Muž nechce ísť na rodičovskú dovolenku
Ahojte. S mužom čakáme dieťa. Nechcela som veľmi, ale on sa bál že časom kvôli zdravotným problémom nebude môcť mať, tak sme sa rozhodli že si spravíme bábo ale moja podmienka bola, že hneď ako to bude možné pôjde na rodičovskú dovolenku on. Ja si budujem celkom slušnú kariéru a nerada by som o ňu prišla, zarábam dost slušné peniaze oproti nemu. On nemá veľmi ambície kariérne rásť a nemá na to v práci ani možnost. Přišlo mi, že bude najlepšie keď rodičovskú dovolenku prevezme on a jemu sa ten nápad zo začiatku páčil tiež. No za pár týždňov mám rodiť a on sa začal tváriť , že vlastně žiadna taká dohoda nebola a má materskú pôjdem na a nechce sa o tomu vôbec baviť. Dne ráno mi povedal, že v práci sa mu za to smejú a že je podpapučník a že on si toto nenechá a preto ostanem s malou doma ja. Povedal mi že som sebecka karieristka a mala by som sa zamyslieť nad sebou že sú mi peniaze prednejšie ako dieťa. A že už teraz trávime malo času spolu lebo som stále v práci, aledoteraz mu to nevadilo dokonca bol spokojný pretože si mohol kúpiť bicyklík za dosť veľa peňazí dovolenka pár krát do roka mu tiež nesmrdela príde mi od neho nefér ze sa mám vzdať práce a kariéry len kvôli tomu že som žena Čo si o tom myslíte?
@zmrzlinka2021 ved s tymto ja suhlasim. Niektore robia tak ako robia uplne dobrovolne, niektore su napr trocha alebo viac dotlacene (ci uz financiami, manzelom, rodinou, spolocnostou) atd. Ale co mne vadi, je to generalizovanie, ze takto to musi byt, chudak dieta, trpi, este sa ani nenarodilo, vyrastie z neho asi zanedbany jedinec, matka asi olutuje aj to narodenie, a to len preto, ze nebude podla sablony nejakej “Zuzky”.
@zmrzlinka2021 ja som o tretej doma..nie on
@zuzkat1 tebe nenapadlo od nich odísť. Je to tvoja voľba, tvoj život, robíš tak ako uznáš za najlepšie. Ale niekto iný za najlepšie považuje niečo úplne iné. Je to jeho voľba a jeho život. Nastastie, ešte stále je každý z nás človek, ktorý sam môže rozhodovať o svojom živote, o živote svojej rodiny. A to, že to iní robia ináč nie je dôvod pre to aby sme ich za to odsudzovali.
Manžel má určite i strach z toho, že to nezvládne... je to predsa starostlivosť o dieťa a on vôbec netuší, čo to obnáša a či to bude schopný robiť správne. Miesto aby ten strach priznal, tak si vzal barličku kolegov a rodinu a upäl sa na to, že to nie je správne a chlapské aby bol na materskej on. Keď postupne zistí, že to nie je nič náročné v zmysle žeby to nezvládol, tak myšlienka byť doma s dieťaťom sa mu nebude zdať taká nepredstaviteľná.
Autorka, ja ti držím palce! Od muža je to podraz najvyššieho kalibru. Snáď ho tá otcovská nakopne a zmení názor. Nedaj sa.
@zuzkat1 to ze pre teba znamena ideal , aby mohla byt zena pri detoch este neznamena, ze to tak chcu vsetky zeny a ze uch to robi horsimi matkami. Je dobre , ze tebe to robi radist a ste v rodine vsetci spokojni s tymto modelon. Nik nebude nad tebou ohrnat nos , ze si „ len“ zienka domaca a trcis doma, tak ako by nik nemal zenu, ktora netuzi byt iba matkou z akehokolvek dovodu nalepkovat ako karieristku. Nikde nie je do kamena tesane, ze zena musi byt doma 3 roky. Cudujeme sa preco su muzi taki a onaki , nepomahaju, nemaju ani sajnu ci domacnost obnasa , ( staci pozriet par tem ) , ale ak chce zena odist skor do prace a ma ist na matersku muz , zdvihne sa tu vlna odsudzovania. Mam skoro 30 rocneho syna , pre neho a jeho partnerku je uplne jasne, ze ak budu mat dieta , pojde na matersku aj on . Je najvyssi cas aby muz na materskej na slovensku nebol ojedinelym zjavom.
