icon

Môže mať manžel materskú a ja rodičák?

27. jún 2022

2 malé deti do 3 rokov
Moze ist manzel na materskú s mladšou a ja na rodičovský prispevok so starším, že by sme boli na 2 "davkach"? On materska a ja rodicak a vsetci spolu doma?

Strana
z2
nafka0483
1. júl 2022

@loliki Neznamena to vzdy menej. Povacsine praveze trosku viac.
Ale ok, zober si hrubu mzdu 1000€ a nikdy ziadne odmeny, bonusy, nic. Tak cista mzda nejakych 820? A materska 750? Kvoli 70€ sa pytas z coho budu zit a ci vykradli banku? Stale ti to dava zmysel? Keby si sa spytala ci nevadi mierny pokles prijmu, ale ty zvelicujes ze ci vykradli banku akoby im prijem zrazu klesol a polovicu.

loliki
1. júl 2022

@nafka0483 Hovorí sa, že nikto múdry z neba nespadol, ale asi ešte nestretli teba. 😉 Pánečku, Teba si niekde uložím a keď niečo nebudem vedieť, hneď ti napíšem. Si ochotná, múdra, neoblomná a tuším vždy musíš mať pravdu. Ešteže som prečítala knihu o ľudských povahách (názov som nevymyslela ja) Obklopený idiotmi. Odporúčam. 🙂

lienka.7
1. júl 2022

@loliki mnoho žien tu naozaj nič nevie a dojde si po radu ci uz v dobrom, aby ich v praci nejako neodrbkali alebo teda ako si "prilepsit" v súlade so zákonom.
Niekomu sa niekedy môžu zdať ci uz otázky alebo odpovede detinske, netreba na ne proste reagovať 😉
Nielen
@nafka0483 sa vyzna a vždy rada poradi, vysvetli, klobúk dole 👌

zuzinka888
1. júl 2022

@nafka0483 ved nebudte na nu take zle. Mozno je to mlade ziena co mozno hned po skole otehotnela. Takze nema ani matersku len nizky rodičak. Tak si to ani neuvedomila ze muzi ale aj zeny co maju vysoky plat -odvody maju aj vysoku matersku. Na MK su maminky 30-40-50 -60 rocne a niektore su 16- 18- 19 rocne zabky. Vidno to na ich otazkach a temach co zakladaju. Musia este dozriet nabrat životnych mudrosti a skusenosti. Ved my sme mlade a " mudre" uz boli a ich to len čaka.( syn mal len včera 18 a uz je taky mudry - vsade bol vsetko vie...

autor
1. júl 2022

Baby, nehadajte sa tu, ja som nechcela rozprudit vášnivu debatu 😁
Moj manzel je na materskej so starším (ma maximalnu 1732e), ja som na MD s mladšou.
Ide o to, ze starsi stale nebude mať 3 roky, keď nam materska skončí. Vtedy dovŕši 2roky. Tak, sme chceli, aby prešiel na materskú s mladšou, ktora bude mat v tom case pol roka. Čiže v časovom rozmedzí od pol roka do roka. A či by som ja mohla poberať rodičák na staršieho, keď bude mať v tom čase od 2 r do 2.5r.
Rozdiel medzi deckami je 1.5 roka.
Že by sme spoku gazovali rok doma, ale chapem, že to nefunguje, ďakujem vam velmi pekne ❤
Teda funguje s tym, ze by sme mali len mazelovu materskú a ja by som sa musela vrátiť naspäť do roboty alebo by som bola doma bez príjmu akéhokoľvek a to nechcem.

tinkavvv
1. júl 2022

A nevie manzel poberat matersku a pracovat? Nech to vyuzijete, ked sa da. Aj ked teda nebudete doma spolu, ako si planovala, ale tak ak sa da vyuzit, treba.

autor
1. júl 2022

@tinkavvv v praci je na dobu neurcitu, je to seriozna firma , na "cierno" by mu tam pracovat nedovolili a nad inou pracou za toho pol roka ani neuvazoval. Na pol roka, kto vie ci by ho vedel niekto zamestnať. Predsa len, novy clovek, na cierno, zodpovednost zamestmavatela, zaucat ho ak by vedeli ze za pol roka odide? To tak mozno niekde vykladat tovar ale keby sa nedajboze cosi stane, kto si to vezme na zodpovednost 🤷‍♀️

aliziana
1. júl 2022

Autorka, nemusí pracovať načierno, stačí ak zamestnávateľ súhlasí s inou zmluvou, ja som tak robila na materskej " na dohodu", z domu, a nebolo nič načierno...
Ale nie každý zamestnávateľ to umožní...

