icon

Nabehol vám na účet rodičovský príspevok/materská?

traktor
13. júl 2012

...téma pre kazdú zvedavú mamičku/ otecka..keďže tato otázka sa tu opakuje každý mesiac pravidelne, tak nech to je všetko pokope a nie v celom fotoblogu, diskusii 😉

janasim
14. apr 2015

@olioliver Mne zas povedali na úrade ze mozem robit kolko chcem.

olioliver
14. apr 2015

@janasim Ja ked som sa informovala,bolo mi povedane,ze popri predlzenom rodicovskom robit nemozem ale ze ak zdr.stav dietata dovoli,ak by som chcela mozem dieta nosit na max. 4 hodiny do skolky...Nooo ved uvidis,mozno mas pravdu...

janasim
14. apr 2015

@olioliver No a mne zas u nas na úrade povedali,ze mozem pracovať kolko chcem a skolka aj cely den , takze som z toho jeleň

olioliver
14. apr 2015

@janasim Noo ved do 8 dni po nastupe do prace si bola urcite nahlasovat na urade zmenu,ze si zacala pracovat,tak ked ti tam podali info ze mozes zaroven pracovat aj poberat predlzeny rodicovsky,tak ti ho zrejme poslu...Mne podali info ze nemozem pracovat a dieta moze byt v skolke max.4 hodiny denne....Skus pohladat nejake info na nete,co sa tyka predlzeneho rodicovskeho plateneho kvoli zlemu zdrav.stavu a popri nom praca....

olioliver
14. apr 2015

@janasim Ja som sa ohladne toho bola pytat pred dobrym rokom a pol,mozno dvomi rokmi,tak je mozne ze sa zakon zmenil a podali ti spravne informacie...Neviem,ja som sa uz potom o to nezaujimala...No myslim si,ze ked ti povedali priamo na vasom urade ze mozes aj pracovat popri predlzenom platenom rodicovskom,tak ti peniaze dojdu.Ved este nechodili,tak zajtra,mozno pozajtra snad uz pridu...

olioliver
14. apr 2015

@janasim Nasla som na nete z januara 2015 toto info : Poberám "predĺžený" rodičovský príspevok. Môžem napriek tomu pracovať?

Súčasná legislatíva žiadnym spôsobom neobmedzuje rodiča v pracovných aktivitách. Bez ohľadu na to, či zabezpečuje starostlivosť o zdravé dieťa alebo o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, popri poberaní rodičovského príspevku môže vykonávať aj zárobkovú činnosť akoukoľvek formou. Výška príjmu zo zárobkovej činnosti rodiča nemá vplyv na nárok a ani na výšku rodičovského príspevku.Je na rozhodnutí každého rodiča, či sa bude popri poberaní rodičovského príspevku o svoje dieťa starať osobne alebo či bude vykonávať aj zárobkovú činnosť a akým spôsobom zabezpečí v čase zárobkovej činnosti starostlivosť o svoje dieťa. Môže byť umiestnené aj v škôlke, resp. zverené do starostlivosti inej osoby.

Takze kedze tam pisu,ze legislativa sa zmenila,podla tohoto ti rodicovsky pride...

janka0276
14. apr 2015

pri predlženom rodičovskom pre zlý zdr. stav môže dieťa navštevovať škôlku na celý deň, aj matka môže pracovať, je to na 100%, lebo sestra to tak mala , nebolo tam žiadne obmedzenie , mala to overované na úrade.

janasim
14. apr 2015

Ďakujem za radu baby a ešte prosím ta
@olioliver kde mám ísť nahlásiť tu zmenu že robím,lebo ja som veru nikam nešla nič nahlasovat.

olioliver
14. apr 2015

@janasim Co som citala v tom clanku,tak ked zacnes pracovat pri predlzenom platenom rodicovskom uz netreba ist nahlasovat zmenu,nakolko podla novej legislativy mozes neobmedzene pracovat a dieta moze byt v skolke alebo u blizkej osoby.Nahlasovanie zmeny do 8 dni sa tyka uz nas co sme presli na opatrovatelsky,lebo tam je to inak,ked poberas opatrovatelsky a zaroven pracujes,vtedy sa krati napr.o cca 50 eur,co dostavaju mamicky co su s dietatom na opatrovaku a nemaju ziadny iny prijem a tiez sa krati opatrovak v suvislosti s vyskou zarobku....

