icon

Muž na materskej, práca a neskôr rodičák

ivonetta
29. nov 2017

Ahojte chcem sa informovat:
Som zamestnana na TPP od 2012. V roku 10/2015 som nastupila na MD a potom na RD. Teraz cakame druhe babo v 06/18 a rozmyslame ze by muz isiel od 1/18 na MD so synom. V pripade ze by som sa vratila do prace a v 06/18 by som nastupila na MD mala by som narok na 75% zo mzdy? Mam nan narok ak by som presla ja z RD na MD alebo uz nie? Rozmyslame co by bolo dobre lebo muz to ma v praci teraz take.. A mohol by on po skonceni MD a prejdeni na RD zacat znova pracat aj poberat popri tomu RD?

Dakujem moc za odpovedr, lebo ja sa vtom moc nevyznam..

fidorka7
29. nov 2017

@ivonetta k nároku na materské a výšku ti poradiť neviem. ALE ak by tvoj muž bol od 01/2018 na materskej, potom by nastúpil na RD a chcel by popri tom pracovať - toto všetko by šlo, má to len jeden háčik, že v tom čase už budeš ty opäť na materskej s druhým dieťaťom a teda RP mu bude odňatý.

skyahiah
30. nov 2017

@ivonetta ahoj, kedze porodis skor ako dovrsi prvy syn 3 roky, mozes plynulo prejst z RD na MD a vznikne ti narok normalne na materske tak ako pri prvom (ak ti stale trva pracovny pomer alebo si v ochrannej lehote). Nemusis medzitym nastupovat naspat do prace (ale mozes ak chces).
Co sa tyka ostatnych veci - ani pocas manzelovej RD nemusis ist naspat do prace (ale mozes samozrejme) - len poziadas o odnatie rodicovskeho prispevku, aby mohol poberat materske.
Je mozne popri poberani materskeho aj pracovat, ale na inu zmluvu ako tu, z ktorej si uplatnujes davku. Tiez je mozne pracovat popri poberani rodicovskeho prispevku.
Tot moje vedomosti, opravte ma, ak sa mylim.

majusqa77
30. nov 2017

aj keby si neporodila skor ako dovrsi 3 a trva ti pp mas na dalsiu md narok

skyahiah
30. nov 2017

@ivonetta este si nezabudni poziadat o prispevok na starostlivost o dieta - to starsie - (cca 41 eur) - mas nan narok od zaciatku druhej materskej do 6 tyzdnov po narodeni druheho dietata.

ivonetta
autor
1. dec 2017

Dakujem vam strasne moc, velmi ste mi pomohli, takze by som mohla nastupit cca na pol roka naspat do prace a aj tak budem mat zase narok na MD?
(ide o to ze manzel to tam ma teraz dost naprd a chcely by sme to takto vyriesit a ja to mam v robote v pohode len sedim a zdviham hovory)

oskvarka
1. dec 2017

@ivonetta ano presne tak ja uz takto taham druhe tehu.. a nemozem si vynachvalitz lebo som aspon na chvilu v robote prepla... len musis oznamit zametsnavatelovi mesiac pred nastupom ze nastupujes... (a nie oficialne ale urcite koli dobrym vztahom by mal vediet ze si opat tehotna nech vie ako sa veci maju) ja som v prvom pripade nasttupila a uz bola tehotna (zistila som to den pred nastupom ked som si davala ziadost este som to nevedela) druhy krat som otehotnela niekedy v den nastupu :D.. (sme oslavovali posledny den doma :D:D a prvy den v praci :D:D) takze to ze som tehu som zistila az 2 tyzdne po nastupe do prace :D... uplne v pohode mas narok na MD .. vyratavat sa ti bude z priemeru tvojej aktualnej mzdy ktoru budes dostavat teraz ked nastupis kedze nemas ukonceny rok ... a este ti poradim nech mm nenastupuje na MD od prveho ty mozes nastupit do prac ekedy chces na rod. prispevok mas narok aj popri praci... len nie v case ked pojde muz na MD (ten tu svoju MD ak nieje zivnostnik musi tiez oznamit pisomne mesiac dopredu) takze ak nastupi na MD povedzme 3.1 alebo tak tak este budes mat narok na rodicak aj za januar ;) .. inak jemu by potom vychadzala materka do 18.7.2018 co uz teraz nestiha cele kedze ty uz budes na MD (ale ak sa budes citit dobre mozes dobrovolne nastupit aj neskorej ja som to tak tiez urobila raz ked muz mal este kratko matersku nech ju trochu potiahne...) no a potom mm moze ukoncit svoju MD aj skorej (najlepsie este na konci mája tak aby tam aspon 1 májoví den ostal) a potom este budes mat za zostavajuce dni od konca jeho MD a zaciatku tvojej MD narok na rodicovsky prispevok (kludne aj za dva mesiace - ale teda zavisi od toho ze kolko bude mat muz MD vysku a ze kolko dni ti v tom juni vychádza ;)) keby nieco napis mi IP

