icon

Môže manžel poberať OČR počas rodičovskej dovolenky?

28. nov 2024

Ahojte, skúsim sa vás tu spýtať, či nemáte skúsenosť. Starší syn (necelé 3r) chodí už do škôlky, ja som momentálne na RD s mladším (1r) a začínam v novej práci na polovičný úväzok, 100% home office, pracovať potrebujem počas doobedia. Ide však o to, že starší v škôlke po pravde viac nie je ako je, keďže sa na neho nalepí každý soplík, čo prejde okolo. A z tohto pramení moja otázka - ak bude musieť ostať doma chorý, môže s ním byť v takomto prípade manžel na OČR? Keďže homeoffice popri jednom dieťati doma je tiež celkom "zábava", pri dvoch si to už skutočne neviem veľmi predstaviť a starí rodičia ešte pracujú, takže nie vždy môžu aspoň jedného postrážiť.

hradnapani
28. nov 2024

samozrejme, ze moze. Ved si odvadza odvody (resp. musi mu vzniknut narok - t,j odvadza nemocenske odvody do socialnej poistovne), s tvojou RD to nema nic spolocne, aj keby si nepracovala, tak moze. Ale najdu sa lekari alebo sestricky, ktore budu tvrdit opak.

autor
29. nov 2024

@hradnapani ďakujem, ja som si tak aj myslela, ale potrebovala som si to overiť, keďže v mojom okolí mi každý tvrdí niečo iné