Ked si to mozes dovolit najdi si opatrovatelku alebo sukromne jasle, vzdy sa s nimi asi da nejako dohodnut aj casovo🙂
@zuzkat1 Zuzka, jedno ti ešte napíšem. Ja by som každému chlapovi dopriala vypadnúť na x mesiacov z prace a venovať sa len rodine. Ja som pri oboch deťoch pauzu od prace uvítala a je mi ľúto ak to niekto nemôže zažiť. Neviem ci vieš aké to je, robiť tu istú prácu 10 - 15 rokov a mat toho vyše hlavy, aj keď vieš, že to je fajn práca, fajn firma a ten plat potrebujes. Bavili sme sa o tom s kolegami a každý by uvítal, keby mohol zažiť taky reset. Lenže oni väčšinou zarobia viac ako ich ženy, resp mnohým mužom to zamestnanie proste nedovolí. Ja by som toto môjmu mužovi veľmi rada dopriala, nukala som mu tu možnosť, sam by chcel, aj keď by sme sa museli uskromniť, no jeho zamestnávateľ nedokáže nájsť zaňho náhradu na takú dobu.
Ty si napísala ze ak by to ten tvoj aj chcel, má smolu. Lebo podľa teba ma dieťa byt s matkou a hotovo. Ty si matka, kto je viac... Ty nevidíš na svojom postoji nič divne. A to mi príde zvláštne
@mamutka preto je dolezite aby mali dbaja rovnake nazory na tieto veci lebo je to dosť podatatne... keby on chcel mne by sa to nepacilo... a jemu by sa zas nepacilo keby som chcela ist skor do prace...ale nastastie sa zhodneme cize pohoda...u autorky je najma problem ze to berie akoze sa ona obetuje a jej muz ju nepodporuje,ma iny nazor..to je potom tazke...
@eeffka to sa nedá porovnať, lebo ak by ho niečo zrazilo, tak proste v zamestnaní skončí a firma hľadá náhradu. Ale ak by mal odísť na pol roka, či rok, to firma nevie riešiť. Nedokázali by poriadne nového človeka zaucit, pol roka by sa do toho len dostával a potom co s tým človekom? To by nemalo zmysel. Takže by mali muža celú tú dobu zastupovať kolegovia? Celé zle. Ma vedomosti a húževnatosť, ktorú tak ľahko nenájdeš. A dnes ti každý zamestnávateľ povie, že je veľmi tazke nájsť kvalitného človeka. A už vôbec nie na zaskok.
@zuzkat1 zas ta obeta. Oni mali rovnaký názor. Pochop. Dohodli sa. Ona zarobí lepšie, je živitelom rodiny, doslova. On odrazu osvieteny dristami kolegov odskakuje od dohody. Možno keby sa na začiatku netvaril, že do toho ide, tak by sa dohodli inak. Napr tehotenstvo neskôr, alebo pekne on si nájde lepšie platenú pracu a ona pôjde na materskú. Aby napr ľahšie splacali hypo. Ale on súhlasil, že bude doma a na náklady zarobí časom ona, lebo jej príjem im pomôže. Ale nie, on nezamaka, aby on bol živitel rodiny, on pristúpi na dohodu, no ostane si hliviet v práci medzi nejakými blbcami. Veľmi pohodlné. Je to podraz a na tom nič nezmeníš ani s názormi, že len pri matkach budú deti do 3 rokov šťastne.
