Neplatená predĺžená rodičovská dovolenka
ahojte..viete mi poradit ak hej poprosim info..chcem sa vratit na predlzenu neplatenu RD..syn ide od septembra do skolky a ja mam moznost ist praovat na 4 mesiace aspon na dohodu..moze byt syn cely den v skolke alebo nie?na zdravotke ma len prepajali od jednemu k druhemu a nic som sa nedozvedela...a ci mozem aj ja popri tom pracovat..dakujem
Chcem sa spitat do decembra som bola na predlzenej v january sme este cakali na potvrdenie len zial nam neschvalilibtakze este som dostala v january rodicovsky lenze ja od 1.1.2015 som neni ani zaevidovana ani si neplatim zdravotnu mozem si poziadat o neplatenu rd kde sa mam ist spitat a budi mi platit zdravotnu nechcem sa ist zaevidovat lebo tam sa musim ist hladit a hladat si pracu a to ja pri jej zdravotnom stave nemozem skusam sa este odvolat na predlzenom rodicaku
Ahojte baby,najde sa niekto,kto mi pomoze,kazdy hovori uplne inak,tak sa idem opytat sem.Som na neplatenej predlzenej rodicovskej,deti-dvojicky mi idu od septembra do skolky na 4 hodiny-viac zevraj nemozu,som stale zamestnana,ale zevraj ked dam vypoved,mozem ist na pol roka na UP,je to pravda? dostala by som nieco? a mozem sa po pol roku vratit na neplatenu rodicovsku? dakujem
@gapa Ahoj prosim ta, mozem sa aj ja opytat. Mala bude mat 31.5. tri roky. Do skolky ju zoberu az v septembri.
Priblizne 2.10. sa mi narodi druhe dieta, takze nastupim na matersku asi 4 t.pred porodom (ak si to pamatam dobre z prvehho tehotenstva), teda asi zaciatkom septebra. Potrebujem premostit jun,jul a august. Dohodla som sa v praci ze neplatenym volnom. Prosim ta v akej postupnosti mam obehnut urady, ZP,UPSVaR a SP. Hlavne ma zaujima, ako mi neplatene volno ovplyvni vypocet materskej..
@kokoloko11 V prvom rade si zisti, či a kolko ti zostalo dovolenky z rokov 2012 a 2013 (počas md ti vznikol nárok na dovolenku). Nástup na md si môžeš dať aj 8týž. pred termínom, čo ak dobre rátam je 7.8.2015, pri ptp 2.10.2015. Medzitým by sa dala nejaká pn, či očr, či dovolenka za rok 2015, lebo ti vznikne a dá sa dohodnúť so zamestnávatelom, že ti ju poskytne ešte predtým, ako ti vznikne (nie je ale povinný), záleží aj od tých dní dovolenky, kolko máš. Dni čerpania riadnej dovolenky + dni čerpania md sa berú ako výkon práce, tj. vzniká nárok na dovolenku.
Akby sa inak nedalo, len cez to neplatené volno, by som si to dobre preverila a to priamo cez sociálnu poistovnu, cez ich poradnu: http://www.socpoist.sk/kontakty-/48001s
(kategoria: nemocenské dávky, podkategoria: materské)
Asi niečo také by som napísala: Som zamestnaná v jednom prac.pomere od r. 20xx, v ktorom od roku 2012 som čerpala prvú md a hned následne RD (ak si nečerpala riadnu dovolenku!!), ktorá mi končí 31.5.2015, kedy má dcerka 3 roky. Som tehotná a termín druhého pôrodu je 2.10.2015, tj. nástup na md cca 7.-21.8.2015. Nastúpiť do práce už nechcem, no nemám dostatok dovolenky, aby som vykryla čas do nástupu na md. Zvažujem čerpať neplatené volno pred nástupom na druhú md. Budem mať nárok na materské a v akej výške, ak by som až do dna pred nástupom na md čerpala neplatené volno napríklad 2mesiace? Daj potom vedieť, odpovedajú obratom.
