icon

Musím vyplniť žiadosť pri prechode na rodičovský príspevok?

26. máj 2026

ahojte, ako to funguje momentalne ked prechadzam z materskej na rodicak? niekto ma poplietol ze uz to netreba, ze to je automaticke, ale potom som nasla ze stale treba normalne vyplnit ziadost o rodicak a podat ho. a treba tam nieco dokladat zo socialky? musim ist aj tam nieco vybavit? ja som uz z toho jelen 🙈 prosim o skusenosti mamiciek ktore to nedavno riesili,dakujeeem

anonym_ee0db5
26. máj 2026

@anonym_autor Hned na druhy den, ako mi skoncila materska, som si podala ziadost cez slovensko.sk na Urad prace o rodicovsky prispevok. Ak mas eschranku a elektronicky podpis, vies si o to poziadat online, ak nie, chod osobne na UP. Treba podat ziadost, nepride automaticky. Ak si zamestnana, ze ti pracovny pomer trva, treba to nahlasit aj zamestnavatelovi, ze po materskej prechadzas na rodicak. Niekto hovori ze si ziadost bol podat aj skor nez mu skoncila materska, niekto ze ho odpinkovali z uradu, ze ma prist po skonceni. Ja som preto poslala ziadost den po skonceni materskej, nech to nerobim na 2x, keby nahodou.
A ziadne vyrozumenie mi z Uradu prace neprislo, rovno mi prisli dalsi mesiac na ucet peniaze aj s rodinnymi pridavkami.

226lenka
26. máj 2026

Zo sociálnej poisťovni nedokladáš nič, nič s nimi neriesis. Stačí vyplniť žiadosť o rodičovský príspevok (nájdeš na stránke úradu práce) a zaniesť na úrad práce.

anonym_ee0db5
26. máj 2026

A co sa socialky tyka, nie, nic som neriesila, nic som tam neukoncovala, materska konci automaticky, oni k tomu maju udaje, a na urad som nedokladala ziadne potvrdenia zo socialky ☺️

anonym_5e62cb
26. máj 2026

@anonym_autor 📌, riešime za pár mesiacov