Muž na materskú a ja som zamestnaná, ale ešte nechcem ísť do práce ani na úrad práce 😄
Ahojte,
Viete mi prosim poradit? Muz by mal ist od juna na matersku a ja by som po jeho ukonceni materskej rada pokracovala v rodicovskej, kedze syn ma 1 rok.
Otazka je, co bude so mnou pocas toho pol roka? Mozem byt nadalej na rodicovskej, len nedostavat prispevok a este by som platila zdravotku a socialku?
Rada by som sa vyhla neplatenemu volnu v praci, kedze to mi sefka dat neda...
Dakujem krasne
@anita77 budeš osoba na RD bez nároku na RP - ak si dáš totiž odňať RP neznamená to totiž, že nemôžeš zostať na RD. Budeš ale samoplatca zdravotného poistenia - po novom už štát za teba platiť nebude takže to treba ísť oznámiť na zdravotnú poisťovňu (66,78€/1 mesiac). Alebo ak máte ešte jedno dieťa do 6 rokov môžeš sa prihlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a štát bude za teba platiť zdravotné poistenie hoci nebudeš poberať žiadny príspevok.
@ink uz tak nemoze byt stat nebude platit matersku a za nu odvody pri tom istom dietati 😕
skus napisat @evittam, mne sa zda ze dakde pisali ze uz treba platit vsetky odvody nie len niektory z nich, cize okolo 166 mesacne.
@sasanka605 to platí ak chce mať nárok na materské - tam už sa nedá platiť len čiastočné odvody. Pri neplatenej RD ak je otec na MD s tým istým dieťaťom si ona platí len zdravotné poistenie.
@lenocka1108 Ďakujem, že si ma opravila. Ale novinka ma teda nepotešila.
@ink ani mna nie. Zrovna som v tom realne 😠
@alenah31 ahoj, ale pokiaľ ma ešte jedno dieťa do 6r, tak sa prihlási ako osoba starajúca sa o dieťa do 6r a to poistné teda platí štát, nie ona sama, dobre to chápem?
@lenocka1108 no do riti :/
Dobry den ja mam podobný problem a chcem sa opytat dcerka ma 2 roky a 3 mesiace, priatel by ad maja isiel na matersku nakolko mu chcu dat v praci aj tak vypoved. Ja taktiez nechcem ist do prace, lebo mi nedaju neplatene volno a chcem si este uzit leto s nimi. Musim zamestnavatelovi oznamit,ze ukoncujem rodic. dovolenku, alebo sa len prihlasir na zdravotnu.
@sasanka605 Len ZP, SP nie je povinna. Plati co pise
@alenah31
@anita77
@ink
@dopolbokaodrata Ano
@ink Ake hadzanie klad pod nohy?! Proste stat prisiel konečne na dieru v zakone! Otec na MD-prijem za MD, moze pracovat-dalsi príjem kde nemusí odvadzat odvody len na ZP a matka doma. Hm, a este aj tej ma stat platiť ZP lebo je doma s tym istým dietatom, na ktore prevzal starostlivosť otec, dostava MD od SP a este aj plat kde skoro nic neodvadza?!
@evittam pozri, ja chápem, že je to tvoja téma a si v nej doma a chápem aj to rozohnenie, čo je v tebe, keď počuješ môj výraz "klády pod nohy", ale vezmi si, že by otec mal byť so 7 mesačným dieťaťom doma, ak by bolo kojené, on na materskej a žena do práce? nie, žena doma, muž doma, jedna materská a ona si platiť zdravotku? no jasné, že musí ísť do práce muž a mať aj materskú. Keby boli vytvorené podmienky aj pre otcov aj pre matky... Hlásame tu aké je dôležité mať aj otca aj matku, ale neumožníme im napríklad prvý mesiac nech sú spoločne na materskej dovolenke so zachovaním rovnakých platových podmienok na aké boli zvyknutí pred narodením dieťatka..
@ink Ak by išla žena do prace tak ZP jej ide zo zamestnania. A o ziadne "rozohnenie" vobec nejde. Len staci cisty "sedliacky rozum". A btw.dojcila som a pracovala som keď nastala situácia,ze muz zostal bez prace. A nie mat hypoteku, nemat na to a este si spraviť dieta a cakat od štátu neviem co. A to som vyse 10rokov odvadzala nemale odvody a dane tomuto štátu a kvoli zmene pracovnej situácie som dostala len RP!

Bola by si osoba starajúca sa o dieťa do 6r., štát by mal za teba platiť odvody. Nie som odborník, ale toto sa tu na mňa nalepilo v starších diskusiách, tak snáď nekecám blbosti. Viac by ti poradila @evittam