Na aký príspevok mám nárok ako matka troch detí?
ahojte maminky chcem sa opytat mam deticky 3r 6mes, 2r4mes. a 1r3mesiace..ten najstarsi chodi uz do skolky na dcerku berem rodicak...mam este na nieco narok? vela som tu toho citala ale nejako som sa nevedela z toho vysomarit..dakujem vam za kazdu odpoved..
@fidka79 aha dakujem..no manzel pracuje..neviem len som tu niekde citala ze je nejaky prispevok na starostlivost nejakych 41e..ale ked nie tak nevadi len sa pytam..
@kristina39 ten príspevok na starostlivosť vo výške 41€, ktorý spomínaš sa kedysi vyplácal matke, ktorá sa vrátila späť do práce a o dieťa do dovŕšenia 3 rokov sa staral iný člen rodiny (neprofesionálny opatrovník) alebo bolo v štátnej škôlke. Teraz keď sa vrátiš do práce máš nárok na plnú sumu rodičovského príspevku, v prípade ak máš dieťa v drahom súkromnom zariadení úpsvar ho prepláca až do výšky 230€ - vtedy požiadaš o ukončenie vyplácania RP a požiadaš si o príspevok na starostlivosť. Inak máš nárok len na toľko čo matka jedného dieťaťa.
Ešte neviem či to platí mne vyplácali zopár e preto, že som mala 2 deti do 2 rokov. Lenže už to nemusí byť platné.
@kristina39 príspevok na starostlivosť 41 €/mesačne patrí v období, kedy staršie dieťa má do 3 rokov a mladšie sa narodí, najdlhšie na dobu 6 týždňov. Uplatniť sa dá najviac 6 mesiacov spätne. Takže to si už prepásla. Ale tak prišla si len o nejakých 60 €, viac to nie je. Môžeš na obe deti do 3 rokov čerpať príspevok na starostlivosť do 230 € (t.j. 2x230€), ale to sú vynaložené náklady na škôlku/jasle, takže sa dokladujú.