Nárok na materskú na Slovensku
Dobrý deň, ja mám teda opačný problém, som Slovenka žijúca v ČR 😉
Na materskú zo SR má nárok v prípade, že bola nemocensky poistená najmenej 270 dní za posledné dva roky. Poistenie odvádzal buď zamestnávateľ, platila si ho povinne ako živnostníčka alebo si ho platila ako dobrovoľne nezamestnaná osoba. Neviem ako je to presne v SR, ale v ČR závisí materská dovolenka, 1-rázové pôrodné a prídavok na dieťa aj od výšky príjmu v rodine neprevyšujúci určitú výmeru, teda ak je vydatá a manžel má nadštandardný príjem, nárok na tieto tri vyššie spomenuté dávky nemá, aj keby predtým odpracovala požadovanú dĺžku. Každopádne, na rodičovský príspevok by mal mať nárok každý, ak nebude poberať materskú, po pôrode by mala mať nárok práve na rodičovskú, čo je aj môj prípad Slovenky v ČR 🙂
Nech si to radšej overí na ÚP. Hlavne ak plánuje žiť na Slovensku, je dôležité vybaviť si zdravotný preukaz. Osobne som mala v ČR problém, že po strate práce mi preukaz odobrali a musela som si ho vybavovať skrz dokladovanie papierov, že na území ČR žijem a pôsobím, hodnotila to nejaká komisia, keďže trvalý pobyt mám stále na území SR a podľa nich by som mala byť teda poistená tam. Je to trošku proces, preto držím kamarátke palce, nech je Slovensko v tomto benevolentnejšie 😉
ďakujem pekne, no bude to mať komplikované tiež si myslím
@lenkaj93 Súhlasím a samozrejme jej prajem, aby to šlo ľahko, viem ako sa cíti. Ja žijem na území ČR 2,5 roka, ale len necelých 9 mesiacov som pracovala normálne, inak len brigády popri štúdiu. Medzitým som sa tu vydala, ale pre ČR to neznamená nič, keďže som nezískala trvalý pobyt ani občianstvo, to príde až po rokoch. Teraz tiež čakám miminko, zatiaľ som len v 1. trimestri, tak verím, že bude pekne rásť a vybojujeme aspoň ten rodičovský príspevok. Myslím, že každé dieťa, ktoré dostane v danom štáte občianstvo si zaslúži podporu od štátu 🙂
@ressankajanka na rd ci md su rovnake poziadavky pre cesky aj slovenky. Neodvadzas do socialky = nie je narok na matersku, Studium sa pocita do dlzky socialneho poistenia. A inak cr s sr maju trosku ine podmienky na matersku.
@lenkaj93 pri trocha stastia jej vyda na matersku v sr. Z cr nebude mat narok.
@jatva A má nárok na materskú, aj keď odrobila na SR len mesiac? V ČR by som teda nemala 🙂 Jedine na rodičovský príspevok, ak mi uznajú to, že som tu len hlásená, bez trvalého bydliska. Síce tu študujem, ale externe, to sa mi do sociálneho poistenia nepočíta.
@lenkaj93 nema narok na materske na slovensku mozno na rodicak po porode ale zavisi od viacerych veci kde zije je teraz evidovana na urade kde pracuje otec dietata na sck ci cz a pod
@ressankajanka no tak este ak bude robit v tehotenstve, tak to bude boj o dni. Ak robi nieco vyse mesiaca, a robila by cele tehotenstvo az do nastupu na md, tak by to vydat mohlo
jaj nedocitala som, ze skoncila pracovny pomer...tak to ma asi najskor smolu v oboch krajinach. Jedine, ak predtym pracovala v cr a najde si tam znova pracu este pred materskou
@jatva Ak sa presťahovala na SR a chce tu žiť, bude to mať asi náročnejšie. Ja napr. žijem v ČR 2,5 roka som tu vydatá a stále ma neberú ako plnohodnotného občana. Dúfam, že má zdravotné poistenie, spomínala som vyššie, že ja som o neho po strate práce prišla a musela som dokladovať českej zdravotnej komisii, že tu žijem a mám na neho tým pádom nárok. Jediná možnosť ostáva, že jej dajú rodičovský príspevok v SR. Len neviem ako to u nás v SR funguje, či sa predtým musí hlásiť na úrad práce, celkovo aký je postup.
