icon

Nárok na materskú po trojročnej rodičovskej

kvikina087
11. jan 2018

Znama je po 3rocnej rodicovske, nastupila do prace, odrobila mesiac a ide na pn lebo je tehotna. Bude mat narok na matersku? Z coho sa bude pocitat? Ďakujem

Strana
z2
kythos21
11. jan 2018

Nie, bude mat nárok len na rodičovský tych 213 EUR. Materská sa počíta z posledných 12 kalendárnych mesiacov ktoré odpracovala, ak bola doteraz na materskej a ide ešte na PN, bude mat platenú PN a po nástupe na materskú dostane rodicovaky príspevok

erika_smile
11. jan 2018

Počas tej rodičovskej bola zamestnaná alebo teraz nastúpila do úplne novej práce?

alenah31
11. jan 2018

nárok na materské jej vznikne aj zo tohto zamestnania ak odpracuje aspoň 90 dní bez PN a OČR.

sabca99
11. jan 2018

Nie veru nebude mať nárok. Ty potrebuješ mať odrobené 2 roky pred nástupom na materskú :(

draik
11. jan 2018

Dámy, na základe daných info sa nedá povedať, že s istotou nemá nárok na materské.
@sabca99 - podmienka odpracovať 2 roky pred nástupom na materskú neexistuje
@alenah31 - nie je to celkom tak, je dôležité, či v danom zamestnaní bola aj v čase RD
@kythos21 - materská sa nepočíta z posledných 12 mesiacov

katriona1
11. jan 2018

podáváte tu milné informace, aby mela žena nárok na MD potrebuje mít 270 dni NP v posledních 2 letech a to se počítá i za dobu na PN, pokum zamestnání stále trvá, takže jelikož zakladatelka nepodala uplné informace je více variant:
pokud nastoupila do uplne nového zamestnání a pred tím zamestnaná nebyla tak i když bude ma PN, ale stále zamestnaná, tak stihne nazbírat potrebný počet dnu NP do porodu a MD dostane
no jestli byla zamestnaná i počas rodičovské a ted jenom nastoupila do nové práce, tak taky bude mít nárok na MD

majusqa77
11. jan 2018

@katriona1 no, ono, aj ked nastupila do noveho zamestnania, nemusi mat do porodu 270dni.. zalezi v kolko tt je...

katriona1
11. jan 2018

@majusqa77 tak ano to máš pravdu, brala jsem do uvahy, že je jenom pár týdnu, ale pokud to zjistila až pozdeji tak to nemusí stihnout, neuplné info no 🙂

kvikina087
autor
11. jan 2018

@katriona1
@majusqa77
@draik
@erika_smile
Ano stale je zamestnana u povodneho zamestnavatela. U neho robila este pred nastupom na prvu md potom rodicovska , potom mesiac pracovala, zistila ze je tehu a zasa pn.... stale je ale zamestnana u toho isteho.

katriona1
11. jan 2018

@kvikina087 tak potom je to v porádku a určite nárok na MD mít bude 🙂

evittam
11. jan 2018

@kythos21
@sabca99 Pekne "dristy" dievčata. Nic v zlom. Ak niečomu nerozumiem tak neradim.

evittam
11. jan 2018

@kvikina087 Tak pokial PP trval aj pocas prvej MD a RD tak je vsetko v poriadku a nárok na MD ma.

evittam
11. jan 2018

@sabca99 Narok na MD vznika ak mas za posledné dva roky pred porodom 270dni NP, ďalej musis byt pri nástupe na MD bud aktivne NP alebo ochranna lehota.
@kythos21 VZ pre MD je väčšinou hruby prijem za predchádzajúci kalendárny rok pred nástupom na MD ale len v pripade,ze ten rok mas odpracovany u jedného zamestnávateľa, inak je každý prípad iný.

evittam
11. jan 2018

A btw.keby vobec nenastupila do práce a isla by na dalsiu MD tak na nu má nárok.

