icon

Nárok na rodičovský príspevok popri práci

2. sep 2025

Dobrý deň, mám syna, ktorý bude mať 3 roky až v marci, ale vyskytla sa možnosť ísť do práce už od januára. Chcela by som ho dať do súkromnej škôlky od novembra, aby si zvykol. Najprv na doobedie, potom na celý deň. V prípade, že by bol v decembri už celý deň v škôlke, mám vlastne ešte nárok na platenie odvodov štátom, keďže sa už oňho vlastne nebudem plnohodnotne (celodenne) starať ja?
Ďakujem za odpoveď.

klarissa25
2. sep 2025

Je rozdiel byt na rodicovskej dovolenke a poberat prispevok. Ak budes pracovat tak odvody bude za teba platit zamestnavatel, a prispevok budes poberat

autor
2. sep 2025
@klarissa25

Je rozdiel byt na rodicovskej dovolenke a poberat prispevok. Ak budes pracovat tak odvody bude za teba platit zamestnavatel, a prispevok budes poberat

@klarissa25
Ide mi o ten 1 mesiac. Nastúpim až v januári, ale dieťa bude už v decembri v škôlke.

anonym_6f93c6
2. sep 2025

ked je to sukromna skolka tak by to malo byt ok

zuzkaa1991
2. sep 2025

@anonym_autor rodičovský príspevok normálne dostávate do dovŕšenia 3r je jedno ci je dieta v skolke alebo nie ci pracujete alebo nie ;) takze aj keby ste zajtra zacala.pracovat normálne rodicak budete dostávať do 3r dieťaťa

mondolina
2. sep 2025
@anonym_6f93c6

ked je to sukromna skolka tak by to malo byt ok

@anonym_6f93c6
nemusí byť len súkromná! kľudne aj štátna. do dovŕšenia 3 rokov má nárok na RD. Aj keď nastúpi do práce, aj keď je dieťa v škôlke( je jedno v akej).

autor
2. sep 2025
@mondolina

@anonym_6f93c6
nemusí byť len súkromná! kľudne aj štátna. do dovŕšenia 3 rokov má nárok na RD. Aj keď nastúpi do práce, aj keď je dieťa v škôlke( je jedno v akej).

@mondolina
Takže ak má dieťa menej ako 3 roky, môže chodiť normálne do škôlky a rodič poberá rodičovský a štát platí poistenie?

hsara99
2. sep 2025
@anonym_autor

@mondolina
Takže ak má dieťa menej ako 3 roky, môže chodiť normálne do škôlky a rodič poberá rodičovský a štát platí poistenie?

@anonym_autor do 3r. poberas rodicovsky za kazdych okolnosti. Mozes pracovat, ak pracujes, poistne plati zamestnavatel, ak si na rodicovskej dovolenke, plati stat.

autor
2. sep 2025
@hsara99

@anonym_autor do 3r. poberas rodicovsky za kazdych okolnosti. Mozes pracovat, ak pracujes, poistne plati zamestnavatel, ak si na rodicovskej dovolenke, plati stat.

@hsara99
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, ale stále sa mi nedostalo odpovede na moju konkrétnu otázku.
1 mesiac bude moje dieťa naplno v škôlke, ale ja ešte nebudem pracovať. (Lebo adaptácia/prvé choroby...). Dieťa ešte nemá 3 roky.
Kto platí moje zdravotné poistenie? Mám sa prihlásiť ako dobrovoľne nezamestnaná?

lasona
3. sep 2025
@anonym_autor

@hsara99
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, ale stále sa mi nedostalo odpovede na moju konkrétnu otázku.
1 mesiac bude moje dieťa naplno v škôlke, ale ja ešte nebudem pracovať. (Lebo adaptácia/prvé choroby...). Dieťa ešte nemá 3 roky.
Kto platí moje zdravotné poistenie? Mám sa prihlásiť ako dobrovoľne nezamestnaná?

@anonym_autor nie. Ty si normálne doma, stat plati za teba. Tiež malý ma 3 roky za mesiac, ja som doma a chodí do škôlky.

mondolina
3. sep 2025
@anonym_autor

@hsara99

@anonym_autor
štát čo nechápeš

autor
3. sep 2025
@mondolina

@anonym_autor
štát čo nechápeš

@mondolina
Až užívateľka pred tebou odpovedala na moju otazku. Viem, že RP budem poberať až do 3 rokov veku, pytala som sa, či štát platí zdravotné poistenie aj v prípade, že je dieťa celý deň v škôlke.
Ďakujem všetkým za odpovede.

mondolina
3. sep 2025
@anonym_autor

@mondolina
Až užívateľka pred tebou odpovedala na moju otazku. Viem, že RP budem poberať až do 3 rokov veku, pytala som sa, či štát platí zdravotné poistenie aj v prípade, že je dieťa celý deň v škôlke.
Ďakujem všetkým za odpovede.

@anonym_autor
prečo by neplatil?
keď nastúpiš do práce tak zamestnávateľ.
včera 19:41 ti to bolo tiež napísané.

autor
3. sep 2025
@mondolina

@anonym_autor
prečo by neplatil?
keď nastúpiš do práce tak zamestnávateľ.
včera 19:41 ti to bolo tiež napísané.

@mondolina
Ty nerozumieš otazke. Dieta ide do škôlky skôr ako ja do práce, takže mesiac ešte nebudem mať zamestnávateľa, ale zároveň sa nebudem ani starať o dieťa na plný úväzok, lebo bude v škôlke.

mondolina
3. sep 2025
@anonym_autor

@mondolina
Ty nerozumieš otazke. Dieta ide do škôlky skôr ako ja do práce, takže mesiac ešte nebudem mať zamestnávateľa, ale zároveň sa nebudem ani starať o dieťa na plný úväzok, lebo bude v škôlke.

@anonym_autor
ty nerozumieš....podmienkou RD nie je či sa staráš o dieťa, alebo nie!
podmienka je dovŕšenie 3! roky! vtedy ti RD končí.
môžeš byť v práci, môžeš byť na Mesiaci, dieťa môže byť v škôlke, alebo doma. OMG.

saxana000
3. sep 2025

stat bude platit poistne cely ten mesiac kym bude v skolke a ked sa zamestnas tak od prveho dna PP pomeru bude platit za teba uz zamestnavatel. Ci je dieta doma v jasliach skolke alebo na Fidzi s babkou a s dedkom nie je podstatne lebo do 3r poberas ty rodicovsky bez ohladu na okolnosti.

saxana000
3. sep 2025

Pri predlzenom rodicaku je to trosku inak ale to sa tyka deti starsich ako 3roky.vtedy moze dieta nastupit do skolky iba na par hodin ale to je na inu temu. mozno to ta trosku zmiatlo.ale pokial mas dietatko malicke menej ako 3 roky o peniazky neprides.

mondolina
3. sep 2025
@saxana000

Pri predlzenom rodicaku je to trosku inak ale to sa tyka deti starsich ako 3roky.vtedy moze dieta nastupit do skolky iba na par hodin ale to je na inu temu. mozno to ta trosku zmiatlo.ale pokial mas dietatko malicke menej ako 3 roky o peniazky neprides.

@saxana000
o predĺžení RD nebola reč.