Môže ísť priateľ na materskú?
Maminky poprosila by som vás o radu, som na RD a včera som sa dozvedela, že je možnosť aby šiel na MD priateľ, syn má 20 mes. Nvedeli by ste mi poradiť? V roku 2015 priateľ pracoval na živnosť (syn sa narodil v r. 2015). Od tohto roku, čiže 2016 pracuje ale priateľ na zmluvu na dobu neurčitú,do odpracovaných271 dní už chýba len pár týždňou. Rada by som sa spýtala, z ktorého príjmu by sa mu počítala materská? Z príjmu za rok 2015 alebo 2016? Ak by sme podali žiadosť az v roku 2017počitala by sa mu materská z terajšej práce? Ďakujem
@smile31 no myslim si,ze kedze u tohto zamestnavatela mal 90 dni bez PN a ocr tak by sa mu to malo ratat z tohto,ci nastupi 2016 alebo 2017 by to nemalo ovplyvnit..to mas ako ked si zamestnana v A firme a potom skoncis,das vypoved a ides do B firmy,ak splnis tych 90 dni tak sa ti to rata z B ( samozrejme za predpokladu ze mas splnene 270) cize podla mna kludne moze ist na MD hned ako splni 270 dni..
No neviem môj bracho žije s priateľkou a bolo im povedané na úrade práce ze ked nie su zosobaseni ze on na materskú nemôže ísť ...😯
@14nunu10 tak to im zle poradili.
@14nunu10 to je hlupost, ze nemoze ked su neni zosobaseni... pozrite si tento clanok http://blogy.hnonline.sk/jozef-mihal/otec-na-ma...
@majka99999 no už som sa dozvedela ze ano.... No čo už bracho je nezamestnaný zatiaľ a baví malého ona chodí do práce ..
@14nunu10 ak matka dietatka sla do prace a dietatko nie je v sukromnom zariadeni (cize sa neberie prispevok na starostlivost ale RP) tak sa jemu viac oplati ist na RD lebo zdravotne je za neho hradene tak isto ako za uchadzaca o zamestnanie ale nemusi chodit na kontakty. Staci ak matka dietata napise ziadost o odnatie RP, on si na soc. poistovni poda ziadost o materske a potom si latni od datmu ako si matka dala odnat rodicovsky ziadostou RP on
@14nunu10 ja rozmyslam, ze ci su naozaj take tupe alebo to robia schvalne, aby si co najmenej muzov vybavilo matersku na seba. mne tiez tvrdili, ze sa vela veci neda a cudujsasvet, nakoniec sa dalo. tiez som sa chcela na to vykaslat, ale velmi mi pomohli baby od nas z terminovky.
manžel zajtra nastupuje na materskú. ak ju chcel mať vyrátanú z prijmu za rok 2016, tak do konca decembra musel nastúpiť na materskú.
@luciannka83 a nie je to tak, že ked ju chce mat vypocitanu z prijmu za rok 2016 tak si ju vybavuje az v r. 2017?...
@smile31 materskú ti vypočítajú za posledných 10, či 12 mesiacov, neviem teraz.
@luciannka83 no malo by to byt ze ked nastupi 2016,rataju z 2015..ak nezmenil zamestnavatela...ak nastupi 2017 rataju z 2016
@nivea777 u nas je to tak, ze priatel mal zivnost do februara tohto roka, od maja tohto roka pracuje na TPP, marec a april bol dobrovolne nezamestnany, kvoli prislubu novej roboty, prosim ta nevedela by si poradit ako by tomohli byt v nasom pripade? Este nema zo zamestnania odpracovanych 271 dní NP... ale neviem ci sa do toho rata aj ta zivnost teraz alebo ako to je

@smile31 Priatel moze ist na matersku ale ty nebudes moct poberat rodicak, samozrejme.. Ak pojde v roku 2017, materska bude pocitana z prjmu z roku 2016, aspon myslim....