@mamutka jasne dalsi "nenahraditelny" . Je naozaj velmi naivne si mysliet ze bezo mna,teba, hocikoho nieco nepojde.
Mne samej sa stalo ze mi odisli aj z mojho pohladu kolevyne ( nie MD) ked som panikarila ze co budeme bez nich robit, ked som predychala sok nasla som riesenie a karavana ide dalej.
@eeffka naozaj nechápeš? Keď ti niekto proste odíde, tak musíš nahradiť. Keď niekto ide preč na krátky čas, nenájdeš náhradu, ktorá sa obetavo zauci, pritom má komplet kvalifikáciu, bude robiť naplno a vie ze o par mesiacov pôjde do riti, lebo sa vráti pôvodný človek. Keď si taka šikovná, urob si na to agentúru. Nechápes, že môj muž mal zaujem ostať doma, ale zamestnavatel nedokázal jeho miesto dočasne vyplniť, tak proste netlačil na pílu? Každý je nahraditelny, o tom tu nemusíš prednášať, všetci vieme. Tu ide o riešenie dočasného výpadku. A nie je v niektorých prípadoch ani jednoduché odovzdať vedomosti, na ktorých človek sám 15 a viac rokov makal niekomu, kto s tým môže ľubovoľne naložiť, keď ho z firmy pošlú po par mesiacoch preč.
@mamutka o čom to hovoríš, čo sú to za argumenty? Žena bežne odchádzajú zo zamestnania na materskú na 6m+ a zamestnávateľ to musí nejako riešiť, zastupujú ju kolegovia, prípadne prijíma na ten čas nového človeka, ktorého musí záškolit atď... Ako inak to má zamestnávateľ riešiť? Nemá pustiť ženu na MD, lebo to v práci nedokáže vykryť? Kto tú ženu nahrádza v zamestnaní? Čo navrhujes??? Či správne chápem, čo píšeš, že žena na MD je nahraditelna ale muž na MD je nenahraditeľný?
@konikkon neviem co sa rozčuľujes, napr od začiatku tu stojím na strane autorky, nie jej chlapa. A ty o com píšeš? Prečo ženy plaču, že sa na ne pozerá cez prsty, lebo zamestnávateľ predpokladá ze pôjdu na materskú a je pre mnohé na niektoré pozície problém sa dostať? Lebo je to tak. Podľa zákona sa to nesmie, ale kazdy na mladú ženu pozerá "ta pôjde na MD, to budú OCR" a pod.
Zeny, vy sa proste potrebujete nasierat, tak sa chytíte jednej vety a už idete... To nečítate, že píšem že je normálne, keď ostane chlap s dieťaťom doma, že by som to každému dopriala? To sa len potrebujete do niekoho navazat a ani nevedieť co sem popísal? To si naozaj myslíte, že každý muž, ktor, si zmysli by mohol ostať doma? No tak snívajte ďalej. Pre mnohých by to znamenalo navždy svoju pozíciu ohroziť. U žien je bežná vec, že sa vrátia už na nižšiu pozíciu, lebo keď sú deti, tak už nemienia firme obetovať kopu času. Dokonca idú na skrátený úväzok. Lebo priorita sú deti. A spoliehajú sa na muža ako na zivitela rodiny. Tu to cele môže byť naopak, ona zarobí viac, môže byť zivitel rodiny, muž môže byť doma. Ci podľa vás hej sa hopsa nech sú chlapi doma, lebo kazdy môže a ženy budú robiť, aj keď vo väčšine prípadov ti muži zarobili viac? Tak snáď si každá rodina musí zvážiť. Áno, mohol aj môj dupat, že ostane doma, ved nech ho nahradia na x mesiacov. Mohol byť hnusný voči zamestnávateľovi, ktorý je k nemu celé roky férový. Keby sme to potrebovali, tak na tom trvame. Neviem čo sa vôbec rozculujete, že čo to tu píšem. Svet nie je čierno biely, v každej situácii sa zvažuje množstvo faktorov. Môjmu mužovi by napr na betón celé tie mesiace volali klienti, lebo sú nepoucitelni a nevedia stráviť komunikáciu s niekym iným ani počas dlhšej dovolenky, ani pobytu v nemocnici. Ale škoda reči, mate svoju pravdu
@mamutka a ešte dodám. Na ženu s kariérnym potenciálom sa určite zamestnávateľ nepozerá štýlom ,, tá otehotnie, ta bude mať mať veľa ocr". Žena ktorá si chce budovať kariéru sa do práce vracia na svoje pôvodné miesto, lebo tá predstavuje pre firmu prínos. Jasné, ak sa jedná o radovu predavačku, namiesto nej asi nepôjde jej chlap na MD, takáto pozícia je nahraditelna, nie je atraktívna a takáto žena nemá motiváciu sa vracať rýchlo do práce. Ale je nezmysel zovšeobecňovať, že chlap je nenahraditeľný a žena nahraditelna je. Nežijeme už v jaskyniach a chválabohu dnes existuje množstvo žien/ mamičiek, ktoré zarábajú rovnako alebo lepšie ako hociktorý muž.
