icon

Nárok na materskú a rodičovský príspevok pri dlhu na poistnom

nikoleta0909
16. mar 2025

Ahojte prosím hľadám rady a odpovede. Prosím nesúďte ma. Mám v pláne to riešiť.
Postupne… Mám dlh na poistnom. Väčší. Mala som splátkový kalendár ale bohužiaľ som zaplatila len 3 plátky nakoľko nastali nečakané výdavky. Chcem to tento rok vyplatiť celé.
Samozrejme mesačne zdravotnú si platiť budem ako samoplatiteľ.
Ako to je potom s materskou? Ako mám pochopiť platiť si všetko 270 dni za 2 roky? Napr. Tento rok (2025) vyplatim celý dlh na poistnom.
Budem si platiť každý mesiac ako samoplatiteľ.
Napr ku kuncu roka 2026 by som otehotnela. Od vyplatenia celého dlhu prešiel napr rok a štvrť. Budem mať nárok na RODIČOVSKÝ PRÍSPEVOK? Áno viem čo je rd.
Ak by som chcela mať materskú a mať ju vyššiu… pôjdem do sociálnej poisťovne a dám sa na dobrovoľne nemocenské a dôchodkové poistenie. Prejde mi to? Keby platím mesačne vyššiu sumu na odvody? Napr už keby som tehotná. Tam je ta lehota myslím ze trvanie nemocenského dobrovoľného platenie 26tyzdnlv pred nástupom na materskú. To by mi teda stačilo začať to riešiť už keď budem tehotná alebo 1mesiac pred otehotnením.?
Ak by mi ta materská neprešla….
Mala by som nárok na rodičovský a príspevok po narodení dieťatka ?lebo stále nechápem tych 270 dni za 2 roky. Myslím že v tom isto hra rolu aj zdravotne čo som v dlhu.
Chcem mať istotu. Že keď si vyplatim teraz behom 4mesiacov zdravotnú poisťovňu… a o rok a štvrť otehotniem bude to ok aspoň s rodicakom od pôrodu? Či musím čakať od vyplatenia zdravotky čakať 2 roky?
Ďakujem za odpovede.

domka222
16. mar 2025

Však ale ty máš dlh v zdravotnej poisťovni. Na materské musíš mať 270 dní aktívne nemocenské poistenie za posledné dva roky. Nechápem, prečo sa nezamestnáš. O zdravotné aj nemocenské by si mala postarané.

katusik456
16. mar 2025

@nikoleta0909 teraz pracuješ? To je skôr dôležitá otázka. Nárok na nižšiu materskú v hodnote rodičovského máš aj nárok na kočíkovne máš. To vypláca štát, ale snáď si nemyslíš že keď si splatis veci v tomto roku tak budeš mať vyššiu materskú ? To je aká? Na to musíš pracovať predsa a mať za 2 roky tých 270 dni a keď nepracuješ tak to nemáš.

katusik456
16. mar 2025

ešte pre ozrejmenie nesmieš mať dlh na zdravotnej ani 5 EUR. Treba si pozrieť tieto veci lebo tie pojmy sú u teba nejak popletené čo je čo. Keď budeš tehotná a budeš si platiť vyššiu sumu na odvody ako píšeš že by si urobila pripadne mesiac pred otehotnením, nemožné, že by ti to toto prešlo keď nemáš tých 270 dni za 2 roky nazbieraných. Akože extra sa v tom nevyznám, určite tu baby poradia lepšie, lebo ja mám tpp a pracovala ešte počas vs takže materská mi vyšla, tehotenské, rodičovský ten vyšší na základe toho že som ako všetky ženy, ktoré sa chcú zabezpečiť, pracovala, ty máš nejaký problém pracovať? Normálne sa pýtam lebo stačí sa zamestnať, počkať určitý čas a až potom otehotnieť, urobiť si rezervu, nie tŕpnuť čo jak kedy a najlepšie aby to bolo čo najvyššia suma od štátu pritom práca nikde.

kitycat
16. mar 2025

Je to usmevne, ze si mala dlh, aj splatkovy kalendar a po 3 splatkach di sa na to vyprdla.
A teraz by si chcela poradit ako mat vysoku matersku, rodicak a ine benefity... zrazu su peniaze..

nikoleta0909
autor
16. mar 2025

@kitycat nevyprdla som sa nato. Vyššie som písala. Ale tak nebudem to snáď vypisovať osobne veci čo sa udiali. Áno na vyplatenie dlhu sú peniaze. Bohužiaľ.Raz je niekto hore a raz dole. Mne sa stalo to,že z dole som sa vyšplhala hore. A áno môžem si dovoliť dieťa. Áno môžem si dovoliť platiť si veľa aby som mala materskú aj nad 1000€.

nikoleta0909
autor
16. mar 2025

@katusik456 Áno pracujem.

nikoleta0909
autor
16. mar 2025

@katusik456 Bohužiaľ nemala som ľahké obdobie. Prišla som o prácu kvôli ťažším zdravotným problémom. Bohužiaľ som nemohla robiť. Nebudem písať čo jak prečo…atd. Teraz prácu mám.

katusik456
16. mar 2025

@nikoleta0909 jasne to ma mrzí každý sa môže ocitnúť v tejto situácii, dôležité je vedieť si vyhľadať info. Najistejsie je si proste to obdobie odpracovať aby si tam mala istotu že materská ti vyjde, tehotenské tiež tam treba splniť iste veci … 270 dni zas až tak veľa nie je aby sa nedalo počkať pokiaľ to netlačí príliš. Kamoska si takto počítala kedy môže otehotnieť ale snažila som sa jej povedať mech počká pár mesiacov (nerozmýšľala a neplatila dnp keď si založila živnosť - tam je rok keď sa nemusí a doplatila ja to) hlavne znášať ten stres čo jak či vyjde alebo nie. Radšej pracovať, odložiť si koľko sa dá a hneď sa inak pripravuje na dieťa

kitycat
16. mar 2025

Takmpreco to najskor nevyplatis a potom nezistujes?

Znelo by lepsie, ze si po fin.tazkostiach vyrovnala dlh ako ze sa ho chystas vyrovnat lebo chces MD a RD..