icon

Nárok na materskú počas nezamestnanosti

miriiv
31. jan 2023

Ahojte, momentálne som už od júla na úrade prace.
Prácu sa mi nepodarilo nájsť a teda vyzerá to tak že už ani nestíham keďže nás čaká IVF, ktoré nechceme odkladať kvôli veľa veciam…
Chcem sa spýtať či náhodou nemá niekto skúsenosť s tým že si sám platil nemocenské.
Teda za minulý rok 22 som mala okolo 180 dni a keby si teraz začnem platiť sama nemocenské zvyšných cca 90 dni vznikne mi nárok na nemocenské. Ak je to možné chcem to začať riešiť skôr ako neskoro keďže som čítala že to treba aspoň 90 dni do 13tt.
A teda ak by sa podarilo bola by som počas celého tehotenstva pn čo mi už Dr prízvukoval a to je aj dôvod prečo neuvažujem zamestnať sa. Počas pn si treba platiť nemocenské až do nástupu na materskú alebo to môžem zrušiť ? A počíta sa to z toho aké si ručím nemocenské alebo to bude nejaký priemer za tie dva roky?
Ďakujem 🤍

draik
31. jan 2023

Ak nebude DNP trvať aspoň 26 týždňov, materské bude z minima. DNP sa neplatí, ak je nárok na nemocenské.

miriiv
autor
31. jan 2023

@draik ďakujem krásne. Áno to viem, síce neviem koľko týždňov stihnem zaplatiť minimálne 15 týždňov max ?? ale teda aspoň niečo 🙂
Pekný večer prajem

draik
31. jan 2023

@miriiv
Dá sa to nakombinovať tak, že DNP prakticky platiť nebudete, PN bude z minima, ale materské z maxima. Ak teda máte dosť dní poistenia (zamestnanie v 2021?) a trafíte sa časovo s uzatvorením DNP + samozrejme sa podarí v nie príliš vzdialenej budúcnosti otehotnieť.

miriiv
autor
Autor odpoveď zmazal