icon

Môžem ísť na úrad práce počas rodičovského príspevku?

12. sep 2025

Ahojte môžem ísť na úrad práce aj pokiaľ som na rodičovskom príspevku? Nevyznám sa do toho.

melanta
12. sep 2025

A dôvod? Ak chceš čerpať podporu a máš na ňu nárok, tak samozrejme sa môžeš evidovať, požiadať o podporu a na ten čas odhlásiť rodičovský. Môže sa na ten čas prehlásiť na muža. Len pozor na povinnosti evidovaného v evidencii uchádzačov o zamestnanie (tak sa evidencia nezamestnaných na úrade práce nazýva).

autor
12. sep 2025
@melanta

A dôvod? Ak chceš čerpať podporu a máš na ňu nárok, tak samozrejme sa môžeš evidovať, požiadať o podporu a na ten čas odhlásiť rodičovský. Môže sa na ten čas prehlásiť na muža. Len pozor na povinnosti evidovaného v evidencii uchádzačov o zamestnanie (tak sa evidencia nezamestnaných na úrade práce nazýva).

@melanta nie kvôli podpore ale chcela by som si nájsť prácu

magic08
12. sep 2025
@anonym_autor

@melanta nie kvôli podpore ale chcela by som si nájsť prácu

@anonym_autor pracu si mozes hladat aj ked si na rodicovskom, nemusis sa kvoli tomu evidovat naUP

melanta
12. sep 2025

A potrebuješ k tomu úrad práce? Ak áno (pretože chceš nejaký kurz napríklad), tak samozrejme môžeš, ak ti netrvá žiadny pracovný pomer (či už trvalý alebo iný). Ak nebudeš čerpať podporu, tak ďalej ti bude plynúť rodičovský príspevok aj popri evidencii. Ale prácu si hľadať môžeš aj bez úradu.

autor
12. sep 2025
@magic08

@anonym_autor pracu si mozes hladat aj ked si na rodicovskom, nemusis sa kvoli tomu evidovat naUP

@magic08 ale neviem si nájsť tak som myslela či by mi nevedeli s tým pomôcť tam

autor
12. sep 2025
@melanta

A potrebuješ k tomu úrad práce? Ak áno (pretože chceš nejaký kurz napríklad), tak samozrejme môžeš, ak ti netrvá žiadny pracovný pomer (či už trvalý alebo iný). Ak nebudeš čerpať podporu, tak ďalej ti bude plynúť rodičovský príspevok aj popri evidencii. Ale prácu si hľadať môžeš aj bez úradu.

@melanta ja aj hľadám len bohužiaľ neviem nájsť

melanta
12. sep 2025
@anonym_autor

@magic08 ale neviem si nájsť tak som myslela či by mi nevedeli s tým pomôcť tam

@anonym_autor len pozor na to, ak ťa oni pošlú na pohovor a prijmú ťa, musíš to prijať. Ak neprijmeš, vylúčia ťa na 6 mesiacov. Takže je potrebné zvážiť tvoju kvalifikáciu, akú prácu si hľadáš a akú prácu ti teoreticky môžu pomôcť nájsť oni.

autor
12. sep 2025
@melanta

@anonym_autor len pozor na to, ak ťa oni pošlú na pohovor a prijmú ťa, musíš to prijať. Ak neprijmeš, vylúčia ťa na 6 mesiacov. Takže je potrebné zvážiť tvoju kvalifikáciu, akú prácu si hľadáš a akú prácu ti teoreticky môžu pomôcť nájsť oni.

@melanta no ja to prijmem lebo potrebujem robotu mám iba jednu podmienku aby som skončila do tej doby nech si môžem vyzdvihnúť dieťa

autor
12. sep 2025
@melanta

@melanta skúsim tam zájsť opýtať sa ďakujem

autor
12. sep 2025
@melanta

@melanta a to že má vylúčia by znamenalo pre mňa niečo? Lebo ja aj tak nemozem poberať podporu len ten rodičák chcem aby mi zostal a chcem si nájsť prácu

klarissa25
12. sep 2025

A to si nevies pozriet pracovne portaly a reagovat na inzerat?

melanta
12. sep 2025
@anonym_autor

@melanta a to že má vylúčia by znamenalo pre mňa niečo? Lebo ja aj tak nemozem poberať podporu len ten rodičák chcem aby mi zostal a chcem si nájsť prácu

@anonym_autor
@anonym_autor znamenalo by to iba to, že sa najbližších 6 mesiacov nebudeš môcť opätovne evidovať. Ale poraď sa tam s pracovníčkami, či vôbec je šanca, žeby ťa poslali na pohovor, ktorý by pre teba bol akceptovateľný (čiže nie práca na zmeny, víkendy, nočné a podobne).

autor
12. sep 2025
@klarissa25

@klarissa25 no predstav si že viem. A napriek tomu si neviem nájsť prácu.

autor
12. sep 2025
@melanta

@anonym_autor
@anonym_autor znamenalo by to iba to, že sa najbližších 6 mesiacov nebudeš môcť opätovne evidovať. Ale poraď sa tam s pracovníčkami, či vôbec je šanca, žeby ťa poslali na pohovor, ktorý by pre teba bol akceptovateľný (čiže nie práca na zmeny, víkendy, nočné a podobne).