@gapa Dakujem ti velmi pekne, dam hned vediet, pekny den🙂
Ahoj @gapa, preposielam, co mi odpovedali zo soc.poistovne:
Dobrý deň,
základnou podmienkou nároku zamestnankyne na materské je existencia nemocenského poistenia v čase vzniku dôvodu na poskytovanie materského. Povinné nemocenské poistenie zamestnanca sa Vám obnoví nástupom na materskú dovolenku. Nárok na materské je podmienený aj trvaním nemocenského poistenia aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Do obdobia 270 dní nemocenského poistenia sa dá pripočítať aj obdobie rodičovskej dovolenky zamestnankyne. Výška materského sa Vám vypočíta z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom Vám vznikne nárok na materské, keďže by ste mali počas celého rozhodujúceho obdobia (rok predchádzajúci vzniku nároku na materské) rodičovskú dovolenku. Pravdepodobný denný vymeriavací základ určí zamestnávateľ. Výška materského je 65 % z vymeriavacieho základu. Z uvedeného vyplýva, že nárok na materské by Vám mal vzniknúť.
.....rozumiem tomu dobre, ze neplatene volno neovplyvni matersku, lebo rozhodujuce obdobie je "rok predchádzajúci vzniku nároku na materské"? Asi by som im mala poslat este takuto uistovaciu otazku..
@kokoloko11 Mal by ti nárok vzniknúť, lebo sa ti obnoví poistenie tým, že sa dohodnete na čerpaní neplateného volna do dna pred nástupom na Rd. A z pravdepodobného denného vym.základu, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mesiac nástupu na md sa ti to ráta vdaka tomu, že predchádzajúci kal. rok k roku nástupu na md má celý LEN! rodičovskú dovolenku.
Ale bacha, by som sa dohodla s mzdárkou, lebo ak by som nou bola ja, tak tiež váham, čo ti napíšem. Lebo mi hned napadlo, ak sa dohodnete na čerpaní neplateného volna do 6.8.2015, ak by si na md išla 7.8.2015 dajmetomu, tak ona má napísať, aký by si mala pravdepodobný vym.základ za august a teraz!! ak si mala neplatené volno do 6.8.??? by som váhala, či nemám napísať len mzdu za 7.-31.8.2015 a sociálka vydellí mzdu, ktorú mzdárka uvedie číslom 30. Vlastne ani teraz neviem, či stále uvádzajú mesačnú mzdu, či dennú (kedysi udávali mesačnú, teraz je v odpovedi, že denný vym.základ) Toto by som si popredu so mzdárkou asi ujasnila, ukázala by som jej odpoved zo sociálnej poistovne, že si si to chcela ujasniť, aby si mala nárok na materské. Tam je uvedené, že pravdepodobný denný vym.základ určí zamstnávatel = mzdárka. Dohodla by som sa s nou, či bude ok neplatené volno do 6.8. alebo by som si nechala časť dovolenky na čerpanie pred nástupom na md, ak by jej to vadilo.
Tak asi tak, s konkrétnou osobou, len tou, čo bude potvrdzovať ten pravdepodobný denný vym.základ soc.poistovni.
tu je to z tlačiva, čo bude vyplnovať mzdárka pre soc.poistovnu, tj. vyzerá to, že stále uvádza pravdepodobný mesačný vym.základ a denny vyráta soc.poistovna predpokladám tak, že mzdárkou uvedený vym.základ číslom 30 (za každých okolností číslom 30!!!)
--------------------------
7. Vymeriavací základ, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac,
v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky (zamestnávateľ nie je povinný vypĺňať; v prípade potreby
požiada pobočka Sociálnej poisťovne zamestnávateľa o uvedenie predpokladaného príjmu zamestnanca)3)
.....................................
Výpočet PDVZ (vyplní Sociálna poisťovňa)
8. Meno a priezvisko zamestnanca, ktorý údaje vyplnil a telefonický, faxový alebo mailový kontakt
..............................................................................................................................................................................---------------------------------------------------------------
- ešte zo Zákona o sociálnom poistení
§ 57 ods.4 (toto tiež by som ukázala mzdárke, aby sama nemusela hladať, síce, možno je to vo vysvetlivkách v tom tlačive)
(4) Pravdepodobný denný vymeriavací základ zamestnanca a povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorí nemali v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie z dôvodu poberania materského, prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky alebo z dôvodu prerušenia povinného nemocenského poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá má nárok na rodičovský príspevok, je jedna tridsatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky; § 55 ods. 2 platí rovnako.
