Nárok na tehotenské, ak som na rodičáku a poberám PN
Ahojte, chcem sa spýtať mám nárok na tehotenské? Som na rodicaku, beriem Pn z práce, ktorú som mala v lehote od výpovede. Nikde sa neviem dočítať či to teda platí aj pre mňa alebo už nie...PN som už od začiatku januára a výpoveď som mala 10 januára.
@eliska191920 ak si este v ochrannej lehote tak narok mat budes, samozrejme treba mat 270dni poistenia za posledne 2 roky .... ak nie tak pred 13 tt by som obnovila nemocenske poistenie....
@alenah31 nie bola som PN pár týždňov a potom som otehotnela hneď som prešla ku gynekológovi s PN ako pokračovanie
@andula1988 to mám teda pracovala som predtým ...od roku 2018 ...potom som bola na materské a keď mal syn 8 mesiacov som sa znovu vrátila do zamestanannia
@andula1988 teraz som v 15 týždni uz
@eliska191920 tak potom nie si v OL - ochranná lehota by sa na teba vzťahovala keby si otehotnela ešte počas PP. Ty potrebuješ mať splnenú podmienku 270 dní NP a aby bolo aktívne ku dňu nároku - čiže na konci 13tt.
@alenah31 neviem teda ako sa to berie moc tomu nechápem, takže nemám nárok ? A to si nejako preverujú kedy som otehotnela? Veď keď som bola PN počas ktorej mi dali výpoveď a otehotnela som medzi tým tak sa to neberie ako tá ochranná lehota ?
@eliska191920 Nie neberie - ty si otehotnela keď ti PP skončil - áno overujú - ta žiadosť o tehotenské ti Dr. potvrdzuje, že si v 13 tt a predpokladaný termín pôrodu. Zároveň na tlačive uvádzaš zamestnávateľa - keby si bola v OL tak uvedieš posledného....ale ty ho nemáš. OL je len 8 mesiacov - jasné, že si vypočítajú či nárok máš alebo nie - na to majú lehotník.
@eliska191920 a uz nepomoze ani dnp lebo podmienky treba splnat ku dnu naroku cize 13tt....
skoda lebo si mohla zalozit dnp, keby si znova sla na pn tak dnp by bolo aktivne a pn stale vyplacana a neplatila by si ho ..... len teraz si treba overit lebo zrejme nieje narok ani na materske ....
ano vsetko si overuju, datumy nepustia ... tlacivo potvrdzuje gynekolog
@andula1988 na tehotenské nárok nemá určite a momentálne ani na materské, ale keď si @eliska191920 začne teraz platiť dobrovoľné poistenie ešte môže získať materské síce pravdepodobne z minima, ale potom bude mať nárok na ten vyšší RP a od pôrodu aj materské budú doplácať do výšky vyššieho RP. Alebo je ešte možnosť zamestnať sa niekde na min. 90 dní bez PN a OČR a získať tak nový DVZ pre materské.
@alenah31 ano aj to je moznost .... no z dnp materske bude uz len z minima kedze by trvalo menej ako 26tyzdnov
@alenah31 prosim ta vies poradit aj mne? Ak som teraz na rodicaku so starsou ale PP mi skoncil ked sa mala narodila. Mam narok na tehotenske? 270 dni nesplnam...
@natalia1619 nie, nesplnate ani 270 dni a nemate ani aktivne nemocenske poistenie ......
nevznika narok ani na materske
@natalia1619 nie. Podmienkou je mat min. 270 DNP za posledne 2 roky, NP musi byt aktivne resp. plynut z OL a tieto 2 podmienky musia byt splneme ku dnu naroku na tehotenske - cize koniec 13tt, ktory potvrdi gynekolog.
@andula1988
@alenah31 ďakujem myslela som si.

@eliska191920 a tehotná si ostala ešte počas PP?