icon

Nemocenské a nárok na materské

Zdravím, chcem sa opýtať, je to trocha komplikované: mám zaplatené poistné min. 270 dní, teda nárok na materské mi vzniká. Chcem si zvýšiť dávku, takže budem u nového zamestnávateľa zamestnaná min. 90 dní, z tohto základu mi bude vypočítaná materská. Otázka : ak po uplynutí 90 dní nastúpim na PN (napr. na 95.deň) z akého základu sa bude počítať PN? (vychádza mi to, že by to malo byť z tých 90 dní, ako pri materskej, keďže vlastne sú to obe dávky z nemocenského poistenia) Ovplyvní poberanie PN nejakým spôsobom základ pre materské? Teda ak by som od 95.dňa bola na PN niekoľko mesiacov a až potom vznikol nárok na materské, bude sa stále vypočítavat materské z tých 90 dní alebo z celého obdobia aj s PN? ĎAKUJEM za odpovede.

coccinellaseptapunktata
autor
•
29. júl 2018

@evittam myslím, že Ty týmto veciam rozumieš, ak sa nemýlim, už si mi radila v podobnej otázke. Ak sa mýlim, prepáč za rušenie 😉

evittam
•
29. júl 2018

@coccinellaseptapunktata PN bude tiez pocitana z noveho zamestnania. PN neovplyvni vysku MD. A odporúčam nech uvedený PP trvá aj pocas PN a MD.

coccinellaseptapunktata
autor
•
30. júl 2018

@evittam ďakujem veľmi pekne a môže ísť aj o dohodu alebo to musí byť klasický PP? Nenašla som žeby pri dohode bol obmedzený príjem takže so sumou by problém nebol...

majusqa77
•
30. júl 2018

to som aj ja zvedava. lebo ja som nedavno dostala takuto odpoved zo socialky:
"Na ženy, ktoré sú zamestnané na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, t. j. dohoda o vykonaní práce, dohoda o pracovnej činnosti, dohoda o brigádnickej práci študentov, sa ustanovenia Zákonníka práce o materskej dovolenke nevzťahujú - to znamená, že tzv. dohodárky nemajú nárok na materskú dovolenku. "

coccinellaseptapunktata
autor
•
30. júl 2018

@majusqa77 čo sa týka nároku, tak mne na SP povedali osobne, že spĺňam podmienku 270 dní poistného, teda mam nárok. Toto poistné mám iba z dohôd. Tak neviem....

majusqa77
•
30. júl 2018

@coccinellaseptapunktata pre upresnenie, toto bola otazka: "dobry den,
>prosim o info. zamestnankyna, ktora pracuje na zaklade dohody o vykonani prace s pravidelnym prijmom odchadza na matersku dovolenku. akym sposobom ju prehlasit? oddiel 9 je sedy, neda sa vpisovat."

takze ano, do naroku ide, ale neda sa z dohody poziadat o materske podla vsetkeho...

coccinellaseptapunktata
autor
•
30. júl 2018

@majusqa77 z toho mi vychádza že na poistné v zmysle nároku je to ok iba dohoda, ale ak chcem mať príjem materskej tak tých min. 90 dní u nového zamestnávateľa musím byť zamestnaná na PP?

evittam
•
31. júl 2018