@melanta ďakujem áno zájdem sa opýtať priamo tam

melanta
12. sep 2025

Čo si robila predtým a akú prácu hľadáš? Aké mesto?

melanta
12. sep 2025
@klarissa25

@klarissa25 veď píše, že si prácu hľadá, ale nedarí sa jej. Trochu porozumenia.

klarissa25
12. sep 2025
@melanta

@klarissa25 veď píše, že si prácu hľadá, ale nedarí sa jej. Trochu porozumenia.

@melanta hmm, nemyslim si ze urad prace jej nejako extra pomoze…

anonym_910e71
12. sep 2025

úrad práce v tom nepomôže, majú rovnaké ponuky ako sú na profesii aj to len niektoré

anonym_dd06a7
12. sep 2025

@anonym_autor Práve úradu práce som sa snažila vyhnúť po skončení RD. Radšej som si sama našla prácu, aj keď nie úplne vyhovujúcu. Chodiť za tými ženami, čo tam robia, ktoré sa k tebe správajú tak, že aj profesor by sa pri nich cítil ako zbytočný človek a ponúkajú ti aj tak prácu úplne odveci. Ďakujem. Radšej všetky možné pracovné stránky, obehnúť osobne mesto/obec, prípadne si vieš prísť na úrad len pozrieť ponuky na nástenke. Česť výnimkám, ak tu sú nejaké ženy, čo pre úrad pracujú a vážne sú pre ľudí pomocou.

zuzanita1609
12. sep 2025

Keď je na úrade práce evidovaná, skôr ju vezmú do zamestnania, pretože po akej dobe evidencie,zamestnávateľ ešte za ňu získa nejaký penez z ÚP,či odkiaľ. Aspoň dakedy to tak bolo,teraz neviem. Ale málo sa o tom hovorí. Ja keď som bola na úrade,sám zamestnávateľ sa ma pýtal, či som evidovaná na ÚP a akú dobu.

mikadooo
12. sep 2025

@anonym_autor choď sa tam poradiť, pravdepodobne tiež nebudú vedieť poradiť, ale možno sa niečo nájde, človek musí skúšať. A ako tu už písali, na nástenkách tam tiež visia ponuky práce atď. Treba skúšať. Ja by som šla, veď sa nič nestane keď aj nič neporadia. Zaevidovať ťa hneď nemusia. Normálne sa tam opýtaj. Sú to normálni ľudia tak ako my, jeden horší, iný lepší. Ja mám v pohode skúsenosti s úradom práce, komunikovali so mnou úplne normálne a vysvetlili mi veci. Netreba z nich robiť bosorky a bosorákov.

balerina2025
12. sep 2025

vobec nema vyznam ist na urad prace. lebo to nedava logiku. pokial nechces cerpat podporu...ak nie, pracu si vies hladat aj doma pocas rodicaku. ci myslis ze urad prace ti skor daco najde? alebo chces ist na kurz?

autor
12. sep 2025

Ďakujem ženy za pomoc vážim si to

autor
12. sep 2025
@balerina2025

vobec nema vyznam ist na urad prace. lebo to nedava logiku. pokial nechces cerpat podporu...ak nie, pracu si vies hladat aj doma pocas rodicaku. ci myslis ze urad prace ti skor daco najde? alebo chces ist na kurz?

@balerina2025 no ja neviem možno by mi naozaj pomohli skôr nájsť niečo tam. Ja sama skúšam ale zatiaľ žiaľ nič.. tá moja požiadavka končiť tak aby som si mohla vyzdvihnúť dieťa z inštitúcie sa zdá byť ako extrémna. Zatiaľ som naozaj nič nenašla a to už pozerám aj práce ktoré som robiť nechcela

balerina2025
12. sep 2025
@anonym_autor

@balerina2025 no ja neviem možno by mi naozaj pomohli skôr nájsť niečo tam. Ja sama skúšam ale zatiaľ žiaľ nič.. tá moja požiadavka končiť tak aby som si mohla vyzdvihnúť dieťa z inštitúcie sa zdá byť ako extrémna. Zatiaľ som naozaj nič nenašla a to už pozerám aj práce ktoré som robiť nechcela

@anonym_autor a odkedy dokedy mozes robit. o matky s malymi detmi sa nebiju, viem co pisem. preto sa cudujem ze mnohe zeny kvoli podpore davaju vypovede. ( a neuvedomuju si ake je narocne si najst dalej pracu) teraz nepisem o tebe...
lebo ak hladas okno v skolke od 8 do 15.00 max nejaka administrativa alebo polovicny uvazok ci brigada. este ma napada daka praca vo vydaji jedal pocas obeda ci upratovanie.
je velmi narocne ti poradit, lebo nevieme co hladas aky mas prax a kvalifikaciu, a odkial si.
ale jedno viem isto, matka s malym dietatom je...na odstrel. drzim palce

levkaa
Autor odpoveď zmazal
anonym_90b4c0
24. sep 2025

Moja posledna info priamo z UP je, ze rodic.prispevok sa evidenciou na UP rusit nemusi. Vraj je to uplna novinka. Ze sa moze poberat nadalej, aj ked je rodic v evidencii uchadzacov o zamestnanie.

vladuska20
24. sep 2025

Ach tieto podmienky maju ozaj vsetky mamicky.A preto maju mnohe problem sa zamestnat.