Nárok na materskú dovolenku po návrate zo zahraničia

22nika7
18. dec 2017

Ahojte,ja by som potrebovala poradit ako je to s materskou ak : som sa prave vratila zo zahranicia.Pracovala som tam 4 roky.Teraz som na u rade prace a snazim sa vybavit si podporu .Tehotna este niesom,ale chceme sa o to pokusit.Cize dostanem nieco ak som nezamestnana?Vsetky podmienky splnam : bola som nemocensky poistena v zahranici 4 roky.Budu mi to vypocitavat z posledneho zamestania ?

moniikka
18. dec 2017

@22nika7 ja som síce nerobila v zahraničí,ale mala som odrobenych na SVK 7rokov a potom ma prepustili,bola som tiež ma UP a počas toho som otehotnela.Na materskú ale nárok nemala,lebo som naň nenastupila do 8.mesiacov od evidovania sa na UP.Toľko bola ochranná doba,takže som poberala až rodičovský po narodení dcérky

yanni
18. dec 2017

@22nika7 Ty si ale srandistka. Este ani tehotna nie si a uz riesit co s materskou.
Ono velmi zalezi na tom, ake podmienky na ziskanie materskej ma krajina, v ktorej si zila a pracovala. Ja tiez zijem v zahranici a viem, ze materska sa da poberat aj zo zahranicia. Ale su urcite doby, ktore sa musia dodrzat, vid prispevok vyssie, aj ked sa to tyka SK.
Cize ta, aj keby si hned otehu, tak asi nemas narok ani na matersku zo zahranicia ani z SK. Podla prispevku vyssie, na sk matersku anrok urcite mat nebudes a zo zahranicia si musis zistit, ake su tam podmienky. Ale velku nadej tomu nedavam.

majusqa77
18. dec 2017

nie, nedostanes. musis mat poistenie na slovensku. alebo si vybav matersku tam, kde si pracovala

rembura
18. dec 2017

podla mna ked si pracovala v zahranici a vsetko si si platila tam tak mas narok na matersku ale v zahranici. treba si pozistovat ake podmienky musis splnat tam

emilia25
18. dec 2017

Nahodou toto robi dobre ze sa informuje skor ako ked uz bude mat brucho takto by to mala robit kazda.a tieto info jej pomozu mozno aj k tomu ze materstvo na chvilu odlozi najde pracu a potom bude narok aj na md.ja som sa tak isto bola info.na urade potom zasla na gyndu ci som v poriadku a sli sme do toho.

zuz_anaa
18. dec 2017

@22nika7 Pokial ti vznikne nárok na podporu tak ti vznikne aj nárok na MD. No pozor záleží na tom v akom čase to bude! Kde v zahraničí si pracovala ?

eva_eva
18. dec 2017

Podľa mňa by si nemala slovenskú materskú vôbec riešiť. Načo keď môžeš mať zahraničnú a prilepšiť si?

bona_dea
18. dec 2017

@eva_eva nie vzdy je taka moznost. Ja som zila a pracovala v CR, a vobec sa mi to nepocita, pretoze som sa vratila na SR, ak by som teraz otehotnela, tak mam smolu, lebo este nemam odrobeny ten potrebny pocet dni tu na SVK

lucifer250
18. dec 2017

Kamoska tak mala robila v UK. Vratila sa uz ako tehotna. Dostavala podporu a aj matersku.

kluska
18. dec 2017

zalezi v ktokrej krajine, ale podla mna nedostanes nic, lebo by si musela byt este v zahranici zamestnana. Napr u nas v irsku musis byt zamestnana a mozes ist na matersku az po 24 tyzdni tehotenstva. Na sk mozes dostat rodicovsky + peniaze pri narodeni dietata.

22nika7
autor
18. dec 2017

@moniikka ďakujem,taketo rady mi pomôžu. 🙂

22nika7
autor
18. dec 2017

@yanni riesim to teraz pretoze rozmyslam trosku dopredu ,co sa mi oplati .A ak nieco tak preco to nevyuzit.
Aj tak dik😉

22nika7
autor
18. dec 2017

@zuz_anaa
Dakujem,moja rec.Aj ja si myslim ze ak mi vznikne narok na podporu tak potom aj na materskú. Je tazke sa to docitat na nete, ale nieco som si uz pozistovala .
Urcite si zajdem aj na socialku,alebo sa opytam niekoho kompetentneho.
🙂

sonaf
18. dec 2017

Dobu nemocenskeho poistenia ti uznaju, ale je to nanic, lebo vymeriavaci zaklad nie, ten ti na svk vypocitaju z minimalnej mzdy, takze ti to moc nepomoze:( aj ja som to riesila...

