icon

Na aký dlhý čas je možné požiadať o rodičovskú dovolenku?

mirip
27. feb 2013

Ahojte, viem že otázok a tém ako predĺžiť rodičovskú dovolenku je to veľmi veľa a dúfam že admini nezmažú moju otázku, no ja mám takýto problém. Mám dve deti staršie má 3 roky a 4mesiace a mladšie bude mať teraz 8. 3. len 2 roky, no už teraz potrebujem riešiť problém s rodičovskou dovolenkou. Keďže pracujem v školstve, moja práca sa začína v septembri, no v septembri bude mať menšie len 2,5 roka a vačšie 3 roky a 11 mesiacov. Ja ak nastúpim do práce, budem musieť dať obe deti do MŠ, čo u nás nie je problé lebo vezmú mi aj menšie do škôlky aj ked má 2,5roka no problém je ten že to začína MŠ o 6,30 a ja kedže cestujem o 6,30 už budem dávno na ceste do práce a tak by bola starosť o moje deti na starých rodičov, ktorí síce radi pomôžu ale predsalen majú svoje problémy a hlavne xy zdravotných a predsalen sú todve ešte maličké deti a tak zvažujem ak sa mi nepodarí nájsť prácu niekde bližšie v okolí aby som si vodila deti do MŠ sama a len sem tam starí rodičia, že by som požiadala o predlženie rodičovskej dovolenky, no mne by stačilo požiadať o predlženie na 1/2roka, je aj takáto možnosť????
pretože v tom prípade by to bolo ideálnejšie, pretože mladšie by mi malo 8.marca 2014 3roky a presne pol roka ak by sa dalo predlžiť rodičovskú je 8. september a to by už malo staršie 4roky a 11mesiacov a bolo úplne samostatné v obliekaní, obúvaní atd. a mladšie 3,5roka a tiež sčasti samostatné a tak keby mi aj starí rodičia vodili deti obe do škôlky nemali by s nimi toľko roboty ako teraz keď sú menšie...
Preto by som chcela vedieť či je možné požiadať o predlženie rodičovskej dovolenky aj na pol roka alebo sa dá len na rok..... a aký je postup??

P.S. Čo sa týka zdravotných problémov, tak staršie dieťa mi tento šk. rok už začalo chodiť do MŠ ale kedže sme cez lentné prázdniny predkonali infekčnú mononukleozu a imunita v háji tak od polky oktobda je doma potom bolo v novembri 3dni v škôlke a zase choré lebo oslabená imunita robí svoje a ochorelo od neho aj mladšie dieťa a tak sme boli chorí od polky oktobra do Vianoc a Dr zakázala MŠ aspon do mája,lebo že nemá zmysel dávať do MŠ ked všetko pochytá a prineseie domov a potom sú choré obidve, staršie má tie okuliariky a často navšetvujeme aj očné...

alena76
27. feb 2013

mozes poziadat o predlzenie rodicovskej dovolenky az do 6 rokov veku dietata a to bez problemov, ale nebudes dostavat tych cca 190 €, pojdu ti len odvody do zdravotnej poistovne.

carmella
27. feb 2013

ano ,je to presne tak ako pise alena 76

kamatopo
27. feb 2013

Ak ti doktor uzná, že niektoré z tvojich detí je natoľko choré, že ty ako matka musíš pri ňom ostať a opatrovať ho môžeš si rodičovskú dovolenku predlžiť do piatich, alebo šiestich rokov dieťaťa presne to neviem a budeš poberať aj financie , ak je zdravé môžeš si tiež predlžiť do piatich, alebo šiestich rokov , ale nedostaneš nič. Štát ti bude platiť len odvody. Ak pôjdeš do práce budeš zarábať aj dostávať príspevok do dovŕšenia troch rokov dieťaťa, ale musíš všetko hlásiť na sociálnej poisťovni, dokonca aj keby si chcela vykonávať prácu na dohodu. Sociálna poisťovňa je nekompromisná a preto všetko čoby si chcela zmeniť, či ide o prácu, alebo o predlženie hlás vopred a informuj sa s predstihom. S pozdravom Mariana

martinka0031
27. feb 2013

ja som mala podanu ziadost na predlzenie do 6 rokov,ale predlzovali ju po roku a vzdy som musela dat lekarke papiere v akom stave mam dieta a ci je este potrebne dalej predlzovat.a dostavala som aj RD.ale to bolo tak 5 rokov dozadu.urcite sa informuj na UPSVR,oni ti povedia najlepšie čo a ako.

zuzana909
28. feb 2013

podľa zákonník práce je zamestnávateľ povinný ti poskytnúť rodičovskú dovolenku do 3 rokov veku dieťaťa, je jedno, že pracuješ v školstve a školský rok začína v septembri. ty do práce nastúpiš až keď bude mať dieťa 3 roky a jeden deň.
zamestnávateľ nemá právo ťa do práce volať skôr. to platí pre všetky mamičky.

máš možnosť sa zo zamestnávateľom dohodnúť, že by si nastúpila až od ďalšieho školského roka 2014/2015 to je ale závislé už na dohode, či bude riaditeľ súhlasiť s tým aby si zostala toho polroka ešte doma. v tom prípade by si mohla byť na dobrovoľnej materskej dovolenke bez nároku na príspevok.

pokiaľ by si mala papier od lekárky, že dcéra má nepriaznivý zdravotný stav ako píše @kamatopo dostávala by si aj klasický rodičovský príspevok a zamestnávateľ na základe zákonníka práce je povinný túto skutočnosť akceptovať a umožniť ti čerpať predĺženú dovolenku.