Návrat z Česka na Slovensko a materská

mamaveronika
3. feb 2018

Prosím vie mi niekto poradiť, vraciame sa po 3 rokoch z Česka, kde sme si obaja platili zdravotné aj sociálne...Ja ako živnostníčka a manžel ako zamestnanec. Plánujeme dieta, budem mať nárok ja alebo manžel na materskú z Čiech?Ak áno za akých podmienok, ak nie čo robiť aby som ju dostala tu na Slovensku. Je jasné že 270 dni na Slovensku nestihnem. Už nechceme ďalej odkladat otehotnenie. Moc. Ďakujem za konkrétne rady mamičiek ktoré o Tom niečo vedia .

lavender21
3. feb 2018

Česi majú rovnaké podmienky ako Slováci, teda 270 dní treba mať nemocenské poistenie. Neviem však aká je tam ochranná lehota a ako to je keď si živnostníčka. Ja som sa presťahovala až po pôrode a materská mi chodila normálne z čiech. Teraz som prešla na rodičovský príspevok a ten poberám zo Slovenska. Mne však naďalej trvá pracovný pomer, takže si požiadam v Čechách o dorovnanie rodičovského príspevku do výšky ako je v Čechách. Najlepšie informácie dostaneš priamo na českej sociálnej poisťovni, majú aj infolinku 😉 myslím že v Čechách muž na materskú nastúpiť nemôže. Ale ak bude mať na Slovensku 270 dní sociálne poistenie, môže ísť na materskú. Najneskôr ju môže vyčerpať do troch rokov veku dieťaťa, takže to by stihnúť mal. Taktiež na Slovensku dostanete aj príspevok pri narodení dieťaťa.

zajkula62
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamaveronika
autor
4. feb 2018

@zajkula62 ďakujem za odpoveď. No situácia je taká že za dva mesiace odchádzame na Slovensko , kde manžel nastupuje hneď do novej práce a ja zrejme na úrad práce. Na bábätku sme chceli začať teraz pracovať iba , takže asi už z Česka nedostanem nič. A ani zo Slovenska 😂 iba rodičovský zo Slovenska či?

lavender21
4. feb 2018

@mamaveronika tak v takom prípade myslím že ozaj nič z čiech a keď budeš na úrade práce tak ani na Slovensku materskú. Jedine rodičovský príspevok, a príspevok pri narodení, ten je vyše 800€.

zajkula62
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamaveronika
autor
5. feb 2018

@zajkula62 ďakujem za odpoveď, samozrejme že prvé čo prídeme idem na zdravotnú,sociálnu,upsvar,doktori... to je automatika. Nedá sa to skôr, môžeš byť poistená len v jednej krajine. Takže najskôr musím ukončiť poistenie tu až potom sa môžem na Slovensku. Prosím ťa a na Slovensku môže za akých podmienok čerpať materskú otec? V Čechách musí zmeniť názov pozície alebo zmeniť zamestnávateľa na Slovensku neviem vôbec nič o tom.

zajkula62
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamaveronika
autor
15. feb 2018

@zajkula62 dakujem 🙂