@gapa To su take detaily, ze by ma to ako laika inak vobec nenapadlo. Upozornim na to mzdarku. Dakujem ti velmi pekne. Za tvoj cas a vedomosti 🙂 🙂 🙂
Ahojte, mohla by som vas poprosit o radu? Rok som bola na platenom rodicaku zo zdr.dovodov,teraz mi nepredlzia lebo mala ma dobre vysledky. Uz chodi do skolky na cely den. Ja som si vybavila DIC a robim sprostredkovatela pre oblast uverov, je pre mna lepsie ist na neplateny rodicak, nechcem platit odvody alebo na urad prace. Pri tejto praci nepotrebujem zivnost,staci len ked podam danove. Dakujem za radu
Ahoj@gapa, (pripadne ostatní, co vedia poradit) ako tu tak citam tvoje prispevky, tiez by som ta chcela velmi pekne poprosit o radu. Zaciatkom juna 2015 mi konci rodicovska dovolenka, kedze moje dieta dovrsi 3 roky. Do skolky ho vezmu az od septembra2015. Moje pracovne miesto bude vraj zrusene - cize v podstate som sa zo zamestnavatelom dohodla, ze v juni ukoncim pracovny pomer dohodou. Moje dieta nemam kde na leto umiestnit, aby som si mohla hladat novu pracu a preto by som rada poziadala urady o predlzenie neplatenej rodicovskej dovolenky do septembra2015, kedy syn nastupi do skolky.
1.Aky urad mam poziadat opredlzenie neplatenej rodicovskej dovolenky? (pisala som mail na UPSVaR a tu mi odpisali, co uz davno viem, ze narok na rodicovsky prispevok mam do šiestich rokov veku dieťaťa, ktoré má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav vyžadujúci osobitnú starostlivosť.) Ale ja nechcem prispevok!!!
2.Ako je to potom s odvodmi?
4.Ak by mi bola predlzena rodicovska dovolenka uradmi, musi mi aj zamestnavatel vyhoviet v predlzeni rodicovskej dovolenky? - som stale v ochrannej lehote? Nakolko mi chce dat po nastupe do prace vypoved - mohlo by sa tak stat nie v juni ale az v septembri. Tym padom by som vyriesila letnu starostlivost o dieta a v septemri po nastupe do skolky by som dostala vypoved, vzala odstupne a mohla si hladat pracu...
5.Ak by sa casom naskytla moznost umiestnit dieta do MŠ len na 4hod/denne, moze dieta toto zariadenie navstevovat aj ked ja budem na predlzenej rodicovskej dovolenke?
Vopred velmi pekne dakujem za vycerpavajucu odpoved
@matali222
o tzv."predlženú neplatenú rod.dovolenku" (aj ked toto pomenovanie nezodpovedá zákonom, lebo nejde o RD) sa nežiada na úradoch, len zamestnávatela(vid nižšie). Vždy ide o to, ako je to :
(trochu to inak otočím, ako si sa pýtala)
A. so zamestnávatelom
B. so zdravotným poistením-odvodom (toto jediné poistenie je POVINNé!!!, tj. musíme ho mať nepretržité ak sme na SK, ak splname podmienky, môžeme byť poistencami štátu, alebo ako zamestnaci, inak si musíme platiť zdr.poistenie z vlastného ako samoplátca-dobrovolne nezamestnaný)
C. s dôchodkovým poistením -odvodom (môžeme byť poistencami štátu, ak splname podmienku ak si dáme samé prihlášku, potom aj odhlášku musíme same podať)
D. s úradom práce (rodič.príspevkom - síce pri NEPLATENEJ toto neriešiš, úvádzam pre úplnosť, ak ide o RD všeobecne)
E. príp. aký to má vplyv na dane mamičky a manžela mamičky
snád som niečo nezabudla
------------------------------------------------
kedže žiadny zákon nepozná pojem "predlžená neplatená RD" len Zákonník práce pozná pojem predlžená RD, čo je RD z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa a je platená, tj. poberáš pri nom rodič.príspevok. Preto ti takto z upsvar odpísali, iná definícia, tj. NEPLATENá neexistuje.
Ty vlastne sa budeš riadne osobne (pre účely zdr.poistenia aj "celodenne") starať o dieťa do 6rokov bez poberania RP.
A. zamestnávatela môžeš požiadať o poskytnutie neplateného volna z dôvodu starostlivosti o dieťa. Môže ti ho poskytnúť, no nie je povinný (ako je to pri rodič.dovolenke)
B. na ZP sa treba prihlásiť ako osoba riadne celodenne a osobne starajúca o dieťa do 6rokov (podla okolností možno? oznámiť ukončenie poberania RP, ak by skončil pp posledným dnom RD, neviem iste) Dieťa môže navševovať škôlku max. 4hod. denne.