slniecko87
9. jan 2018

Žienky môj manžel sa chystá za šéfkou a chce sa s ňou dohodnúť že by išiel na MD ale ďalej pracoval na novú zmluvu. Znamená to pre zamestnávateľa výdavky navyše? Jeho šéfka je dosť na peniaze 😕

majusqa77
9. jan 2018
bialica
9. jan 2018

ak je na MD a pri tom pracuje, tak dokonca odvody do sociálnej poisťovne neplatí, ak je na RD tak sa z pohľadu odvodovej povinnosti nič nemení ako pre zamestnanca, tak pre zamestnávateľa
@slniecko87

ivonetta
autor
9. jan 2018

Tak nakoniec to nechame tak a ja z RD nastupim na MD, chcem sa vas dievcence spytat ze ako to mam potom spravit 🙂 mam to len zamestnavatelovi oznamit a odhlasit sa z RD? Termin mam koncom 06/18 kedy by som to tak mala zacat riesit?
Dakujemmm 🙂

majusqa77
9. jan 2018

@ivonetta zamestnavatelovi oznamis tehotenstvo. potom postup taky isty - od lekara ziadost o materske, to ide do prace, nasledne zrusis poberanie rp. a po narodeni druheho - ak mas narok - tak nezabudni aj na prispevok na starostlivost

ivonetta
autor
9. jan 2018

@majusqa77 to neviem ci mam narok, to je aky prispevok ked sa smiem spytat 🙂 a dakujem

majusqa77
9. jan 2018

@ivonetta starsie dieta do 3 rokov a narok na materske. 41,40-280/mesiac (podla toho kde je starsie dieta), max.do 6 tyzdnov veku mensieho dietata. Realne to vyjde 2-3mesiace

baska1
Autor odpoveď zmazal
baska1
Autor odpoveď zmazal
majusqa77
6. mar 2018

@baska1 materske u zeny vypisuje gynekolog

baska1
Autor odpoveď zmazal
majusqa77
6. mar 2018

@baska1 socialna poistovna vydava tlacivo. Zvyknu si vydanie evidovat, odo mna pytali muzove rodne cislo a cislo op

lienkasta
10. sep 2018

Dobry den, chcem sa opytat. Som teraz na PN, planuju operaciu, takze este aj budem. Este poberam RP na 2 rocne dieta. Manzel chce nastupit na pol roka na MD. Co to pre mna znamena, musim odhlasit poberanie RP na UPSVR a zamestnavatelovi nahlasit co? Dakujem za odpovede.

sasesoe
10. sep 2018

@lienkasta RP na UPSVaR musis odhlasit. Ale tvoj zamestnvatel s tym nic nema, jehi neriesis. Len manzel u svojho potrebuje oznamit, ze chce ist na RD (z pohkadu jeho zamestnavatela) a potom si na SP vybavi ziadost o MD. Tiez pottebuje papuer z UPSVaR ze ani on nepobera RP. A este dohodu o zvereni dietata do starostlivosti.

lienkasta
11. sep 2018

Dakujem za odpoved. Teda zamestnavatelovi neoznamujem, ze som ukoncila rodicovsku? A nemusim ist na neplatene volno?

majusqa77
11. sep 2018

@lienkasta a preco by si koncila rd? na tu mas narok do 3 rokov veku dietata

lienkasta
11. sep 2018

Dik za odpoved. A ked mi na personalnom ekonomka dala papier, ze po ukonceni poberania RP to mam oznamit zamestnavatelovi? A nemam byt na neplatenom volne? Mam z toho chaos. Ci toneplatene volno sa tykadoby, ked uz nebudem PN a manzel bude este poberat materske?

majusqa77
11. sep 2018

@lienkasta aky papier ti dala?

lienkasta
11. sep 2018

Ja som dala papier, ze nastupujem na RD do 3 rokov veku dietata a ona mi dala papier, ze to eviduju a citujem "po skonceni rod dovolenky ste povinna nastupit na povodnu pracu v sulade s vasou zmluvou"

majusqa77
11. sep 2018

@lienkasta :D no sak na RD ostavas do 3 rokov, potom si povinna nastupit do prace. co s tym ma poberanie RP?

lienkasta
11. sep 2018

Aha, to mi odlahlo.
A ked bude manzel poberat materske a ja budem PN, tak sa mi nikde netreba oplacat, myslim zdravotku?
A dalej, ked skoncim pn a muz bude este poberat materske, tak co mam urobit?

majusqa77
11. sep 2018

@lienkasta ty chces poberat PN pocas RD? ale vies o tom, ze ak nenastupis medzitym do prace a neobnovis nemocenske poistenie, tak bude neplatena?

lienkasta
Autor odpoveď zmazal