Nárok na rodičovský až od nasledujúceho mesiaca po pôrode
Dobry vecer, ma niekto podobnu skusenost? Mate niekto predcasniatko narodene par dni po nastupe na matersku pricom tato vam vysla nizsia ako je vyska rodicovskeho prispevku? Chcela by som vediet od kedy vam UPSVaR vyplacal rodicak vo vyske rozdielu medzi RP a materskou. Mna totiz odbili s tym, ze mi ho mozu vyplatit iba od nasledujuceho mesiaca kedy mi bola materska vyplatena za cely kalendarny mesiac a nie od toho mesiaca, kedy sa mi drobec narodil...nezda sa mi to...dakujem ak si najdete cas na odpoved
@martinkatinka ano aj ja som bola v tom, ze je to tak...ale prispevok mi za mesiac kedy sa maly narodil nevyplatili. A ked som sa bola pytat preco tak mi vraj nevznikol narok za ten mesiac lebo mi nestihla byt vyplatena materska,ku ktorej mi maju rodicak doplacat, za cely kalendarny mesiac. Zda sa mi to absurdne kedze ti co nerobili vobec dostanu automaticky za cely mesiac kedy sa dieta narodilo. Takze sa snazim zistit ci to takto funguje len na UPSVaR u nas alebo aj inde...ci si uradnicky nevysvetlili zakon o rodicovskom prispevku po svojom...lebo mam pocit ze to na Slovensku zacina byt bezne...
@monika114 máš nejaký doklad, že v mesiaci, kedy sa ti malé narodilo, si dostala materskú? Alebo ti ju vyplatili spatne?? Materská je ako výplata, chodí o mesiac pozadu, tak oni to zle pochopili...Ked si mala napríklad nárok na materskú už v septembri, tak ti ju vyplatili až v oktobri, ale bolo to za september...Ak hej, skoč tam s tým...Ak si pracovala a nedajú ti ani ten doplatok, na ktorý máš nárok, tak to budem riadne nahnevaná.... kurnik, baby, čo nerobia, dostanú oveľa viac a ty, čo si makala, tak ani ten rozdiel za ten mesiac??? možno je to pár eúr, ale verím, že na materskej by sa ti teda hodili!
Rodičák sa vypláca za aktuálny mesiac, materská o mesiac pozadu...
Viem to, lebo mne jeden mesiac - ten posledný, prišla materská za minulý mesiac a rodičák za aktuálny...
@martinkatinka dakujem za odpoved Martinka, na matersku som isla od 4.4. sest tyzdnov pred predpokl.terminom porodu, odkedy mi aj priznali narok na materske, ale syn sa narodil o mesiac skor, uz 18.4. Prva materska mi prisla na ucet v maji za mesiac april,resp za tie dni ktore uz som bola na MD. Kedze bola nizsia (nie iba preto ze bola za neuplny mesiac ale preto ze mi na den vyslo nieco cez 4 eura, takze je jasne ze za cely mesiac nebudem mat matersku vyssiu ako RP), takze som poziadala o rodicovsky odo dna narodenia syna tj. uz za april...No a tam ma zrusili, ze na to nemam narok koli tomu, ze materska mi bola prvy krat vyplatena za cely kalendarny mesiac az v maji (doplatok k majovej materskej mi prisiel v juni )...a pani na urade mi bez mihnutia oka potrvrdila, ze som znevyhodnena oproti tym, co nerobili vobec...preto mam problem to predychat a chcem to nejako riesit...
@monika114 joj, to ma tak štve!! vypýtaj si od nej nejaký dokaz, musí to byť na papieri... veď toto nie je už normálne!
@martinkatinka mas pravdu, skusim vypytat aj pisomne zdovodnenie, lebo normalne sa rozhodnutie o priznani RP neposiela pisomne... po prvotnom soku zacinam byt v stadiu poriadneho vytocenia 🙂))
@monika114 neviem ci nejako poradim, ale ja som to mala takto, nastup na matersku (mensia ako rodicak) 1.8., datum narodenia 3.9., v septembri som dostala IBA matersku (ALMUZNU!!!!!!!), takze sme bol nasucho az do oktobra, kedy mi konecne naskocil aj doplatok do vysky rodicaku a ten doplatok do vysky rodicaku, som bola vybavovat po porode, klasika ako sa chodi aj pri priplatku pro narodeni

Sociálne dávky sa vyplácajú na celý mesiac, či je dieta narodené prvý alebo posledný deň, nevypočítava sa alikvotná čiastka... Takže by si mala mať nárok už v ten mesiac, kedy sa dieťa narodilo, ale vzhľadom na papierovačky, asi to nestihnú presne v ten mesiac vyplatiť, ale pošlú ti to budúci mesiac, za ten daný aj predchádzajúci, odkedy ti to patrilo. Ak sa mýlim, opravte ma!
@monika114