C. môžeš byť nadalej dôch.poistená štátom ak ti netrvá povinné poistenie zamestnanca. tj. ak by si čerpala riadnu dovolenku či pracovala či napr. mala prekážky v práci (ak by si mala platené bez toho, že by si robila z dôvodu, že nemáš kam nastúpiť), tak treba dať odhlášku do soc.poistovne a nanovo môžeš prihlášku ukončením poistenia (napr. nástupom na neplatené volno alebo ukončením prac.pomeru)
D. na upsvar oznámiš kto sa o dieťa stará po dovršení 3rokov
E ak sa nezaeviduješ na UP, tak manžel nemá na teba nárok na odpočet nezdan.čiastky za mesiace, kedy 1vého nepoberáš RP ani nie si evidovaná na UP (zjednodušene napísané, je tam viac možností ešte)
------------------------------------
Ako by som to riešila ja? Asi treba si zistiť, kolko máš ešte dovolenky a rozhodnúť sa kolko vyčerpáš (podla konkrétnych dátumov ukončenia RD a dokedy by dovoleka vyšla), ak chceš vysokú podporu, treba to dobre si rozmyslieť (kvôli odvodom, ktoré majú vplyv na podporu), potom môžeš bud hned sa evidovať (zavolajú ťa až o 3mesiace, dokedy už budeš mať dieťa v škôlke) alebo ak chceš, môžeš až od septembera sa evidovať a dovtedy len budeš osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6rokov v ZP.
Pre výpočet podpory je podstatné, kolko bude trvať pp po ukončení rd a kolko bude trvať poistenie v nezam. a s akými odvodmi, resp. tiež aké si mala odvody v období 2roky pred zaevidovaním. Ak by skončil pp posledným dnom Rd, tak je to zase inak.
@alenkaorava s predlžením v súvislosti s kupelami nemám skúsenosť.
Ak ti schvália dlhod.nepriazn. zdr.stav (asi vieš, že treba skôr žiadať, trvá to nejaký čas), napr. na rok od podania žiadosti ti to schvália (tj. ani velmi popredu sa asi žiadať neoplatí), tak sa na tvojom stave nič nemení v
- zdr.poistovni (bud stále budeš poberatelom RP, to si predpokladám nahlasovala, ak neschvália donesieš doklad dokedy si poberala RP a podpíšeš že sa riadne osobne a celodenne staráš o dieťa do 6rokov)
- soc.poistovni (stale sa budeš starať o dieťa do 6rokov, možno ak to druhé bude navštevovať škôlku, tak aby bola prihláška na to, čo je s tebou?????? teraz je to vlstne jedno, leda že by zmenili zákon, toto asi netreba teraz) aj ked budeš na UP, tak podla teraz platných zákonov môžeš byť dôch.poistená štátom
- na upsvar ??? asi by som radšej nahlásila, kto sa stará o dieťa, to zdravé (zuzku predpokladám nebude treba ak poberáš RP, ale možno ani nič netreba, nechce sa mi to hladať, priznávam)
- čo sa týka odpočtu v dan.priznaní/roč.zúčtovaní, bud budeš 1.10. poberať RP (ak predlžia, predpokladám nebudeš tam mať medzeru) alebo aby si 1.10. bola evidovaná ako uchádzač o zamestnanie ak chceš odpočet na seba u manžela za celý kalend.rok, ak by si nepoberala RP ani nebola v evidencii uchádzačov o zam. 1.10. tak by si mohol uplatniť len odpočet za 9mesiacov
@gapa Ahoj GAPA velmi velmi velmi pekne ti dakujem za rozsiahlu radu aj, za tvoj nazor. Ak som to spravne pochopila bude lepsie ked nebudem vymyslat s predlzenou rodicovskou dovolenkou, ale normalne ukoncim pp a zahlasim sa na urad prace. Dovolenku mam 19 dni, len to mi radili tu na MK, aby som si vzala odstupne+ dovolenku len nejake 2 dni, aby mi vysla maximalna podpora. Alebo je podla teba lepsie vziat si celych 19dni dovolenky a potom ukoncit pp? Aj v tomto pripade budem mat maximalnu podporu? Dakujem za odpoved aj za tvoj cas. Naozaj si to vazim 🙂 pekny vecer.