22nika7
autor
18. dec 2017

A kazda krajina ma ine podmienky.V zahranici tak lahko matersku nedostanem.to by som musela zit tam,respektive mat trvalý pobyt.
A ja som sa po rokoch vratila konecne sem,lebo chcem zit doma .Preto to riesim tu .
Dakujem baby za rady,ak zistim nieco viac dam vediet..

rucka77
18. dec 2017

Malo by to byť tak, že keď máš nárok na jedno tak aj na druhé ale u nás je to tak trochu na hlavu postavené. Myslím, že nič nepokazíš ak napíšeš alebo zavoláš na Slovensku na úrady 🙂

draik
18. dec 2017

@22nika7
Niet veľmi čo zisťovať. Ak by ste otehotneli čo i len zajtra, tak nárok na materské na Slovensku nemáte, pretože nemáte aktívne nemocenské poistenie ani nie ste v ochrannej dobe.

pallacinka
18. dec 2017

@22nika7 Nie je pravda, ze musis byt nemocensky poistena na Slovensku, aby ti vznikol narok- rozpravala som o tom priamo s veducou u nas na SP a oni komunikuju s ekvivalentnymi uradmi v zahranici a ak im potvrdia, ze si bola tam nemocensky poistena, zapocitaju ti aj obdobie poistenia v zahranici (napr. pre Nemecko je to AOK) a "prenesu" ti ho na Slovensko.

zuz_anaa
19. dec 2017

@22nika7 Len si treba dať pozor. Ja som sa vrátila z UK v semtembri 2016. Podporu mi uznali a vyplatili po 6mesiacoch čakania. Zatiaľ som bola na úrade práce. Teraz som tehotná a termín mám v auguste 2018 no nárok na MD dovolenku nebudem mat keďže odkedy som na svk som bola pol roka na úrade kým som čakala na podporu a potom som bola dobrovoľne nezamestnaná a platila si len zdravotku.

22nika7
autor
19. dec 2017

@zuz_anaa ale ja som zatial len prvy mesiac na urade prace. Takze je tam mozno este nejaka ochranna lehota.docitala som sa,ze ak otehotniem pocas podpori tak mam 2 moznosti.Zamestnat sa pocas tehotenstva na 90dni.tym padom mi budu vyplacat matersku z predoslej roboty(to je z rakuska),ak by som pracovala viac ako 90 dni ,budu mi vyplacat z terajsej prace.
(Samozrejme musim este splnat dobu 270dni co som bola nemocensky poistena v predoslich 2 rokoch).
Tak tym padom by mi vyplacali matersku z predoslej prace, ale to som sa nedocitala ci sa to tyka aj zahranicia 🙄

unctadorg
19. dec 2017

@22nika7 ale ty si bola nemocensky poistená v inom štáte nie na sr...tym pádom to neplatí pre teba... Ja som bola v podobnej situácii a bolo mi jasne povedane, mam si žiadať tam, kde si platím odvody a dane... to bolo zahraničie, na sr mi neprináležalo nič.

22nika7
autor
19. dec 2017

@unctadorg tak potom preco je mozne ze mi vedia priznat podporu ak som pracovala iba v zahranici posledne roky?

tinak25
19. dec 2017

@22nika7 ak ste v zahraničí odvádzali odvody tak máte narok na rodičovský prispevok zo zahranicia.

vroni
19. dec 2017

Uplne jasne a kratko: na to, aby si mala narok na matersku z Rakusja, musis mat alebo aktivne poistenie alebo byt v ochrannej lehote. Nakolko uz si na Slovensku a este nie su tehotna, nesplnas ani jednu podmienku a nemas narok vobec na nic (z Rakuska). Narok na podporu v nezamestnanosti sa prenasa, takze o podpore teraz nehovorim.

maykaaa1122
20. dec 2017

Materska sa da poberat aj zo zahranicia. Ale su urcite doby, ktore sa musia dodrzat, vid prispevok vyssie, aj ked sa to tyka SK. Alebo sa informuj na urade..mozno budu p. ochotne.

pallacinka
20. dec 2017

@22nika7 Prave sme sa vrátili z poisťovne, kde som podobnú situáciu riešila pre muža, len s tým rozdielom, že on posledné 3 mesiace pracuje na Slovensku. Vedia mu zarátať nemocenské poistenie zo zahraničia (je na to formulár E104, ktorý si vyžiadas v zahraničí od príslušnej inštitúcie) ale zahraničný príjem sa nezarátava do výpočtu vyšky materskej- jemu budú zohľadňovať len ten príjem z 3 mesiacov zo Slovenska. Takze neviem, ako by to bolo v tvojom prípade, keďže tu žiadny príjem nemáš- oplatilo by sa ti možno aspoň na 3 mesiace zamestnať.

kristinaanna
20. dec 2017

@22nika7 ale tam sa počíta 270 dní pred nástupom na materskú dovolenku, čiže musíš byť poistená na nemocenskom poistení, ochranná lehota je len 7 dní