Môže exmanžel žiadať o prídavky na dieťa v Švajčiarsku?
Ahojte.
S manželom sme rozvedeny. Môže exmanžel vybaviť pridavky na dieťa v Švajčiarsku bez môjho suhlasu?
Čo k tomu potrebuje?
A keď ich vybavi bez môjho suhlasu a peniaze nepošle ale si ich bude užívať ako to môžem riešiť?
Keďže dieťa je v mojej starostlivosťi.
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď
Odbor soc.veci a rodiny potvrdzuje formular E411 o vyske pridavkov na Slovensku.
Ked zistis,ze pobera pridavky,môzes kontaktovat prislusnu "Ausgleichkasse" a oznamit im,ze ich pobera neopravnene.
ja len že ako môže poberať RP ked dieťa je vo vyhradnej tvojej starostlivosti.Ved RP su na dieťa či sa odvtedy niečo zmenilo.Toto je neopravnene poberanie RP.
ja len že ako môže poberať RP ked dieťa je vo vyhradnej tvojej starostlivosti.Ved RP su na dieťa či sa odvtedy niečo zmenilo.Toto je neopravnene poberanie RP.
@alickapusinka ja poberam na SK 60€ lenže jemu ide len o peniaze... v Švajčiarsku sa berie 200-250€ záleží od kantonu... záujem o dieta nemá raz za čas jej zavola ani ho nezaujima co robila co papa ci nie je chora a tak... keď dôjde na SK po 5 mesiacov dôjde za nou na hodinu a to mu stačí a jeho vyjadrenie bolo ze za tie peniaze pôjde na vylet co mu prídu pridavky za tie 3 roky takže je to na hlavu
@alickapusinka ja poberam na SK 60€ lenže jemu ide len o peniaze... v Švajčiarsku sa berie 200-250€ záleží od kantonu... záujem o dieta nemá raz za čas jej zavola ani ho nezaujima co robila co papa ci nie je chora a tak... keď dôjde na SK po 5 mesiacov dôjde za nou na hodinu a to mu stačí a jeho vyjadrenie bolo ze za tie peniaze pôjde na vylet co mu prídu pridavky za tie 3 roky takže je to na hlavu
@patricia200 ale ved to je trestne poberať na čierno treba to hlasiť na ich úrady že dieťa s nim nežije.
@patricia200 ak vies,kde pracuje,tak by nemal byt problem zistit,cez ktoru Ausgleichkasse budu vyplatene.V kantone,kde zijem som pomahal vybavit pridavky pre jednu rozvedenu Slovenku a musela dolozit vsetky papiere,zo sudu o rozvode,o prideleni deti aj suhlas ex.na vyplatenie pridavkov.
Vybavit sa to da,ale bez tvojej spoluprace,to vybavi,velmi tazko...
@alickapusinka to určite nie. Toto platí na slovensku, nie v prípade koordinácie dávok.
@patricia200 môže. co sa týka koordinácie, nárok má rodič a vôbec nie je podstatné, komu je dieťa zverené. Teda, pokiaľ ty pracuješ na slovensku a tu aj s dieťaťom bývaš, dostávaš slovenské prídavky. pokiaľ on pracuje v inom štáte únie, môže si uplatniť nárok na vyrovnávaciu dávku na základe toho, že v danje krajine vykonáva zárokovú činnosť a plní tam odvody. Teda nedostane plnú dávku, ale sumu ktorá sa tam vypláca mínus naše slovenské prídavky.
Zistíš to ty tak, že oznámiš na príslušnom úrade práce, že otec dieťaťa pracuje v inom štáte EÚ a úrad bude prostredníctvom národnej aplikácie kontaktovať zahraničného platiteľa, a spis bude dalej viesť ako koordinačný, nie spis podliehajúci národnej legislatíve. A POZOR, ak tam prídavky poberá a nevypláca Ti ich, požiadaj o pomoc úrad, ten môže požiadať zahraničného partnera, aby prídavky posielal tou rodičovi, ktorý má dieťa v starostlivosti, teda tebe.
@patricia200 ale ved to je trestne poberať na čierno treba to hlasiť na ich úrady že dieťa s nim nežije.
@alickapusinka trestne to určite nie je. Je to nemorálne ale nie trestné tak klud

Ja sa pripnrm ako zistím, či povera rodinné prídavky?