@gapa,ahoj Gapa, mohla by som ta poprosit o radu. Ak mi 21.4 konci rodicovsky ktory som mala predlzeny o rok zo zdravotnych dovodov, dceru som dala do skolky a ja nemam trvaly pp, bude pre mna lepsie ist na neplateny rodicovsky alebo rovno na urad prace. Sprostredkovavam uvery,prijem potom zdanim mam len DIC, nepreba mi zivnost....Ak budem matka starajuca sa o dieta do 6 rokov na neplatenom rodicovskom moze moja dcera chodit do skolky a ja mozem robit sprostredkovatelku? Dakujem vopred.
@dany80 dieťa len na 4hod.denne v škôlke, ak chceš byť zdr.poistená štátom (aj ked odvody budú asi aj podla príjmov z tvojho príjmu-v zdravotnom sa velmi nevyznám)
no manžel si nebude môcť uplatniť odpočet za mesiace, kedy už nie si 1vého poberatel RP ani uchádzač o zamestnanie.
tj. je to na tebe (nevyznám sa ani v tom sprostredkovaní, či môžeš byť na up)
@matali222 ak tvoja hrubá mzda na kalendárny den po ukončení Rd do ukončenia prac.pomeru (v tom istom kalend.mesiaci) bude cca 55eur na den, tak máš max. podporu., tj. môžeš napr. do konca júna čerpať dovolenku, ak budeš mať aj odstupné, si vyrátaj, či ti to vyjde. 55x počet kalend. dní
@gapa Ahoj, chcela by som ťa poprosiť o názor, resp. o radu, Prešmejdila som tu už všetko ale s mojím prípadom som sa nestretla u nikoho..🙂 V krátkosti:
29.7.2013 som po materskej na odporučenie personalistky začala čerpať dovolenku, počas ktorej som ostala PN a ťahá sa to na striedačku s OČR a PN (podaril sa mi úraz, následky riešim dodnes) do dnešného dňa a lekári mi už nevedia čo mi majú odporúčať, tak mi obvodný odporučil ukončiť PN 🙂 . PN mám neplatenú od 10/2014, takže poberám len rodičovský.
Zvažujem preto požiadať zamestnávateľa o rodičovskú dovolenku, nakoľko som o ňu do dnešného dňa nepožiadala a mám info, že podľa §166 ZP by som ju mohla čerpať do 5tich rokov veku dieťaťa najdlhšie.
Dcéra bude mať 3 roky 24.11.2015, takže teoreticky do 24.11 2017 by som ju mala čerpať.
Chcem sa opýtať, aké povinnosti pre mňa po 24.11.15 vyplývajú čo sa týka odvodov a či by som mohla v tomto období, ak by sa zadarilo nejak brigádne si privirobiť keďže budem bez príjmu. Ďakujem veľmi pekne vopred za tvoj čas a prípadné informácie. 😉
@zuzanita7 neviem, či tvoja posledná pn je dlhodobejšia ako 52týž., ak by trvala, tak máš prerušenie poistenia v soc.poistovni a mohla si byť dôch.poistená štátom, ale to sa nepýtaš.
- čo sa týka RD dlhšiej, tam ide o dohodu, to zamestnávatel, ak potrebuje, môže umožniť čerpať RD neskôr, ale nemusí.
- odvody v tom období:
--- zdravotné, ak je dieťa doma s tebou alebo max.4hod. v škôlke, tak môžeš byť zdr.poistená ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieeťa do 6rokov, po ukončení poberania RP (treba s dokladom o poberaní RP z upsvar na zdr.poistovnu zájsť, ak nahlásil poberanie RP zamestnávatel, tak sa s ním dohodnúť, či on odhlasuje ťa dosiahnutím 3rokov a ty sa len prihlásiš, vtedy asi netreba to potvrdenie
--- soc.poistovna je v pohode do 6rokov, ak ti netrvá dôch.poistenie zamestnanca (tj. počas RD, neplat. volna, očr nad 10dní...), len sa prihláška nedá vybaviť ani 1den spätne!!!
@gapa ďakujem veľmi pekne... PN 52 týždňov mi skončila v októbri 2014, odvtedy som PN stále s tou istou Dg. po úraze, len zvažujem či požiadať o RD teraz alebo to nechať ešte plynúť, a v októbri požiadať o tú RD do 5 rokov dieťaťa(ak by zamestnávateľ súhlasil). len s tým ZP som to nejak nepochopila... poistená budem od štátu na tej RD?
@zuzanita7 takže si nemala ukončenú pn, potom očr a potom pn, si si istá tými 52týždnami? od vzniku poslendej pn??? (ak si mala viac pn, tak to, že ti ukončili vyplácanie nemocneského nie je to isté, že trvá 52týždnov POSLEDNá pn, ale že si poberala nemocsnké 52týždnov, bacha na to, kvôli dalšej rade, čo ti teraz napíšem.
