icon

Možnosť predĺženia rodičovskej dovolenky pri odmietnutí škôlky

lia261
25. sep 2025

Ahoj syn bude mať vo februari 3 roky, dala som ziadosti do 2 školok od septembra aj keď som im povedala že nastúpi až v januari. Aby školka dostala peniažky za neho. No nezobrali ho z kapacitných dôvodov. Ja budem musieť nastúpiť do prace vo februari na 3x do týždňa. Je možné požiadať o predĺžený rodičak ? Či ako to funguje? Ďakujem za info

patta89
25. sep 2025

@lia261 na ziaden predlzeny rodicak nemas narok - dieta do 31.8 nemalo 3 roky...daj ho do sukromnej skolky, resp. najdi oopatrovatelku na tie 3 dni a mozes ist do prace.
Moj mal v aprili 3 roky, chodil do sukromnych jasli a ja som chodila do prace

lucik194
25. sep 2025

ako pise pani vyssie , nemas narok, kedze si nesplnila zakladnu podmienku veku 3 roky k 31.8

ale nehadzala by som flintu do žita, v decembri pred vianocami sa ozvi do tych 2 skolok, ci sa im nieco neuvolnilo alebo od januara neuvolni, deti sa stahuju, su chore dlhodobo a rodicia ich odhlasia.....
ale tiez by som isla cestou sukromnej skolky, ci niekde nemaju volne miesto....

melanta
25. sep 2025

Ešte je času, v decembri alebo v januári po prázdninách choď za riaditeľkami škôlok, tých 2 aj iných, či sa neuvoľnilo pre neho miesto. Ak nie, tak jedine súkromná škôlka. Ale ozaj nehádž flintu do žita zatiaľ. Nárok na RP kvôli neprijatiu do spádovej škôlky budeš mať teoreticky až od budúceho septembra, ak by ho neprijali od 1.9.2026 a ak samozrejme splníš aj podmienku podania prihlášky v termíne. A ak dovtedy tento RP nezrušia.

evkaa23
25. sep 2025

Mala som to uplne rovnako. Dcera mala vo Februari 3 roky a nezobrali mi ju do ziadnej statnej skolky v okoli. Tak potom isla do sukromnej. Problem je, ze tie sukromne skolky su strasne drahe, ( u nas 500 eur mesacne) takze z vyplaty ti skoro nic neostane, ak platis este aj hypoteku. Treba nejako preckat do Septembra a potom ti ho uz vezmu do statnej skolky.

evkaa23
25. sep 2025

Ale vraj sa este da dohodnut so zamestnavatelom, ze nastupis neskor - az v Septembri a budes na neplatenej rodicovskej dovtedy. Musis sa popytat u Vas v robote.

anonym_26fcc9
25. sep 2025

@lia261 dufam ze toto uz konecne zrusia a pri stahovani na dedinu premyslajte ci bude dostatok miesta v skolkach. lebo v meste neverim, ze by si miesto nenasla.

vladuska20
25. sep 2025
@anonym_26fcc9

@lia261 dufam ze toto uz konecne zrusia a pri stahovani na dedinu premyslajte ci bude dostatok miesta v skolkach. lebo v meste neverim, ze by si miesto nenasla.

@anonym_26fcc9 no to skor na dedine je viac miesta ako v meste.V dedine som nikdy nemala problem,dokonca aj teraz by mi maleho zobrali do skolky ale nebol plne odplienkovany,tak sme to nechali az po novom roku ako sme sa dohodli.

anonym_26fcc9
25. sep 2025
@vladuska20

@anonym_26fcc9 no to skor na dedine je viac miesta ako v meste.V dedine som nikdy nemala problem,dokonca aj teraz by mi maleho zobrali do skolky ale nebol plne odplienkovany,tak sme to nechali az po novom roku ako sme sa dohodli.

@vladuska20 no lebo tu sa mnohe prestahuju na dedinu a potom placu, preto som to napisala. ale to je dan za pekny rodinny dom a zahradu. v meste som este nepocula ze by bol problem. ale tak aj kopec ukrajincov vsade, ani sa necudujem, sa tu hockomu rozdavaju TP

vladuska20
25. sep 2025
@anonym_26fcc9

@vladuska20 no lebo tu sa mnohe prestahuju na dedinu a potom placu, preto som to napisala. ale to je dan za pekny rodinny dom a zahradu. v meste som este nepocula ze by bol problem. ale tak aj kopec ukrajincov vsade, ani sa necudujem, sa tu hockomu rozdavaju TP

@anonym_26fcc9 a jedine co nemame je skola,ta je v inej dedine a chodia autobusy az pred skolu.Syn zase od nas vlakom,potom prestup na iny vlak do skoly na ss.My za 15min autom v robote.Posta,obchody,lekaren.Ach to je ta zaprdene dedina.

lia261
autor
25. sep 2025
@patta89

@lia261 na ziaden predlzeny rodicak nemas narok - dieta do 31.8 nemalo 3 roky...daj ho do sukromnej skolky, resp. najdi oopatrovatelku na tie 3 dni a mozes ist do prace.
Moj mal v aprili 3 roky, chodil do sukromnych jasli a ja som chodila do prace

@patta89 ďakujem za odpoveď

lia261
autor
25. sep 2025
@lucik194

ako pise pani vyssie , nemas narok, kedze si nesplnila zakladnu podmienku veku 3 roky k 31.8

ale nehadzala by som flintu do žita, v decembri pred vianocami sa ozvi do tych 2 skolok, ci sa im nieco neuvolnilo alebo od januara neuvolni, deti sa stahuju, su chore dlhodobo a rodicia ich odhlasia.....
ale tiez by som isla cestou sukromnej skolky, ci niekde nemaju volne miesto....

@lucik194 ďakujem vyskúšam

lia261
autor
25. sep 2025
@evkaa23

Mala som to uplne rovnako. Dcera mala vo Februari 3 roky a nezobrali mi ju do ziadnej statnej skolky v okoli. Tak potom isla do sukromnej. Problem je, ze tie sukromne skolky su strasne drahe, ( u nas 500 eur mesacne) takze z vyplaty ti skoro nic neostane, ak platis este aj hypoteku. Treba nejako preckat do Septembra a potom ti ho uz vezmu do statnej skolky.

@evkaa23 veď to že ja budem mať plat 500€ a to ja dvojzmenke, manžel na trojzmenke. Ešte mame 8 ročného, takže nejde to ísť niekam na plný úväzok a tu v mojom okoli všetko len na 2-3zmeny alebo na 12 tky. Škôlka z toho stoji 200€ mesačne.

anonym_13137d
26. sep 2025
@anonym_26fcc9

@anonym_26fcc9 My sme sa presťahovali na dedinu do domu so záhradou a máme tu všetko po ruke. Škôlku máme 7 triednu podľa veku detí, nemajú problém zobrať aj 2,5 ročné deti. A školu máme do 9 ročníka triedy A B a aj C podľa toho koľko detí je. Nie každá dedina je zapadakov.