Nástup na materskú z PN

terka512
5. máj 2024

Maminky, chcem sa opýtať, mám povinnosť nastúpiť na materskú 8 týždňov pred termínom pôrodu, ak som počas gravidity čerpala PN alebo stačí ak o ňu požiadam aj 6 týždňov pred termínom a dovtedy ostanem PN?
Mám dobre zaplatenú PN, preto by som ju rada čerpala dlhšie a materskú potom o tie 2 týždne dlhšie namiesto rodičovského príspevku, ale v gynekologickej ambulancii mi minule naznačovali, že sa nastupuje z PN 8 týždňov pred termínom. Je to tak?

Ďakujem za info a vaše skúsenosti.

lelelienka
5. máj 2024

Ty si vyberas termin nastupu na MD kedykolvek v rozmedzi 8 az 6 tyzdnov pred terminom porodu, moze to byt akykolvek den, nie len presne 6 alebo 8 t.

ms1411
5. máj 2024

Ahoj. Ja som bola PN a na materskú som nastupovala 6t pred termínom. Ani sme sa nebavili o skoršom nástupe a ani mi moja gyn nevravela, že musím ísť skôr.

matullienka
6. máj 2024

Pri oboch tehotenstvach som bola celé tehotenstvo na rizikovom a PN a nastupovala som vždy 6 týždňov pred termínom. Dr. mi sám povedal, že zbytočne by som si skrátila PN

mima172
6. máj 2024

Ja mam takú info (ak sa nič nezmenilo), že ak si na PN a máš aj pracovný pomer, tak je výber vlastne na tebe, či pôjdeš 6 alebo 8t pred TP. Ja som šla z PN, no zároveň z ochrannej lehoty, čiže som mala už ukončený pracovný pomer a tam som na výber nemala a nástup musel byť 6t pred TP. Čiže záleží aj či si zamestnaná alebo nezamestnaná ale podotýkam, že to bol rok 2020, čiže sa mohlo aj dačo zmeniť.