icon

Nástup na materskú z PN: Kedy je povinný?

terka512
5. máj 2024

Maminky, chcem sa opýtať, mám povinnosť nastúpiť na materskú 8 týždňov pred termínom pôrodu, ak som počas gravidity čerpala PN alebo stačí ak o ňu požiadam aj 6 týždňov pred termínom a dovtedy ostanem PN?
Mám dobre zaplatenú PN, preto by som ju rada čerpala dlhšie a materskú potom o tie 2 týždne dlhšie namiesto rodičovského príspevku, ale v gynekologickej ambulancii mi minule naznačovali, že sa nastupuje z PN 8 týždňov pred termínom. Je to tak?

Ďakujem za info a vaše skúsenosti.

lelelienka
•
5. máj 2024

Ty si vyberas termin nastupu na MD kedykolvek v rozmedzi 8 az 6 tyzdnov pred terminom porodu, moze to byt akykolvek den, nie len presne 6 alebo 8 t.

ms1411
•
5. máj 2024

Ahoj. Ja som bola PN a na materskú som nastupovala 6t pred termínom. Ani sme sa nebavili o skoršom nástupe a ani mi moja gyn nevravela, že musím ísť skôr.

matullienka
•
6. máj 2024

Pri oboch tehotenstvach som bola celé tehotenstvo na rizikovom a PN a nastupovala som vždy 6 týždňov pred termínom. Dr. mi sám povedal, že zbytočne by som si skrátila PN

mima172
•
6. máj 2024

Ja mam takú info (ak sa nič nezmenilo), že ak si na PN a máš aj pracovný pomer, tak je výber vlastne na tebe, či pôjdeš 6 alebo 8t pred TP. Ja som šla z PN, no zároveň z ochrannej lehoty, čiže som mala už ukončený pracovný pomer a tam som na výber nemala a nástup musel byť 6t pred TP. Čiže záleží aj či si zamestnaná alebo nezamestnaná ale podotýkam, že to bol rok 2020, čiže sa mohlo aj dačo zmeniť.