icon

Možnosti pre matky s reťazovým pôrodom a staršou dcérou

17. mar 2025

Ahojte v novembri bude mať staršia dcéra 3 roky, avšak mňa čaká na začiatku novembra reťazovy pôrod. Staršiu dcéru chcem dávať do škôlky až od buduceho septembra. Mám sa nahlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov alebo aké sú iné možnosti? Ďakujem 💗

melanta
17. mar 2025

Veď píšeš, že ťa čaká reťazový pôrod. Takže budeš na materskej a následne rodičovskej s novonarodeným dieťaťom. Ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov by si sa hlásila, ak by dieťa dovŕšilo 3 roky, ďalšie nemáš a nejdeš ani do práce ani dieťa do škôlky.

melanta
17. mar 2025

Hlavne v práci včas oznám nástup na ďalšiu materskú, aby vedeli, že nemajú s tebou počítať.

siska53
17. mar 2025

Ves budes mat retazovy porod... Tak ak mas narok na matersku, tak budes opat cerpat matersku a nasledne rodicovsky na mladsie dieta.
Ako ti pisu, ak by si neckala.druhe dieta a s tym prvym by si ostala doma, vtedy by si sa hlasila ako clovek,.co sa o take dieta stara.
A nezabudni informovat zamestnavatela, aby vedel, ako ti pisali.

autor
17. mar 2025

Otázkou je či netreba nahlásiť kde sa to prvorodené dieťa bude nachádzať a prečo nechodí do škôlky 😃

melanta
17. mar 2025

Povinný je až predškolský ročník. Dovtedy škôlka nie je povinná a ty nemusíš nikam nič hlásiť.

autor
17. mar 2025

@melanta ďakujem 💗

petik22
17. mar 2025

@melanta ale musíš hlásiť - Sociálnej poisťovni, kde sa dieťa nachádza po 3r. Autorka informuj sa na SP či sa to týka aj teba, keď ideš na ďalšiu materskú. Ja viem, že som to dokladovala až po druhej materskej, tiež som mala reťazovú.

lilinka88
17. mar 2025

@petik22 SP nemá dôvod takéto veci zisťovať, toto sa nahlasuje na Úrade práce, tam treba po dovŕšení 3 rokov vypísať tlačivo

petik22
18. mar 2025

@lilinka88 vidíš asi UPSVAR - ten vypláca prídavky na dieťa. Máš pravdu.

evin__ka
21. mar 2025

Bude treba podať žiadosť o odňatie rodičovského príspevku, lebo sa nesmie naraz poberať rodičovský príspevok a materské. Ak by ste nastúpili na MD od prvého dňa v mesiaci, tak za ten mesiac už nemáte nárok na rodičovský príspevok. Ale ak by ste napríklad aspoň jeden deň v mesiaci boli ešte na RD a až v priebehu mesiaca nastúpili na MD, máte za ten mesiac nárok ešte aj na celý rodičovský príspevok... Počas poberania materského môžete požiadať ešte o príspevok na starostlivosť o dieťa. Na UPSVARe to volajú aj príspevok počas šestonedelia. Ak staršia bude mať 3 roky v novembri a mladšie sa narodí v novembri, tak by ste dostali len za november. Ak sa narodí v októbri, tak za október a november. Dá sa o to žiadať až po narodení bábätka. Treba rodné listy oboch detí. Je to možno 40€, neviem presne, ale aspoň niečo.

autor
Autor odpoveď zmazal