Nárok na dovolenku, keď idem z rodičovskej na materskú
ahojte,ked som išla z RD na MD vznikol mi nárok na dovolenku v práci?
dakujem
@evahrmelova doba čerpania MD sa berie ako odporacovaná doba ale RD už nie, tj. vždy záleží, kolko dní máš v danom kalendárnom roku
- odpracovaných (fakticky vykonávanie práce, riadna dovolenka, sviatok pripadajúci na inak prac.den, doba md ...) a
- neodporacovaných (pn, očr, rodič.dovolenka, neplat.volno ...),
podla toho sa dovolenka ráta.
Do odpracovaných a neodpracovaných sa zarátavajú len dni pondelok až piatok (nie víkendy) pri pravid.prac.čase a záleží, či máš v danom kalendárnom roku - odpracovaných:
* 0-20dní = bez nároku na dovolenku,
* 21-41dní = nárok na 1/12tinu,
* 42-59dní = nárok na 2/12tiny alebo
* 60 a viac dní =nárok na
- celoročnú dovolenku (ak trvá prac.pomer celý kalendárny rok)
- resp. pomerná časť dovolenky (ak netrvá pracovný pomer celý kalendárny rok) = za každý celý kalendárny mesiac trvania pracovného pomeru na 1/12tinu,
---- celoročná a pomerná dovolenka môže byť krátená, podla toho, kolko neopracovaných dní máte v danom kal. roku počas trvania pp, či:
* do 99dní = dovolenka bez krátenia, alebo
* 100-120dní = krátenie o 1/12tinu
* 121-141dní = krátenie o 2/12tiny
* 142-162dní= krátenie o 3/12tiny,
...(vždy +21)
@gapa no zamestnaná som od roku 2007,v roku 2011 som dovršila 33r.,
od 22.9.2011-16.5.2012 MD
od 17.5.2012-17.8.2012 RD
od 18.8.-2012-4.mes.2013 MD
ale on k 30.9.2012 menil názov firmi,dostala som výpodeť § 60 ZP a hned novu zmluvu,ten istý konateľ len nový názov firmi.6iadna dovolenka mi nebola vyplatená,tak neviem či ju previedol do novej firmi ak teda mohol.Teraz k 1.4.2014 ruší firmu a obchod dáva do prenájmu Jednote.Zase tam mám asi nárok na dovolenku(tam som bola tie 4mes.na MD).Neviem či možem od neho žiadať aj vyplatenie tej povodnej firmi.Novu zmluvu s novým subjektom nemienim podpísať,takže by mi mal zaplatiť aj 1mes.odstupné?dakujem
@gapa ešte som zabudla v roku 2011 mi bolo umožnené vybrať si 20dní dovolenky do nástupu na MD
Ahoj chcela by som sa informovat dcerka dovrsila treti rok narodila sa predcasne a v novembri som ukoncila matersku dovolenku chcela by som ju obnovit resp predlzit da sa to nejako vybavit spetne som i zamestnana a momentalne som na PN uz vopred dakujem za rady a odpovede.
@gapa Ahoj chcela by som sa informovat dcerka dovrsila treti rok narodila sa predcasne a v novembri som ukoncila matersku dovolenku chcela by som ju obnovit resp predlzit da sa to nejako vybavit spetne som i zamestnana a momentalne som na PN uz vopred dakujem za rady a odpovede.
ešte tu je stránka, ktorá vám pomôže si vyrátať tie odpracované a neodprac.dní
http://calendar.zoznam.sk/worktime-sksk.php

na MD ti vzniká nárok................na RD nie...........