@ressankajanka zdravotne poistenie byva trochu byrokracia, ale na rodicak su rovnake podmienky. Ak bude zit na svk, ma narok na rodicak zo svk. Inak ja som tiez v CR, ale mam obcianstvo a chlap je tiez slovak a nejake komplikacie nepocitujeme. Iba pri rodicaku dokladame viac papierov :D
Juuu tak to sa teším, mňa o chvíľu to vybavovanie rodičovského čaká 😉 No ja tu zatiaľ nemám trvalý pobyt ani občianstvo, na to si trošku počkám, ale na úrade práce spomínali, že by nemal byť problém, vsádzam na to 🙂
@ressankajanka neboj sa, bude to v pohode. Budes dokladat kazdu kravinu, ale da sa. Mam to za sebou uz 3x :D
@ressankajanka muz je Cech? kolko ste svoji?
@jatva Áno, Čech 😉 Sme svoji len od septembra minulého roka, hoci spolu žijeme od začiatku vzťahu na území ČR ❤ To je super, že to pôjde, to je hlavné 👏
@ressankajanka tak uz len 6 mesiacov a mozes ziadat o trvaly, To mas za chvilu 🙂
@jatva Uff, to neviem, na cudzineckej polícii povedali, že si najprv musím vybaviť prechodný pobyt a tuším po 2 rokoch požiadať o trvalý, neznelo to veľmi pozitívne 😒
@ressankajanka na stranke pisu 2 roky prechodny, a staci rok manzelstva. Ale viem, ze niektori len dokladovalu, ze tu zili, ale prechodny nemali a? Uznali to. Aj moj ex teraz tak riesi tp. Uznali mu aj studium aj ked nemal nahlaseny prechodny.
@jatva No to by sa na to musela takto pozerať aj cudzinecká polícia, ja s nimi nepohnem, pokiaľ nechcú oni 😉 Ono sa aj dosť tie pravidlá menia. Na cudzineckej polícii poznajú moju činnosť odkedy som sem prišla, vraj o mne vedia všetko, aj to, že som sa minulý rok vydala 😀 Kde inde sa rieši trvalý pobyt? Mňa z cudzineckej polície poslali vybaviť si prechodný pobyt do úplne iného mesta, vraj tu to ani nerobia. Z mailovej komunikácie z inej cudzineckej polície mi poslali také isté informácie.
@ressankajanka trvaly pobyt riesi ministerstvo vnutra.
@ressankajanka ja som pracovala v ČR, odtaľ som brala materskú. Teraz bývame na Slovensku a rodičák mám zo Slovenska a Česi mi to dorovnávajú do výšky ako je tam. Všetko sa dá 🙂 chcelo to viac papierovania ale šlo to... 😉
@lenkaj93 nárok na materskú mať nebude a rodičovský príspevok dostane z tej krajiny kde bude žiť. Ale myslím že sa tam zohľadňuje aj zamestnanie otca dieťaťa.
Ďakujem za rady. Otec je slovák aj pracuje na slovensku. A boli sa pytat na socialke a povedali ze ak dolozi nejaky formulár E104 z ceskej poistovne tak dostane matersku. Ale nejak nezrozumitelne ich to vysvetlili vraj :/
Skoda, ze dala tu vypoved. Ak teda nerobila nieco nebezpecne. Mohlo jej to vyjst.
@lavender21 Ja na materskú nárok z ČR (SR už vôbec nie) nárok nemám, práve kvôli výške príjmu manžela 😉 Jedine na tú rodičovskú z ČR, kde žijem.
@ressankajanka co ma s tvojou materskou prijem tvojho muza?
@lenkaj93 Ono je to s tými formulármi dosť vtipné, lebo veľakrát jeden štát chce formulár, ktorý druhá krajina ani nepozná 😀
@jatva Bolo mi to tak zdelené, tiež rodičovský príspevok a jednorázové pôrodné závisí od výšky príjmu v rodine. Každopádne ja na materskú nárok nemám, keďže som nebola zamestnaná. Ak žena nemá nárok na materskú, automaticky sa po narodení dieťaťa vypláca rodičovský príspevok, aby náklady na dieťa boli pokryté.

Dobrý deň,
chcem sa opýtať kamarátka z českej republiky sa presťahovala pred mesiacom na slovensko, začala tu pracovať na TPP (cca mesiac), tento mesiac zistila, že je tehotná, včera skončila pracovný pomer. Avšak stále má trvalý pobyt v CZ. Odkiaľ bude poberať materskú?