Na aké príspevky mám nárok po narodení dieťatka?
Ahojte maminy chcem sa opytat na ake prispevky mam este narok v cetne materskej...som vydata a cakame prve dietatko..dakujem za rady a odpovede 😵
@bosoriak Jááj, vidíš to ma ani nenapadlo. No, myslím, že je to určite dohoda a ak nie je študentka, tak aj z dohody sa platí NP....
@1martincanka1 Áno MD je ako píšeš, ale ak jej priznajú z SP sumu menšiu ako je RP, tak ak nastúpi na MD napr.6 týždňov pred termínom, tak týchto 6 týždňov bude dostávať len to čo jej vyrátali z SP a po narodení dieťaťa jej UPSVaR túto sumu bude doplácať do výšky aktuálneho RP, no a po skončení doby MD jej SP prestane vyplácať a USPVaR jej začne vyplácať celý RP - čiže bude od narodenia dieťaťa stále na tom istom do dovŕšenia jeho 3 rokov.
@bosoriak Nie z dohôd (okrem dohody o brig.práci študenta - a to ti tiež musí podpísať papier pre SP, že u "teba" nebude odvádzať odvody-lebo ak by mal študák viac dohôd, tak z tých ďalších už tiež plati)
sa už platia normálne odvody - ešte je rozdiel "pravidelný a nepravidelný príjem" - tam sa neplatí myslím dôchodkové a pois.v nezamestnanosti.
A mozem odmietnut matersku a chciet rovno rodicovsky prispevok ak mi vychadza mensia materska??ci sa to neda
@moninka666 Nie,to sa nedá,nakoľko nárok na RP máš až vtedy keď dostaneš potvrdenie od SP, že buď nemáš nárok na MD al.na akú výšku. No a veď RP je až od narodenia dieťaťa.....Takto dostaneš aspoň niečo aj tých 6 týždňov na MD aj keď nič moc....
@1martincanka1 ak jej vychádza nízka materská UPSVAR dorovnáva do výšky RP čiže suma rovnaká. A pozor slobodná matka neznamená automaticky osamelá matka. Čiže tých 37 tt jej nepriznajú ak žije s otcom svojho dieťaťa prípadne s rodičmi

@marcelatje matersku bude mat 34tyzdnov (slob.matka 37 tyzdnov, pri dvojkach 43 tyzdnov) a potom je rodicak, takze nie 3 roky rovnaku sumu..