icon

Muž na materskej a žena doma

20. jan 2021

Prosim vas, potrebovala by som poradit. Momentalne som so synom na rd, pracovny pomer mi stale trva. Manzel je tiez zamestnany, chceli by sme, aby isiel od marca so synom na matersku (ano, aj bol realne doma). Ja by som vsak chcela z osobnych dovodov ostat doma tiez (mali sme narocne zle obdobie a potrebujeme sa dat dokopy), viem, ze si musim pozastavit poberanie rp. No ake su moznosti dalej? Docitala som sa, ze sa mozem prihlasit na zp ako samoplatca, platit cca 70eur mesacne zdravotku a byt teda tiez doma s tym, ze pracovny pomer mi bude dalej trvat tym, ze som na rd, hoci rp nepoberam. Je to spravne?
Chcem sa ale opytat aj na druhy variant- aj teraz pocas rd mam zmluvu na dohodu a par hodin/dni v mesiaci chodim vypomahat do prace. Z tejto dohody asi zamestnavatel tiez plati nejake minimalne odvody, nie? V tom pripade, stacila by tato dohoda ako prijem na to, aby z nej bolo platene zp a teda by som sa nemusela nahlasovat ako samoplatca?
Prosim, neobuvajte sa do mna, ze chcem sediet doma a vyuzivat system, tak to urcite nie je, no po uplynulom pol roku skutocne potrebujeme ostat vsetci traja aspon na chvilku spolu doma. Dakujem velmi pekne za pomoc a rady

lienocka2808
20. jan 2021

Prva moznost je presne tak, ako si napisala, realne tak chodia muzi na matersku a zena je za tychto podmienok doma a plati si zdravotne poistenie. Mas iba toto jedno dieta? Ak by si mala starsie do 6 rokov este tak mozes ostat doma bez platenia ZP. Na druhu cast otazky ti neviem odpovedat.

lucka_ke
20. jan 2021

ja ti napíšem k tej dohode - dôležité je, ako za teba podávajú výkaz do zdravotnej poisťovne, ak je vo výkaze celý mesiac stačilo by to a nemusela by si ty doplácať nič
ale ak ťa prihlasujú len na niektoré dni (ktoré pracuješ) musela by si si doplatiť tie zvyšné v zdravotnej poisťovni

autor
20. jan 2021

Ďakujem vám pekne 🙂
@lucka_ke myslím, že som prihlásená normálne celý mesiac, len teda fyzicky tam denno-denne nie som. Iba ako potrebujú. A prosím ťa, je tam nejaká minimálna suma, ktorú musím zarobiť, resp. ktorú musia za mňa odvádzať? Alebo to môže byť aj 5 eur, pokiaľ by som npr. v daný mesiac takmer nič neodrobila?

lucka_ke
20. jan 2021

môže byť aj 1 Euro, ale dôležité je vykázať celý mesiac

autor
20. jan 2021

@lucka_ke ďakujem veľmi za pomoc 🙂