Nástup do práce počas rodičovskej

jovka
27. jan 2018

Prosim ako to je ak mamina nastupi do povodnej prace pocas rodicaku? Dostava plat a aj rodicak vsak? A aj prispevok na jasle?pripadne ten prispevok sa da pouzit na opatrovanie doma ak ma nestand.prac. dobu?dakujem

veronkam88
27. jan 2018

@jovka bud dostanes rodicak alebo prispevok na jasle oboje nie

jovka
autor
27. jan 2018

@veronkam88 dakujem..a ten prispevok teda musi len do jasli ci sa da pouzit aj na domacu opateru?

candii
27. jan 2018

@jovka len do jasli

veronkam88
27. jan 2018

@jovka to si zistite na UP ja som pokracovala v rodicaku maleho zobrali od 2 rokov do škôlky tak sa mi neoplatil vybavovat yen prispevok

3009
27. jan 2018

@jovka určite buď rodičák alebo príspevok na jasle, určite nie oboje. Príspevok je len na jasle a tie musia dať potvrdenie o nástupe do jaslí. Ten príspevok ide priamo jasliam a nie mamičkám.

daisynka_
27. jan 2018

@3009 Príspevok ide mamičkám a tie ho posielajú jasliam

jovka
autor
27. jan 2018

Dakujem vsetkym za odpovede. A este modul.situacia ak by som brala ten prispevok a islo by dieta od 2 rokov do skolky , opat by mi poslali rodicak alebo uz nic? Este raz vdaka, toto je pre mna spanielska dedina🙈

janka_v
28. jan 2018

Rodičovský príspevok sa vypláca do veku troch rokov dieťaťa, nezáleží, či rodič pracuje alebo je s ním doma. Je možné požiadať o príspevok na starostlivosť o dieťa (na jasle). Oba je možné poberať do veku troch rokov dieťaťa (v prípade nepriaznivého zdravotného stavu aj dlhšie), nie však súbežne. Závisí aj od toho, aké zariadenie bude dieťa navštevovať, preto odporúčam prečítať:
Pracujúci rodič má na výber
Rodič, ktorý pracuje alebo študuje, má na výber 2 možnosti - môže si vybrať medzi poberaním rodičovského príspevku alebo príspevku na starostlivosť o dieťa, podľa toho, ktorý príspevok mu viac vyhovuje.
pri rodičovskom príspevku oprávnená osoba nemusí preukazovať náklady vynaložené na starostlivosť o dieťa, výška príspevku ostáva rovnaká, cca 213,20 eur mesačne
ak je dieťa v starostlivosti svojej babky alebo druhého rodiča, príspevok na starostlivosť o dieťa je iba vo výške 41,10 eur bez preukazovania nákladov na starostlivosť o dieťa (výhodnejší je rodičovský príspevok)
ak je dieťa v štátnej materskej škole, rodič dostane príspevok na starostlivosť najviac vo výške 80 eur (výhodnejší je rodičovský príspevok)
ak je dieťa v súkromných jasliach, za ktoré rodič platí viac ako je výška rodičovského príspevku, oplatí sa mu príspevok na starostlivosť o dieťa, pri ktorom sa mu preplatia náklady na starostlivosť v jasliach až do 280 eur mesačne

evittam
28. jan 2018

@jovka Ten príspevok moze byt aj na tzv.opatrovanie sle profesionálnou opatrovateľkou,ktora ma zivnost a bude ti vystavovať faktúru, budes s nou mat zmluvu o opatrovani dietata.

verunca
31. jan 2018

@janka_v Mam otazku. Treba to niekde nahlasovat (urad prace?)? Nastupujem do prace. Malý ma 3roky az v lete. Skolku ani jasle nemam, tak mi vyhovuje ze by som mala rodicak.

janka_v
31. jan 2018

@verunca ked nastupis do prace, tak do zdravotnej aj socialnej poistovne ta opatovne prihlasi zamestnavatel, ty mas za povinnost odhlasit sa z dochodkoveho poistenia, ktore za teba platil stat a to v socialnej poistovni (pozor, nie je to automaticky).
Vo vseobecnosti plati, ze zo zamestnavatelom by si sa mala na vrateni dohodnut, alebo aspon mesiac pred navratom mu to oznamit pisomne. Vyplácanie rodicovskeho prispevku ti bude automaticky ukoncene v case troch rokov veku dietata, nemusis nikde nahlasovat, ze ho este poberas, iba ak by si sa rozhodla dostat miesto neho ten prispevok na skolku.
Ked dieta dovrsi tri roky, mas povinnost voci UPSVaR ohlasit, kto sa stara o dieta. Inak ti zanika narok na vyplacanie pridavku na dieta.

krasnasvadba
13. mar 2019

@janka_v ja som bola dnes na socialke, pytala som sa na dôchodkové poistenie, pani mi povedala že zamestnávateľ im posle elektronicky ze ma prihlasuje, resp. ukoncuje rodičovsku dovolenku a tym padom sa ja neodhlasujem nijako z doch. Poistenia
Rozumiem tomu správne?

janka_v
13. mar 2019

@krasnasvadba áno, už nie je potrebné odhlasovať a prihlasovať dôchodkové poistenie, robí sa automaticky, keď nastupujete do práce

krasnasvadba
13. mar 2019

@janka_v ďakujem

chaarliizee
9. apr 2019

Ahojte. Možno ste už niektoré riešili, tak sa spýtam. Rozmýšľam nad tým, že si predlzim rodičovsku dovolenku, neplatenu.
Som zamestnaná na dobu neurčitú, na moje miesto prijali zamestnankynu na zastupovanie počas materskej a rodičovskej.
Chcela by som vediet, že ak pôjdem na predĺženu neplatenu rodičovskú, či mi zanikne moje miesto v práci, alebo som ďalej chránená zákonom a musia ma neskôr prijať naspäť?
Ďakujem 😘

evittam
9. apr 2019

@chaarliizee Nie nie si

chaarliizee
9. apr 2019

@evittam dakujem