Môžem prísť o rodičovský príspevok?
Ahojte dievčece som na predlženom rodičovskom príspevku.Dopočula som sa že jednej maminke čo bola na predlženom RP. zobrali rodičovký zatože nebola 1 meiac s dietatom u lekára.Nestretli ste sa s tým niekto či je to pravda že ked nejdeš 1mesiac k lekárovi že možeš prísť o RP?Počula som že je to sprísnené 😒
no, popravde povedane, v posmienkach na rodicak je nazoaj to, ze musis chodit s dietatom na pravidelne kontroly, takisto ako v podmienkach na matersku ze ty ako tehula si musela absolvovat vsteky predpisane kontroly, takze je dost mozne ze sa do toho urad prace moze obut...
@zuzu267 prepáč, to kde si počula taký výplod? 😕 😕 😕 v žiadnom prípade to tak nefunguje.... dotyčná maminka alebo niekto si parádne vymýšľa 😝 načo má akože chodiť každý mesiac k lekárovi, ak nemusí? to, že je na predĺženej rodičovskej neznamená, že musí byť s dieťaťom non-stop u lekára, i keď to nepotrebuje...
úrad nesleduje, ako často chodíš s dieťaťom k lekárovi.... posudzuje len jeho zdravotný stav pri každoročnom prehodnotení žiadosti príspevok (nie počet návštev u lekára)
takže späť k tvojej otázke - je to úplný nezmysel 😉
Ale jej predlzili rodicovsku dovolenku na zaklade nejakeho zdravotneho problemu dietata, z tohto titulu si myslim ze ak neabsolvujes potrebne prehliadky u odborneho lekara ktory jej odobril predlzeny rodicovsky tak sa to moze stat... samozrejme ak neprides napr. na preventivku tak si myslim ze sa to toho netyka, ale len navstev u lekara na zaklade ktoreho zostali na predlzenej RD.
Zo Zákona o rodič.príspevku, zdroj: http://www.employment.gov.sk/legislativa.html
§ 3
Nárok na rodičovský príspevok
(1) Oprávnená osoba má nárok na rodičovský príspevok, ak
a) zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa a
b) má trvalý pobyt3) alebo prechodný pobyt4) na území Slovenskej republiky (ďalej len „pobyt“).
(3) Riadna starostlivosť o dieťa podľa tohto zákona je starostlivosť poskytovaná dieťaťu v záujme všestranného fyzického vývinu a psychického vývinu dieťaťa, najmä primeraná výţiva dieťaťa, hygiena dieťaťa, výchova dieťaťa a dodrţiavanie preventívnych prehliadok dieťaťa podľa osobitného predpisu.6)
----------------------------------
podmienkou na nárok na RP je aj riadna starostlivost, ktorou sa považuje aj dodržiadvanie preventívnych prehliadok ale nepočula som o takom prípade a hladala som ako potom odnímu nárok a či to doplatia či ako, no nenašla som (možno to tam je, len nevidím). Ale aj tak sa mi to zdá nereálne, aj ked teraz sa dosť pritvrdzuje, aj tak.

podla mna je to totálna blbosť 😉 iba tak Ti rodičák nemôžu zobrať ..