autor
1. júl 2022

@aliziana no ved urcite aj to, a nerad by prisiel o tu pracovnu pozíciu ktoru ma teraz. S tym spekulovat nebudeme, muselo by to byt jedine na cierno alebo po znamosti a take nemame 🙂😁

autor
1. júl 2022

Koniec koncov je to uplne jedno, manzel pojde do prace, starší do jaslí a ja si budem užívať materskú s maličkou ❤ yes dobre som to vymyslela 😁🍷

a_andrejka4
Autor odpoveď zmazal
nafka0483
2. júl 2022

@loliki Ja som tiez mudra z neba nespadla.
Len ked som tresla nejaku somarinu a niekto ma opravil, vysvetlil, tak som sa neurazala, ale poucila. Priznam si chybu, dozviem sa nieco nove.

@lienka.7
@zuzinka888
Dakujem, rada poradim ked viem 😊

marisoul
2. júl 2022

@loliki ja som mala materskú podstatne vyššiu oproti platu.

loliki
3. júl 2022

@nafka0483 Ty stále omielaš to isté. Dám ti sem situáciu ženy na materskej z MK: Včera som bola na bežný nákup a normálne som si polovicu vecí rozmyslela pri pohľade na ceny. Nekúpila som ani maslo ani olej, o nejakej sladkosti ani nehovorím. Mám rodičák a dve deti a neviem ako mám s tým slušne vyjsť 🤔 Samozrejme, mám aj chlapa, ale tiež nezarába milióny. Och, normálne mám zlý pocit z toho...
Ty si myslíš, že niečo je somarina, tak si to mysli. Ja si to nemyslím, lebo pre veľkú skupinu mamičiek je to realita. Skús sa s tým zmieriť. Keď vieš, poraď tejto mamičke v jej situácii. Už som Ti písala, že ja na materskú už neplánujem ísť, mám to obdobie šťastne za sebou.

@marisoul Ale nemá to šťastie každá žena a v tom zmysle som reagovala. Užívaj si materskú. 🙂

petamich
3. júl 2022

@loliki ano mas pravdu, ja som mala matersku podstatne nizsiu oproti platu, pretoze mi ju okresal strop 😏

a mamicke, ktoru si pouzila ako priklad by som poradila, ze pocet deti a doba zotrvania na materskej/rodicovskej by mala reflektovat okrem ineho aj financnu situaciu rodiny, lebo ked niekto nekupi maslo, co je pre mna zakladna potravina, tak je asi najvyssi cas zamysliet sa ako sa da pomoct rodinnemu rozpoctu (kedze s aktualnym poctom deti uz nic nespravi), ja totiz nerozumiem tomu, kde sa na Slovensku berie nazor, ze rodina ma vyzit z rodicovskeho PRISPEVKU, ja necakam, ze moje dieta bude zivit tento stat, hoc som na daniach do dnesneho dna odviedla tolko, ze by pokojne mohol a teraz sa kludne mozes pustit aj do mna 🤷‍♀️

matkahelka
3. júl 2022

@loliki to co za hlupy priklad si sem dala. totalne mimo. bavime sa o MATERSKEJ, dotycna v tebou spominanej diskusii pobera RODICAK. vnimas ten rozdiel? to po prve. po druhe, narobim si tolko deti, kolko dokazem uzivit aj keby maslo stalo 5€. ja s muzom mame prijem, ze by sme uzivili v pohode aj 10 deti a neurobime si ich, lebo sa mne alebo muzovi moze nieco stat a nebudem vypisovat do bludu, co varit, ked mam 50€ na tyzden na potraviny. aj nad druhym dietatom sme uvazovali par rokov, kym sme si ho urobili. ale to je moda na MK, sup sup 2-3 deti po sebe, 10 rokov byt na materskej, ved nech ma decko surodenca a potom sa trochu dvihnu ceny a zrazu nemam zaco maslo kupit. aj v tebou spominanej diskusii zeny dotycnej radili nech sa dvihne a ide robit, 3rocna materska nie je povinnost, ale luxus, ak chlap dobre zarobi.

nafka0483
3. júl 2022

@loliki Dalsiu somarinu si trepla. Ta mamicka je na rodicaku, nie materskej! Keby bola na materskej tak to ma rovnako.
Nechapes rozdiel?

Strana
z2