Nárok na tehotenské, ak mi nevychádzajú dni k NP
Ahojte, neviete niekto ako to je s tehotenským, ak potrebné dni NP budem mať až k 15tt? Prepadne mi, alebo budem mať nárok? Ďakujem.
Keď NP trvá, len počet potrebných (270) dní bude splnený až v 15 tt, tak treba o dávku žiadať až vtedy, nie od 13tt, lebo by ju zamietli. Nárok vznikne až po splnení všetkých podmienok.
@jaga18 poprosím odkaz na zákon, ktorý umožňuje posunúť si deň vzniku dôvodu na poskytnutie tejto dávky. Poskytuje sa od 13. týždňa tehotenstva (nie od 15., 22. 33. tt, potvrdzuje gyn.) - ak nespĺňa podmienky k tomuto dňu nárok mať neskôr nebude - aspoň podľa posledného školenia aj podľa info na www.relia.sk. Ak ale viete niečo viac rada sa nechám poučiť. Pokiaľ viem tak jedinou výnimkou sú tehotné, ktoré sú vo vyššou stupni tehotenstva, ale žiadať budú až teraz len preto, že zákon je platný až od 1.4.2021.
@alenah31 zdravim, len sa chcem opytat.. cize ak zena ktora v aprili dovrsi napr 14tt, ale nesplna vsetky podmienky, splna ich az od dajme domu 18tt v maji, uz nemoze pytat tehotensky o mesiac neskor?
A v pripade, ze v aprili zena splna vsetky podmienky, ale jednoducho zabudne a poziada on az v juni/juli alebo hocikedy neskor, vtedy jej vyplacany bude?
Len polemizujem, asi sa do toho vyznate viac ako citam 🙈
@alenah31 môžem sa aj ja niečo spýtať? Som v 26 tt a od 1.4. budem mať nárok na tehotenské (všetky podmienky spĺňam). Najbližšiu poradňu budem mať okolo 20teho apríla. Bude stačiť, keď mi gynekológ potvrdí tlačivo až na poradni (a tehotenské vyplatia spätne od vzniku nároku, t.j. od 1.4.) alebo mám to tlačivo naháňať už začiatkom apríla? Vďaka
@alenah31 cize zena musi splnat podmienky k ukoncenemu 13tt, ano? Pytam sa ako retard, pardon, ale nikdy som nad tym takto nerozmyslala, myslela som ze ked splni podmienky aj v 20tt tak jednoducho poziada neskor a vybavene.
Ja mam skor pocit ze na to vsetky cakaju ako na spasenie a najradsej by uz stali v rade na urade 🙈😅
@sssimikkk tu je to úplne jednoducho vysvetlené, taktiež sa tam uvádza to podstatné - 13. tt - žiadny iný + aj to ako si jednoducho sama vypočítate výšku príspevku🙂
https://www.socpoist.sk/aktuality--igo/48411s69...
@sssimikkk je to ako materská - tiež si nemôžete posunúť nárok kým nesplníte 270 DNP - preto to okrem toho, že je to uvedené v zákone treba potvrdiť gynekológom a tie dni sa budú posudzovať spätne k tomu dátumu. Keď má raz potvrdzovať 13. týždeň nebude potvrdzovať 15. týždeň - čiže buď spĺňate nárok vtedy alebo vôbec.
@alenah31 OK, beriem. Ja som volala do SP, na toto ma neupozornili. V podstate mi povedali, že je jedno, kedy si podám žiadosť, že dôležité je, aby boli splnené obe podmienky (13.týždeň ani náhodou nespomenula pani s ktorou som hovorila) a že mi to spätne vyplatia.
Ja budem už v 6.mesiaci, takže som sa na to ani nepýtala, hlavne mi šlo o to, že ak požiadam až koncom mesiaca (apríl) resp začiatkom mája, či mi bude priznaný príspevok odo dňa požiadania, či odo dňa vzniku nároku.
Mňa by zaujímalo či niekto viete ako sa dostať k žiadosti. Môj gynekológ tvrdí že si mám vypýtať na SP, na internete ale čítam, že ich majú mať v ordináciách.
Chcela by som sa spýtať , ako je to s tehotenskou dávkou . Žijem na SVK , mám tu trvalý pobyt , som v 9 mesiaci tehotenstva , len mám pracovnú zmluvu a poistenie v Nemecku . podávala som si žiadosť na sociálnej poisťovni v Trenčíne a pani ma odbila že nemám nárok lebo nie som socialne poistená na SVK .. ale v zahraničí … veď tam je jasne podmienka len že musím byt zdravotné poistená .. čo samozrejme som … mal s tým niekto skúsenosť ?
@dadustek251017 keď niekde neodvádzam odvody nemám právo niečo žiadať... Keď napr. auto poistim v Kooperative darmo budem žiadať vyplatenie poistnej udalosti od alianzu sú to dve rozdielne institucie. Na SR nemáš nárok tým pádom ani na materskú ani na tehotenské pre nich si v evidencii ako keby si nepracovala a ani neplatila dobrovoľne odvody.
@dadustek251017 Podmienka je byt nemocensky poistena, nie zdravotne. Mad na Slovensku nemocenske poistenie?

@tina_tar Vám nič neprepadne - vy nespĺňate podmienky. Podmienkou nároku na túto dávku bude existencia nemocenského poistenia "v deň vzniku dôvodu na poskytnutie dávky", najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred vznikom dôvodu na poskytnutie tejto dávky. Nárok na dávku vznikne od začiatku 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu (deň vzniku dôvodu na poskytnutie tehotenského), t. j. od 13. týždňa tehotenstva a nie od 15. týždňa. Vy v deň vzniku dôvodu na vyplácanie tehotenskej dávky podmienky mať splnené nebudete.
Je to ako s materskou - musíte spĺňať podmienky nároku na materské v deň vzniku (čiže v deň kedy by ste na ňu mali nastúpiť podľa lekárom určeného TP) - ani materskú si neposuniete spôsobom "ešte odrobím 2 týždne a nastúpim neskôr, lebo už mám nárok".