Nemám nárok na materskú, lebo nie som v ochrannej lehote
Prosím vás o pomoc ... mala som živnosť 3 roky... od decembra 2021 som bola na pn
V roku 2022 v januári som zrušila živnosť
Otehotnela som koncom januára 2022 čo stále som bola na pn ... teraz v septembri ma vypísala doktorka na materskú dovolenku noo lenže volali mi so sociálnej poisťovni ze nemam nárok na MD lebo niesom uz v ochrannej lehote. Okej to chápem... ale teraz som sa prihlásila na Dôveru a píše tam ze od 12.septembra nikto za mňa neplatí poistné.. co mam robiť? Evidovať sa na úrade prace aj keď mam v októbri termín pôrodu?? Ci to nechať tak alebo ako riešiť ??
si na PN? alebo ti už PN skončila?
jedna vec je ochranná lehota pre tehotné a materská a druhá zdravotné poistenie....zdravotné poistenie ti platí do dňa pokiaľ si platila zdravotné poistnei(pri živnosti, resp.pokiaľ sa ti neskončil PP.....)...treba si zavolať do svojej zdravotnej poisťovne koľko tam máš dlh, ten vyplatiť ....PN si mala pletenú? počas PN ak si ju poberala v ochrannej lehote)bola výluka z poistenia, len tam treba doložiť do ZP že si bola PN.....najlepčšie zavolať si do svojej zdrv.poisťovne a presne ti povedia dátum od kedy nemáš platené zdrav.poistenie a vysvetlíš im kde si od daného dátumu bola či na PN alebo materskej, resp. si nebola už nikde....ak ti zamietli materskú, tak do dňa pôrodu musíš byť niekde evidovaná aby štát za teba platil zdravotné poistenie....

@nikka186 to ti tam časom nabehle, keď si na rodičáku, platí štát, aj mne to dlho nabiehalo do systému