janasim
14. apr 2015

@olioliver No na toto sa teším ,cez leto mi zoberú rodičovský a boh vie či dostanem volakych 20euro opatrovne.

olioliver
15. apr 2015

@janasim Ziadost si podaj aj mesiac predtym nez ti konci rodicovsky.A ked ti opatrovatelsky schvalia a by si nerobila,treba sa ist cim skor nahlasit na socialnu poistovnu kvoli dochodkovemu poisteniu,aby bolo za teba platene.A preco si myslis,ze dostanes len 20 eur?Neviem,ake ma tvoje dieta postihnutie,ale su aj rozne kompenzacne prispevky podla postihnutia-na hygienu,ked je napr.stale plienkovane,na prepravu,ked ho vozis do skoly,alebo nejakeho zariadenia,na kupu auta,na dietne stravovanie............

basaandsima
15. apr 2015

no čo dnes je ten šťastný deň?:D

lenkamarjanikova
15. apr 2015

hm tak o by aj mna zaujimalo ci bude dnes ten den D

zuzanapu64
15. apr 2015

Dufam,ze dnes bude den D.

svetka66
15. apr 2015

NIE, este nie,Tatrabanka

alexandra1104
15. apr 2015

cakam cakam ked niekomu zilina prosim napiste

zuzanapu64
15. apr 2015

Aj ja mam tatrabanku nabehnut by mali az po desiatej.

janasim
15. apr 2015

@olioliver podám si ako pises,môj malý ma vrodenu geneticku chybu,chýba mu 22 chromozom,vozim ho každý deň už tri roky do špeciálnej škôlky,na noc je plienkovany,je plne pohyblivý.Ž tej sumy som vyšla preto,lebo mi zrátajú pravdepodobne výživné +plat ,a potom rátam že mi už prd dajú.

olioliver
15. apr 2015

@janasim To dostanes urcite viaccccc....Moj manzel pracuje,ja som na opatrovatelskom,sice nerobim nikde,lebo syn si vyzaduje 24 hodinovu starostlivost a nemam ho kam dat kym by som bola v praci a nemame ziadnu babku,dedka co by pomohli a manzel pracuje na smeny a nekratili mi opatrovak...Ty ak budes robit ti ho budu kratit ale take drasticke to nebude ze by si dostala 20 eur.A ked ti mozem poradit,hned pri ziadosti o opatrovak si ziadaj aj kompenzaciu na hygienu a tiez na prepravu,kedze je maly plienkovany a vozis ho do skolky...Taktiez mas narok na plienky co preplaca zdravotna poistovna,co ti lekarka vypise kazdy mesiac poukaz do zdrav.pomocok,ale to uz asi aj vies ked je maly plienkovany...

janasim
15. apr 2015

@olioliver na maleho dostávam rodičovský a plienky, predpisuje mu ich neurológ,nic ine nemame, preto cez tyzden robim nocne dvanástky, maly je u mojich 73rocnych rodičov,ked som v noci v praci, rano ho vozim na 4 hodky do skolky,cez vikend vzdy jeden den spravim jednu dennú dvanástku, vyjde mi z toho na naše slov.pomery normalny slušný plat a aj výživné je primerane, bývam s malym sama vo vlastnom byte ,takze to takto dako utiahneme,často vsak chodime do Blavy do ambulancii,je to daleko, tak dufam ze mi teda vyrastajú daky ten opatrovateľský, napriek tomu ze aj zarábam.

