Nárok na materskú na Slovensku
@ressankajanka kvoli vysokemu prijmu nie je narok na porodne a rodinne pridavky. Rodicak a ppm sa sice na prijem viazu, ale nie, ze ich kvoli vysokemu prijmu nedostanes. A mozte skusit, vybavit "matersku" na otca po sestinedeli.
@ressankajanka urcite to vyskusaj. Mojmu ex. tak teraz uznali skolu.
@jatva Akurát neviem, cez koho to riešiť, plánujeme niekedy ísť do iného mesta, kde sa rieši prechodný pobyt. A školu mal denné alebo externé štúdium? Ja mám len externé, to znm., že cestovať som podľa nich mohla aj zo Slovenska 😉
@ressankajanka mno... a nejak inak to nevies dolozit? Najomna zmluvu, pracovna zmluva...budes to riesit na tom pracovisti, kde budes zrovna byvat. A ked si sa hlasila na cudzineckej, to tiez pomoze. Ak ho chces, tak urcite stoji za to vyskusat. Ale pravdupovediac nevidim vyhody trvaleho vs prechodny.
@ressankajanka nezdá sa mi že by na materskú mal vplyv príjem manžela. Nikde sa to nehlásilo. Manžel zarábal v Čechách nadštandardne, ja som nárok mala.
@lavender21 To som si zatiaľ hlbšie nezisťovala, keďže som bola nezamestnaná (resp. len na dohodu do určitej výšky, kde za mňa zamestnávateľ neodvádzal odvody). Zamerala som sa na tú rodičovskú, beriem ju ako takú kompenzáciu 😉
@ressankajanka tak to je iné keď len na dohodu. Ak máš nemocenské poistenie 270 dní, máš nárok aj v ČR.
Materskú jej bude vyplácať stat, v ktorom má za predchádzajúci rok po narodení dieťaťa,,, teda u nej rok 2017 ( ak sa dieťa narodí tento rok) odpracovaných aspoň 10 mesiacov. Na tom formulári o to požiada a Slováci to budú riešiť z CZ, podľa mňa takto

@jatva Akurát som hľadala dodatočne maily, kde som si zisťovala ten trvalý pobyt, písala som vtedy priamo na ministerstvo vnútra ČR a spätne mi zdelili, že nárok na trvalý mám v prípade:
a) po pěti letech nepřetržitého přechodného pobytu na území České republiky,
b) po dvou letech nepřetržitého přechodného pobytu na území České republiky – pokud jste alespoň jeden rok rodinnou příslušnicí státního občana České republiky, anebo jiného občana Evropské unie, kterému bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území.
Tak neviem, či by mi hlásenie sa na cudzineckej vedeli uznať ako prechodný pobyt 🙂