@konikkon ja ti len toľko napíšem, že som posledná, kto by tu zovseobecboval, od začiatku autorku podporujem a píšem, že je to veľmi individuálne a sú muži, ktorí si to s ohľadom na pozíciu dovoliť nemôžu. Nie preto ze sú muzi - rovnaké to je pre ženy, ktoré majú isté pozície, oveľa väčší prídem ako partner a treba si dobre spočítať, či tu pozíciu ohrozia výpadkom vo firme, pre ktorú nie je ľahké ich pozíciu nahrádzať x mesiacov.
@konikkon naozaj nikto nie je nenahraditeľný. A zmýšľanie, že chlap ma doma ženu, tak ta nech sa stará sa zaseklo v minulosti. Ak si zamestnanec zlomí nohuna vypadne na pol roka, čo spraví zamestnávateľ? Rozdelí robotu na ostatných. Vydierať zamestnanca takým spôsobom ako odpisuješ je pri najmenším nekorektné. Zákon umožňuje ísť otcovi na materskú, tak sa zamestnávateľ má k tomu postaviť tak, aby túto možnosť mohol využiť. Také, že ťa nepustím, to neexistuje. To nie je dobrá vôľa zamestnávateľa, je to právo zamestnanca, ktoré je podložené zákonom. Otec ma na materskú nárok. Ak ustúpil zamestnávateľovi, tak je to jeho chyba.
@viestta presne, tak isto potom, ale aj zmýšľanie, že chlap ma zarábať viac, kľudne môže menej a byť doma na MD a RD XY rokov a ženská môže ťahať financie. Ja si to tiež myslím, keď jedna strana môže, tak aj druhá. A reálne úplne rozumiem
@mamutka píše, pretože kebyže mam zamestnanca, ktorý u teba robí dlhodobo, navyše na nejakom speci mieste, zohnať niekoho fundovane ho na 6 mesiacov, ktorý si je vedomí, že je len zadkom doslova na par dni, je veľmi, ale veľmi ťažko. Ty kebyže hľadáš prácu, berieš takú, kde si iba na za skok na 6 mesiacov? Pochybujem.
@maciatkolulu vieš, ono je to tak, že zamestnávatelia sa veľmi radi ohanaju loajalitou k firme. Vtedy keď sa im to hodí. Aj v tomto prípade. Keď sa im to hodí, tak loajalita k zamestnancom nie je na programe dňa a s kľudným svedomím pošlú do prdele akúkoľvek "nenahraditeľnú oporu firmy".
@viestta hej, sú zamestnávatelia a zamestnávatelia a zamestnanci a zamestnanci. Ale reálne zohnať niekoho na pol roka je zázrak.

@zuzkat1 no to mi povedz, prečo ty chodis do práce, keď by si radšej bola s deťmi doma? Prečo nerobíš, čo chces a nie si doma?