icon

Je výhodnejšie reťazový pôrod alebo výpoveď?

denisazitniakova
29. dec 2023

Ahojte maminky, už dlhšie rozmýšľam čo by sa viac oplatilo. Som na rodičáku, stále zamestnaná na dobu neurčitú. V novembri 2024 dovŕši môj syn 3 roky. Je výhodnejšie v dnešnej dobe reťazový pôrod? To znamená porodiť druhé mimčo do novembra alebo počkať dať výpoveď u zamestnávateľa, čerpať dávku v nezamestnanosti, a následne porodiť?
Pripadne maminky s retazovym pôrodom, čerpáte dovolenku ktorá vám ostala pred druhým pôrodom ? Vopred ďakujem ta vaše rady a skúsenosti ❤️❤️❤️

katkaseiner
•
29. dec 2023

urcite retazovy porod, ved tak mas aj tehotenske, aj vyssiu matersku, aj vyssi rodicak. Ako nezamestnana...to fakt nie je vyhra

anjelicek26
•
29. dec 2023

Alternativa nastupit do prace tam nevidim🫣Ale ako pise kocka vyssie retazovy je najlepsie riesenie pre teba a aj pre zamestnavatela, Len ci otehotnies do mesiaca dvoch troch.. prajem ti to,ale to vyjde malokomu....

hipuska
•
29. dec 2023

@anjelicek26 tak zjavne plánujú druhé dieťa. Tomu sa hovorí plánované rodičovstvo. A nemusí byť tehotná do dvoch, troch mesiacov....

anjelicek26
•
29. dec 2023

@hipuska dat vypoved s prace s TPP je ale hlupe..kam sa vrati?

hipuska
•
29. dec 2023

@anjelicek26 prečo by mala dávať výpoveď? Ved ona sa pýta, ako to bude pre ňu najlepšie. A na to jej už odpovedala vyššie.

denisazitniakova
autor
•
29. dec 2023

Baby, čo v prípade, že sa pri retazovom pôrode, druhe dieťatko narodi po tom ako dovrsilo staršie dieťa 3 roky. Napríklad 3-4 mesiace potom. Je to stále retazovy pôrod? Musím sa medzi tým vrátiť do práve ? Je tam nejaká lehota ?

denkabemommy
•
29. dec 2023

@denisazitniakova reťazový pôrod je do 3r prvého dieťaťa. Ak porodíš po tom, tak jedine sa na tie 3-4 mesiace dať PN alebo nastúpiť do práce. Iná možnosť nie je.

hipuska
•
29. dec 2023

@denisazitniakova môžeš vyčerpať dovolenku, neviem koľko budeš mat (ja som mala napríklad 13 dni) a potom musíš nastúpiť do práce alebo PN. Len tam je riziko, že môžeš dostať výpoveď.

anjelicek26
•
29. dec 2023

@hipuska ved prave preto pisem,ze ak neotehu hned,musi nastupit normalne do prace..PN bez dovodu jej nikto neda...

tessy06
•
29. dec 2023

@denisazitniakova reťazový pôrod znamená, že musíš nastúpiť na materskú pred tým ako prvé dieťa dosiahne vek 3 roky. Nástup na materskú je 8 až 6 týždňov pred termínom pôrodu

Ak to nestihneš, môžeš ísť na PN, výšku ďalšej materskej ti to neovplyvní.

Výpoveď nedávaj ešte sa ti môže zísť dovolenka, ktorá sa ti nazbiera v praci

denkabemommy
•
29. dec 2023

@anjelicek26 by si sa čudovala ale väčšina gynekológov nemá problém vypísať PN tehotnej, aj bez dôvodu 🙈

mogaa
•
29. dec 2023

@hipuska pricíp reťazovej materskej je porodiť druhé dieťa do troch rokov prvého dieťaťa....tak na otehotnenie má 2mesiace, keďže prvé dieťa bude mať 3roky v novembri 2024

ivusa1516
•
29. dec 2023

@denisazitniakova vôbec nevadí ak sa narodí neskôr... Ty keď otehotnies počas tpp(aj keď iba mesiac pred dovŕšením 3 roku dieťaťa) a skončíš v práci, si naďalej 8 mesiacov v ochrannej lehote a normálne máš nárok aj na tehotenske, materske a potom vyšší rodičák... Ja som momentálne tak... Len to nieje reťazový pôrod ale to ti môže byť jedno.. Podstatne je ze keď otehotnies budeš ešte zamestnaná

tessy06
•
29. dec 2023

Princíp nie je porodiť do 3 rokov, ale nastúpiť na materskú do 3 rokov prvého dieťaťa. Porodiť môže aj po dovŕšení 3 rokov.

@denisazitniakova dovolenka ti môže druhú materskú aj pokaziť. Záleží z akého vymeriavacieho základu sa bude počítať

denisazitniakova
autor
•
29. dec 2023

@ivusa1516 som v ochrannej lehote 8 mesiacov aj keď dám ja výpoveď ? Či len ak mi dá výpoveď zamestnávateľ ? Príklad… otehotniem napr. v septembri a v novembri dovŕši moje staršie dieťa 3 roky, po dovŕšení 3 rokov by som sa mala vrátiť do prace. Ide o to že ja sa vrátiť nemôžem, lebo som sa presťahovala medzičasom dost ďaleko od miesta výkonu prace. Preto by som musela dať tým pádom výpoveď. Čiže napriektomu by sa na mna sťahovala ochranná lehota ?

ivusa1516
•
29. dec 2023

@denisazitniakova pokiaľ viem rozdiel tam nieje... Nikto nezistuje aký bol dôvod výpovede

ivusa1516
•
29. dec 2023

@denisazitniakova ono aj tak určite skončíš pracovný pomer formou dohody