icon

Môže byť otec na MD a dieťa v jasliach?

sezam
24. jan 2019

Ahojte, vedeli by ste mi niekto prosím poradiť, či reálne v praxi funguje to, že otec nastúpi na MD, v práci mu dajú novú pracovnú zmluvu - alebo keby aj nedali, ostane doma a dieťa ostane v jasliach na pol dňa, príp. celý deň v prípade potreby?
Ďakujem za odpoveď.

lula313
24. jan 2019

@sezam cely deň určite byt nemôže. Materska dávka je vyplácaná za starostlivost o dieťa, nie za to, že sa o neho starajú jasle.

sezam
autor
24. jan 2019

@lula313 ďakujem, potrebovala som si to overiť.

9lf9
24. jan 2019

@sezam moze byt v jasliach aj cely den zakon to nezakazuje

lula313
24. jan 2019

@9lf9 teraz sa rieši, že SP zamieta vyplácanie mužom, lebo nie sú s dietatom doma, pracujú dalej. Autorka asi myslela, že manzel bude mat novú zmluvu na TPP a úväzok nebude skrátený.

9lf9
25. jan 2019

@lula313 ja viem ze soc.poistovna teraz zamieta MD otcom ci zakonne o tom skoda hovorit. Otazka znela ci moze byt dieta v jasliach popri poberani MD a poved je moze, ci otcovi popri Pp tu MD aj priznaju je uz dalsia vec.

radka24
8. feb 2019

Dobrý deň, čítala som si vašu diskusiu a keďže presne toto teraz riešim, tak by som sa chcela opýtať či teda môže dieťatko do školky ak je manžel na MD. Chceli by sme ju dat na 4hodinky, aby si začala zvykať.

monika_mt
8. feb 2019

Určite môžete, však vy nikde nenahlasujete že kde dávate dieťa. Ako by sa soc.poisťovňa dozvedela že je dieťa v jasliach a muž na MD doma?

radka24
8. feb 2019

Vraj si to niekedy preverovali, keď štát platil porušenie zdravotné aj matke aj otcovi na MD. My si platíme zdravotné poistenie obaja.

radka24
8. feb 2019

Nie porušenie, ale poistenie 🙂

monika_mt
8. feb 2019

Tak ako matka môže byť doma na MD a dieťa v jasliach, tak môže byť aj muž doma na MD a dieťa v jasliach. Je jedno na koľko hodín, či len dopoludnia, či na celý deň.

evittam
8. feb 2019

@monika_mt Nemaju to prečo zisťovať. Podmienkou nároku na MD nie je mat dieťa doma

@radka24 Moze aj na cely den

evittam
8. feb 2019

@radka24 A co ma SP zo ZP?!