Nástup do práce a rodičovský príspevok

paniduhancikovie
3. nov 2020

Ahojte, ak by mi vedel niekto poradiť bola by som veľmi vďačná. 8.12 mi končí rodičovská dovolenka, dcéra bude mať 3 roky. Do škôlky ju zatiaľ nevzali.
Prvá moja otázka je, či mám nárok na pandemicky rodičovský príspevok tak, že požiadam zamestnávateľa o predĺženie rodičovskej dovolenky. Zamestnana som a zmluvu mám.
Druhá otázka je, že ak má dcéra 8.12. tri roky, tak ak by som sa rozhodla vrátiť do práce, musím nastúpiť 9.12. alebo až na začiatku januára? Ďakujem vopred za odpovede a každú radu 🙂

11mirka22
3. nov 2020

@paniduhancikovie ak si zamestnaná, tak máš zamestnanie a mala by si 9.12 nastúpiť. Pandemicky rodicak sa vypláca tým matkám, ktoré nemajú zamestnanie, z dôvodu, že počas pandémie sa ťažko hľadá práca. Predpokladám, že máš ešte dovolenku, ktorá ti Vznikla počas MD, tak oslov zamestnávateľa, že si ju chceš vyčerpať a nástup sa ti posunie až na január....

paniduhancikovie
autor
3. nov 2020

@11mirka22 problém je že pre situáciu mi nevzali malu do škôlky. Nesnažím sa práci vyhnut, snažím sa riešiť situaciu najlepšie ako viem...

veronikaszabova
3. nov 2020

@paniduhancikovie nemas narok na pandemicky RP a nastup do prace - 9.12

11mirka22
3. nov 2020

@paniduhancikovie ja ťa chápem, nesudim preboha. Píšem ti ako to je.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jana005
3. nov 2020

@paniduhancikovie
@11mirka22
@veronikaszabova
Ak ešte bude v decembri pandemicky rodičak, tak nárok má.
Ak sa teda so zamestnávateľom dohodne na neplatenom voľne

zuzana111984
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzana111984
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
fidorka7
24. nov 2020

@zuzana111984 nie nemá, lebo má platný pracovný pomer a teda nič jej nebráni pracovať. nestačí vybaviť si neplatené voľno.

ludinka
5. jan 2021

@fidorka7 som v podobnej situácii, syn dovŕšil 3 roky v decembri, dohodla som si v práci neplatené voľno, naozaj nemám nárok na pandemicky? Mne povedala pani na úrade že ak doložim od zamestnávateľa potvrdenie že nemá pre mňa miesto z dôvodu pandemie, tak nárok mám.....idem to teraz riešiť lebo za december mi ešte rodičovský má prísť na účet, tak aby som vedela čo dalej

ludinka
5. jan 2021

@paniduhancikovie ak nemáš dieťa v škôlke máš nárok na pandemicku ocr, ak nastúpis do práce. Potvrdili mi to v sociálnej poistovni

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
akvd
7. jan 2021

Ahoj @paniduhancikovie, môžem sa spýtať, ako si nakoniec vyriešila situáciu. Ďakujem

paniduhancikovie
autor
7. jan 2021

@akvd zatiaľ som na dovolenke a nastupujem o pár dni. Mala stale nema skolku, v tejto situacii len čakám ako sa to vykrystalizuje. Nastastie mám pomoc rodičov, zatiaľ to budeme zliepat deň po dni. Ak škôlky neotvoria pôjdem na ocr.

ludinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ludinka
7. jan 2021

@paniduhancikovie ak nemáš dieťa prijaté do škôlky nárok na pandemicku ocr Mas automaticky. Nezáleží natom či škôlky otvoria alebo nie. Majú to uvedené na stránke a mne to aj osobne potvrdili keď som tam volala.
U detí ktoré škôlku navštevujú je nárok na ocr iba v prípade ak sú škôlky zatvorené ako teraz. Teda nestačí len nedať dieťa do škôlky z obavy ako to bolo v prvej vlne.
Čiže jednoznačne choď na ocr a dovolenku si posetri na neskôr keď už tu pamdemicku ocr zrušia.

ysseba
7. jan 2021

@paniduhancikovie A dovolenku nemáš? Ja som tak nastupovala v marci - najprv som si čerpala dovolenku, ktorá mi vznikla počas MD a potom som nastúpila na home office. Bolo to zaujímavé, ale nejak som to dala (teda aj s veľkou toleranciou zamestnávateľa, však chápeš - čo spraví žena čo bola 6 rokov na rodičovskej čo spraví na home office?)

bublinka1426
7. jan 2021

@paniduhancikovie nemas narok na pandemicky kedze ti trva PP. PR je len pre zeny co nemaju ziaden prijem . PP

bublinka1426
7. jan 2021

@paniduhancikovie urcite by som sa nevzdavala prace, teraz je to tazke daco najst. skor ta pandemicka OCR drzim palce

akvd
8. jan 2021

@paniduhancikovie ďakujem za odpoveď. Držím palce nech to dobre dopadne 😊

paniduhancikovie
autor
8. jan 2021

@ludinka ďakujem za odpoveď 🙂 na dovolenku som musela ist, po nej nastupujem na nové miesto u toho istého zamestnávateľa, takže som tú starú musela vyčerpať. Je to trochu komplikovanejsie, ale mám pocit že by sa nepotesili, keby že hneď idem na ocr. Možno by prijali aj niekoho ineho a tak ako sa píše nižšie, prácu si treba v dnešnej dobe strážiť a som ešte aj s deťmi sama. Skôr to vidím tak, že mesiac nejako pozliepam s rodinou a ak sa situácia nezlepsi, pôjdem na ocr.
Chcela som sa ešte opytat, že ak mi malú nevezmú do skolky a pandémia sa povedzme v máji skonci, budem mať stále nárok na ocr? Skôr si myslím, že nie, ale vyzeras, že sa v tom význas, tak sa pytam 🙂

paniduhancikovie
autor
8. jan 2021

@bublinka1426 ďakujem za rozsiahle odpovede 🙂

ludinka
8. jan 2021

@paniduhancikovie keď skončí pandémia, tak ani pandemicka ocr určite nebude. Potom už len normálna ocr od pediatra pokiaľ bude mala chorá.