petka0202
15. apr 2015

@alexandra1104 napisem som zo ziliny a kukam kazdu chvilu na internetbanking 🙂

lalinko2010
15. apr 2015

@janasim ahoj keďže si vlastníčkou auta nemáš nárok na príspevok na prepravu ale na príspevok na prevádzku osobného motorového vozdila.
príspevok na opatrovanie dieťaťa je 270,32 eur v tom máš zarátanú sumu 49,80eur ak nepracuješ a dieťa nie je v školskom zariadení viac sko 20 hodín týždenne, potom sa ten príspevok kráti ak tie hodiny prekročí. keďže pracuješ tak príspevok na opatrovanie budeš mať 220,52 eur, ale záleží aký plat si mala za minulý rok+zaráta sa výživné.
keďže syn je plienovaný má nárok na príspevok na hygienu alebo opotrebovanie šatstva.
má syn vydaný aj ŤZP preukaz? asi hej....si vybavovala. Ak nejaké info potrebuješ napíš IP poradím.

olioliver
15. apr 2015

@janasim Fuuuuuu no mas toho dostttt,jak to zvladas?My prave nemame nikoho kto by mi so synom pomohol a muz robi na kolotoc,tak je tazke sa nejak prisposobit,lebo sa mu smeny striedaju po 2-3 dnoch kedy jak vyjde...Urcite si poziadaj aj o kompenzacie,kazde euro dobre,ved je to financne strasne narocne.Moj muz je samozivitel a ja na opatrovatelskom a tiez mame niektore mesiace co robit aby sme vobec vysli.Ja vozim syna do specialnej skoly dva krat tyzdenne po 4 hodiny,no musim s nim byt cely ten cas tiez v triede,lebo hned chyta afektivne zachvaty a niekedy sa to spusti az do epileptickeho zachvatu...On ma autizmus,epilepsiu a mentalnu retardaciu :( No je to tazke...

olioliver
15. apr 2015

@lalinko2010 Zle som sa vyjadrila,ze prispevok na prepravu,ale myslela som na prispevok na prevadzku mot.vozidla pravdaze.A este jedna vec,taktiez sa chcem zmienit o parkovacom preukaze,na ktory budes mat narok...Som rada,ze je tu viac maminiek,ktore takto pomozu informaciami,pisem zo svojej skusenosti....

lalinko2010
15. apr 2015

@olioliver jasné, ja som pochopila len som to uviedla na pravú mieru, lebo príspevok na prepravu je vyšší ale tam treba zdokladovať cesty. ak je odkázanosť na individuálnu prepravu tak je nárok na parkovací preukaz, ale ešte k príspevku na opatrovanie, mamička písala že pracuje a tým pádok sa ona nenahlasuje na sociálnu poisťovňu lebo zamestnávateľ platí za ňu odvody, tak isto aj zdravotná poisťovňa. a toto je len na 12 rokov to poistenie, čiže 12 rokov sa počíta do dôchodku. ak to nezmenia, ale od roku 2006 je to tak.

olioliver
15. apr 2015

@lalinko2010 🙂 Ano aj som mamicke pisala,ze nahlasit sa do SP kvoli dochodkovemu sa ma ist len v pripade ze jej bol priznany opatrovatelsky prispevok a nepracuje...

alexandra1104
15. apr 2015

Uz zacal chodit niekomu prosim

olioliver
15. apr 2015

@lalinko2010 Zial vela zakonov sa meni za pochodu co niekedy clovek ani nestiha zaregistrovat...Volakedy stacil napr.parkovaci preukaz a ked bol ZTP clovek na ktoreho bol vystaveny preukaz v aute,nemuseli sme mat dialnicnu znamku...Par mesiacov dozadu sa to zmenilo a bolo treba napisat na dialnicnu spolocnost,aby to zaregistrovali a poslali potvrdenie,aby som nadalej nemusela kupovat dialnicnu znamku ked vozim maleho 2 razy tyzdenne do skoly......

anickaaa6aaa
15. apr 2015

Tvrdošín vub ešte nič :( čakám ako boh na dobrú dušu :( toto nechápem dochodky chodia presne na hodinu ak nie skôr a mamičky čo potrebujeme tak posielajú ako sa im zachce

luba28
15. apr 2015

nehnevajte sa,ale myslim,ze ste si pomylili temu a nazov ,....tato debata vobec nesuvisi s tym ci niekomu prisli peniaze na ucet ,..skuste si pisat v ip,alebo najst temu kde tato debata patri ,....
@lalinko2010
@olioliver
@janasim