veriiik106
11. jan 2018

Baby neviem či mi pomôžete ale rada by som sa vás spýtala . Tento Pondelok som nastúpila do práce zmluvu mám na dobu určitú do 08/2018 so skúšobnou dobou do 04/2018 nedávno som však zistila že som tehotná. Chcem sa spýtať kedy je potrebné tehotenstvo oznámiť riaditeľovi a aj to, že ak mi nepredlzia zmluvu popr by ma chceli vyhodiť v skúšobnej dobe či budem mať nárok na materskú. Pred týmto zamestnaním som bola mesiac na úrade práce a pred tým som pracovala 2 aj štvrť roka. Alebo ak má dá lekár na PN ( 2x MA ) a nahodou má riaditeľ vyhodí dostanem potom matersku? A z čoho sa bude počítať....Ďakujem

draik
11. jan 2018

@veriiik106
Z príjmu v minulom roku.

veriiik106
11. jan 2018

@draik oki ale aj keby ma vyhodili alebo čo?

magdamagda112
19. jan 2018

ahojte,
ja som podobny pripad, tento mesiac som nastupila do prace a hned na to som zistila, ze som tehotna a budem PN do porodu. Planovany termin porodu v auguste.
V roku 2017
- som pracovala od januara do juna,
-jul urad prace,
-august,september,oktober pracovala
-a november,december zase urad prace.
Ako sa v to to pripade rata materska? vypocitava sa z 365 dni z roku 2017 alebo len pocet odpracovanych dni? dakujem ak niekto viete;)

evittam
19. jan 2018

@magdamagda112 Pokial sa nezamestnas alebo si nedas DNP tak nemas narok na MD, nakoľko tvoje NP nie je aktívne a predpokladam,ze tehotna so zostala az po skončení PP-podla TP.

lolalita
19. jan 2018

Zamiesam sa do temy... Po materskej som hned nastupila spat do prace (cize po 6mes.), ale len na polovicny uvezok. Syn mal teraz 2 roky a ja som znova tehotna. Pojdem pravdepodobne na rizikove... Dostanem matersku?

majusqa77
19. jan 2018

@lolalita ano, ale pocitanu z realneho prijmu roku 2017

lolalita
19. jan 2018

@majusqa77 Cize ak som mala v cistom mesacne na polovicnom 500 eur, tak to bude biedne.

lolalita
19. jan 2018

@majusqa77 Nebude to ako retazovy porod, ked syn este nebude mat tri roky, ked sa male narodi.

majusqa77
19. jan 2018

@lolalita vid moj prvy prispevok. nastup na md 2018 = rozhodne obdobie rok 2017

evittam
19. jan 2018

@lolalita Ako píše
@majusqa77 . A VZ pre MD je hrubý príjem nie čistý.

magdamagda112
19. jan 2018

@evittam tento mesiac som nastupila do prace, odrobila som sice len tyzden a som na rizikovom, ale mam teda aktivne NP. Len neviem, ci sa mi materska bude vyratavat za odpracovne dni v roku 2017, alebo sa to zpriemeruje aj s mesiacmi, ktore som bola na urace prace

evittam
Autor odpoveď zmazal
evittam
19. jan 2018

@magdamagda112 Evidencia ako nezamestnaná - žiadne NP. Ak si tie 3 posledné mesiace odpracovala 90dní bez PN a OČR (kalendárnych) tak VZ pre MD bude hrubý príjem z tohto zamestnania.

magdamagda112
19. jan 2018

@evittam som zamestnana, tento mesiac som nastupila do prace a az potom som zistila ze som tehotna a az potom som isla na PNku. podla vsetkeho som v ochrannej lehote, lebo v auguste porodim a NP mam aktivne teraz u tohto zamestnavatela. len si neviem vyratat kolko mi vyjde materska, pretoze som nepracovala cely rok 2017, len 9 mesiacov v tom roku, tak neviem na kolko dni sa to deli. Dajme tomu ze moj hruby plat od januara 2017 do septembra 2017 bol 1200eur, ale 3 mesiace bez prijmu na urade prace. Bude sa mi vyratavat z 1200/mesacne alebo mi ten urad prace znizi vysku materskej? dakujem

evittam
19. jan 2018

@magdamagda112 Ty vôbec čítaš čo píšem alebo len stále to "svoje dookola"?!
Píšeš, že si pracovala august,sept.,október 2017 - t.j. 92 kal.dní - ak si nemala PN ani OČR tak tvoj VZ pre výpočet MD bude hrubý príjem z tohto zamestnania.
Podpora je nezdaniteľný príjem, netrvá počas nej NP - nemá ti čo znížiť.

Strana
z2