Nárok na materské a podmienka nemocenského poistenia
Ahojte, potrebovala by som poradiť. Do práce som nastúpila 8. 4. 2026, od 14. 7. 2026 som plánovane na PN kvôli rizikovému tehotenstvu. Na materskú mám nastúpiť 17. 11. 2026, termín pôrodu mám 12. 1. 2027 a pracovnú zmluvu mám na dobu určitú do 31. 12. 2026.
Na Sociálnej poisťovni mi povedali, že podmienka 270 dní nemocenského poistenia sa mi bude rátať až do pôrodu,keď som dobre porozumela.
Nerozumiem však jednej veci – ak 270 dní splním až v januári, ako mi môžu vyplácať materské už od novembra? Vypočítajú to podľa predpokladaného termínu pôrodu alebo ako to funguje? A že mi pracovný pomer skončí 31. 12., keď už budem na materskej?
Ešte by som sa chcela opýtať, či ma zamestnávateľ môže nejako prepustiť počas PN, keď som tehotná. Pracujem na čerpacej stanici a mám zmluvu na dobu určitú do 31. 12. 2026.
Pri materskom sa skúma, či si bola nemocensky poistená aspoň 270 dní v posledných 2 rokoch pred pôrodom, nie pred nástupom na materskú.
Pri materskom sa skúma, či si bola nemocensky poistená aspoň 270 dní v posledných 2 rokoch pred pôrodom, nie pred nástupom na materskú.
@anonym_17ce8b tak čo znamená nástup na materskú dovolenku toho 17.11 ešte pred pôrodom? Budú mi vtedy niečo počas decembra niečo vyplácať podľa čoho? Keď až v januári budem spĺňať tych 270 dní nemocenského
Jednoducho matersku ti nebudu vyplacat pred porodom, spracovanie ziadosti sa pozastavi, v SP pockaju do porodu, ci bude podmienka 270 dni splnena a nasledne ziadost schvalia alebo zamietnu a v pripade schvalenia, ti matersku vyplatia spatne.
A hlavne tebe sa budu dni NP pocitat iba kym pracovny pomer trva = do 31.12.2026, ak spravne pocitam od 8.4.-31.12.2026 je 268 dni. Ale mozem sa mylit, radsej si to prepocitaj, aby ti to vyslo. Mas este nejake dni nemocenskeho z ineho pracovneho pomeru alebo dobrovolne si si platila nemocenske alebo cokolvek pred tym? Pre istotu? Lebo ak nic ine v poslednych dvoch rokoch nemas a nazbieras 268 dni (ak som dobre pocitala), tak narok to nevznike, budu ti dva dni chybat.
A ak si zamestnavatelovi riadne oznamila, ze si tehotna, tak si chranena a pracovny pomer nemoze ukoncit (nemoze ta "prepustit"), skonci sa ale riadne 31.12.2026 uplynutim doby, na ktoru bol uzatvoreny.
A hlavne tebe sa budu dni NP pocitat iba kym pracovny pomer trva = do 31.12.2026, ak spravne pocitam od 8.4.-31.12.2026 je 268 dni. Ale mozem sa mylit, radsej si to prepocitaj, aby ti to vyslo. Mas este nejake dni nemocenskeho z ineho pracovneho pomeru alebo dobrovolne si si platila nemocenske alebo cokolvek pred tym? Pre istotu? Lebo ak nic ine v poslednych dvoch rokoch nemas a nazbieras 268 dni (ak som dobre pocitala), tak narok to nevznike, budu ti dva dni chybat.
A ak si zamestnavatelovi riadne oznamila, ze si tehotna, tak si chranena a pracovny pomer nemoze ukoncit (nemoze ta "prepustit"), skonci sa ale riadne 31.12.2026 uplynutim doby, na ktoru bol uzatvoreny.
@petamich áno do konca roka to je 268 dní ale mne dneska keď som dobre počula od sociálnej pracovníčky,povedala že podmienka 270 dni sa mi bude rátať až do pôrodu. Predtým som mala osobnú asistenciu ale to sa neráta.
@petamich áno do konca roka to je 268 dní ale mne dneska keď som dobre počula od sociálnej pracovníčky,povedala že podmienka 270 dni sa mi bude rátať až do pôrodu. Predtým som mala osobnú asistenciu ale to sa neráta.
@barnecka pocitalo by sa do porodu, ak by pracovny pomer trval, on ale nebude trvat a tak logicky od 1.1.2027 nie si nemocensky poistena a "nezbieras" dni nemocenskeho poistenia, takze tebe sa budu dni NP pocitat len do 31.12.2026 kym trva PP a teda v tom pripade a podla toho co pises nesplnis podmienku 270 dni do 31.12.2026. Ak nemas nic co by sa ti zapocitalo pred tym.
@barnecka pocitalo by sa do porodu, ak by pracovny pomer trval, on ale nebude trvat a tak logicky od 1.1.2027 nie si nemocensky poistena a "nezbieras" dni nemocenskeho poistenia, takze tebe sa budu dni NP pocitat len do 31.12.2026 kym trva PP a teda v tom pripade a podla toho co pises nesplnis podmienku 270 dni do 31.12.2026. Ak nemas nic co by sa ti zapocitalo pred tym.
@petamich takže by mi chýbali 2 dni.
Nedá sa to nejako kúpiť tie dni? Alebo od januára by som si zaplatila dobrovoľne nemocenské dalo by sa to tak vyriešiť?
@petamich takže by mi chýbali 2 dni.
Nedá sa to nejako kúpiť tie dni? Alebo od januára by som si zaplatila dobrovoľne nemocenské dalo by sa to tak vyriešiť?
@barnecka kupit dva dni? pocuj, ja sa niekedyu cudujem ako krasne vam zrazu vychadza TPP , presne na dni pocitate? Vam to dobre dlabe uz...FUJ...dalsia vychytralka
môžeš tie dni získať tak, že sa zamestnáš niekde na dohodu - musí sa z nej platiť nemocenské poistenie a musí sa skončiť skôr, aby ti nepokazila výpočet materského
Na tom plánovanom rizikovom, ktorého nástup ste si, na rozdiel od splnenia nároku na materské, vypočítali správne, plánujete zostať až do pôrodu? Ak áno, tak to nedobehnete ani extra zamestnaním inde, napr. na dohodu.
Akonáhle by ste mali dobrovoľné poistenie, tak už sa Vám nebude materské počítať zo mzdy.
Keby si sa vedela prihlásiť do svojho účtu v sociálnej poisťovni tak krásne uvidíš koľko dní si bola nemocensky poistená za posledné 2 roky

@barnecka zamestnávateľ ti nedá výpoveď, tvoja zmluva skončí dohodnutým dňom.