icon

Nárok na materskú a tehotenské pri zmene práce

barbora3554
20. máj 2025

Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať či je tu niekto kto sa veciam rozumie 🙂 lebo ja to nie som a strácam sa v tom.. som ochotná aj zaplatiť lebo si naozaj neviem rady. Alebo mi odporučte niekoho prosím.

Momentálne som na RD (do marca 2026), pracovný pomer TPP stále trvá, na dobu neurčitú. Zamestnaná som od 09/2021.
Od júla 2025 do konca augusta 2025 budem mať prácu na dohodu.
Od septembra 2025 by som chcela nastúpiť k novému zamestnávatelovi na TPP.

Budúci rok plánujeme dieťa. Snažiť by sme sa chceli začať v januári.
Momentálne neviem čo robiť a aké mám vlastne možnosti. Určite by som chcela mať nárok na materskú aj tehotenské (pravdepodobne z nového zamestnania od tohoto septembra).

Moje otázky:
Z čoho by sa mi rátala materská ak otehotniem napríklad v januári 2026? To znamená, že starý TPP stále trvá a zároveň som v novej práci 4 mesiace.

Musela by som dať v starej práci v marci výpoveď? Alebo ju už radšej ukončiť koncom augusta? A materská by bola z nového tpp?

Alebo sa dať v oboch zamestnaniach od marca na PN a mať nárok na dve materské ak by to vyšlo? Toto by som ale nechcela, ak by nebol dôvod.

Alebo sa to dá nejako inak nakombinovať? Ja naozaj neviem.. ďakujem

Ďakujem ❤️

draik
20. máj 2025

Prečítajte si tunajšie diskusie, je to stále dookola to isté. Ak chcete mať dve materské, musíte mať v oboch PP po aspoň 270 dní poistenia. Ak teda PP nie je fingovaný a stíhate oba, smelo do toho.

barbora3554
autor
20. máj 2025

Tomu ja rozumiem. Ale nakoľko v marci by som sa mala vrátiť do starej práce, tak dva tpp s 8 hodinovým pracovným časom nestíham. Keď dám v marci výpoveď, materská sa mi bude rátať z akého obdobia z novej práce? Viete?