu mas tp tak narok mas o SR
@9lf9 čo je podľa teba trvalý pobyt? Pretože od cudzineckej polície mám trvalý pobyt pretože vlastním nehnuteľnosti v SR
,ale v Op mám trvalý pobyt v CR
@nikola0412 na karticke z cudzineckej ak mas povolenie na TP na sk adrese je to ok a narok bude na sk
@nikola0412 nemam, dokonca ani prechodny. Chystam sa ho vybavit len kvoli skolke.

Príspevok na dieťa
nikola0412Dnes o 16:25
SOS 🆘 🆘
Zdravím vás všetkých,
V prvom rade nechápem ako môže niekto robiť na Upsv keď vlastne o svojej práci nevie nič.
Dneska som bola na Upsv sa pýtať či ja ako moravacka žijúca a pracujúca na území SR, mám nárok na pôrodné V SR pani na recepcii ma poslala slušne do prdele že si o to mam žiadať v CR.
Kto mate s tým skúsenosti? Pracujem a odvádzam dane, ZP a sociálku už 5 rokov v SR som majiteľom nehnuteľnosti v SR a mam pobytové právo od cudzineckej polície v SR. Žijem zo Slovákom ktorý má trvalý pobyt v SR a pracuje v SR.
Tak som si vzala do CR na Upsv a pani mi povedala, že v CR mi to nevyplatía, že mi to musí vyplatiť SR pokiaľ tu platím ZP, sociálku, mám tu všetkých lekárov.
Z logického hľadiska by to malo žena dostať v štáte kde odvádza odvody a má lekárov.
Prosím vás vie mi niekto poradiť?