icon

Poraďte ohľadom nároku na tehotenské

5. aug 2021

Ahojte, mam otázku ohľadom dávky-tehotenské. Aktuálne este na ňu nemam nárok, budem ho mat az 8.10.2021 ked splním 270 dni nemocenského poistenia 🙂 moja otázka- budem síce uz v 7. Mesiaci ale mozem mat na tehotenské po podaní žiadosti nárok aspon tie 2 mesiace do pôrodu?

barbina42
•
5. aug 2021

Áno, môžeš 🙂 tehotenské končí dňom narodenia dieťaťa

petamich
•
5. aug 2021

@barbina42 nemas pravdu 🙂
podmienku NP 270 dni a aktivneho NP alebo ochrannej lehoty je potrebne splnat ku dnu vzniku naroku na tehotensku davku = 13. tyzden tehotenstva, v pripade ak ku dnu vzniku naroku podmienky nesplnas, narok na davku zanika - takze nie autorka nebudes mat narok tie dva mesiace pred porodom

veronikaszabova
•
5. aug 2021

Nie, nemas vobec narok na tehotenske

kvetinka1797
•
5. aug 2021

nemas narok .. poziadat by si mohla hoci aj v 9.mesiaci, oni by ti to vyplatili spetne ale musela by si splnat podmienku k 13temu tyzdnu tehotenstva, neskor sa to uz neda 😣 uz mozes ziskat jedine matersku a vyssi RD

autor
•
5. aug 2021

Nuž co, skor to uz nestíham kedze som estelen na jesen skončila vyšku 🙂) vďaka za reakcie..

kvetinka1797
•
5. aug 2021

skoda ze si to neriesila skor, pred 13.tt 🙂 mohla si ziskat ten prispevok

autor
•
5. aug 2021

@kvetinka1797 nemohla, ved v čase 13 tt som tiež nemala 270 dni.. ja pracujem len pár mesiacov, mam 24 rokov

kvetinka1797
•
5. aug 2021

nemusela si byt zamestnana, mohla si si napriklad platit dobrovolne poistenie popri studiu, to sa rata do tych 270 dni, tam ide o nemocenske positenie, nie zamestnanost ..ale teraz je to uz ajtak jedno

autor
•
5. aug 2021

@kvetinka1797 aha takto to myslite, no to ma vôbec ani nenapadlo... nevedela som ze budeme mat dieťa 🙂

kvetinka1797
•
5. aug 2021

tak uz je to jedno, teraz je najhlavnejsie zdravicko a nic ine 😊

biii7
•
7. aug 2021

Ahojte baby. Kolko sa plati to nemocenske mesacne do socialky a ako sa to vybavuje? Dakujem

lilinka88
•
8. aug 2021

@biii7 minimálne je cca 180€, vybavia na sociálke, prídeš sa prihlásiť ako dobrovoľne nemocensky poistená osoba, vypíšeš prihlášku a môžeš hneď zaplatíť. Toto sú odvody na minimálny vymeriavací základ, z toho by si potom mala počítane tehotenské aj materskú.

biii7
•
10. aug 2021

@lilinka88 Ahoj. Ta suma sa plati naraz alebo za ake obdobie? Zatial len planujrme babo, tak odkedy by bolo vhodne platit nemocenske?Dakujem