Ak trvá POSLEDNá pn 52týždnov, tak ti mzdárka prerušila nem.poistenie zamestnanca, tj. nie si už poistená v sociánej poistovni. Od toho dna si si mohla dať prihlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (predpokladám poberáš ty rodič.príspevok). Táto prihláška sa nedá vybaviť spätne ani o den, tj ak si odhlásená ako zamestnanec, tak teraz si zbytočne bez dôchodkového poistenia, ked by si mohla by ť dôch.poistená štáom, ak si podáš prihlášku (zo sumy cca 500eur, je to presne 60% z priem. mzdy roku 2013, sumu neviem). Tj. toto si over v soc.poistovni a ak máš prerušenie z dôvodu 52dnovej pn, tak sa prihlás. Urob si kopiu z prihlášky (na tlačive RLFO-registr.list fyz. osoby), + kopia rod.listu dieťaťa+prehlásenie o riadnej star. a zájdi na soc.poistovnu (v čase vychádzky, ak máš alebo pošli niekoho).
Zdravotene si teraz poistená ako na pn. Ak poberáš RP, tak po ukončení pn a požiadaní o rodič.dovoelnku budeš zdr.poistená ako poberatel rodič.príspevku (dohodni sa so mzdárkou, či to oznámiš ty alebo ona, ona už nemusí, aj ked to mzdárky obvykle robia). Ak ti poskytnú RD, lebo si ju nečerpala skôr, (čo je dosť zvláštne, ked si bolo na PN, nestretla som sa s tým) alebo ti poskytdnú neplatené volno (rozdiel v nich je, že počas nepl. volna môžeš dostať výpoved a tiež záleží od nich, či ti ho poskytnú), tak ak je dieťa s tebou doma, resp. max. 4hod denne navštevuje škôlku, tak budeš zdr.poistená štáom ako osoba riadne, celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov (treba im nahlásiť).
To o tom čerpaní RD neskôr si pozri Zákonník práce, je to obvykle tak, že žena čerpá Rd, potrebujú ju v práci a ona sa dohodne, že nastúpi, ale RD si chce vyčerpať neskôr. Neplatené volno je v § 141 ods.3 ZP
zdroj: http://www.porada.sk/t56527-zakonnik-prace-od-0...
Zákonník práce
§ 166
(2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.
(3) Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky a rodičovskej dovolenky.
(4) Zamestnávateľ sa môže so zamestnancom dohodnúť, že rodičovskú dovolenku podľa odseku 2 možno poskytnúť najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši päť rokov veku, a ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom vyžadujúcim osobitnú starostlivosť, najdlhšie do dňa, v ktorom dieťa dovŕši osem rokov veku, a to najviac v rozsahu, v ktorom sa táto dovolenka v období podľa odseku 2 nečerpala.
§ 141
(3) Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi
a) ďalšie pracovné voľno z dôvodov podľa odseku 2 s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy,
b) pracovné voľno z iných dôvodov ako podľa odseku 2 s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy,
c) pracovné voľno na žiadosť zamestnanca s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy,
d) pracovné voľno s náhradou mzdy, ktoré si zamestnanec odpracuje.
AHoj @gapa , aj ja by som TA poprosila o radu. 5.8.mi skonci RD s mladsim synom. Od 8/2009 som striedavo na MD,RD,MD,RD. Pracovny pomer som mala na dobu urcitu a skoncil v r.2010. Predpokladam, ze narok na podporu nemam, kedze som si ziadne doplnkove poistenia neplatila.
Syn by mal nastupit do skolky v septembri, ale byva casto chory tak mam obavu z toho, co bude,
ked sa dostane do kolektivu. Asi by som mala pokracovat v neplatenej RD . Mohli by ste mi prosim poradit, ktore vsetky urady musim obehat a co od nich ziadat. A ak budem na neplatenej RD,
bude mat manzel narok na odpocitanie dani? A je to tak, ze ked budem na neplatenej, tak syn moze byt len 4 hodiny v skolke? Vopred dakujem za odpoved.
@aktak12
ak na tzv. neplatenej RD ako nezamestnaná po dovršení 3rokov:
- aby si mohla byť zdr.poistená štátom, tak škôlka max. 4hod denne
- manžel si nemôže odrátať na teba odpoč.položku od septembra (ak 1.9. nebudeš v evidencii uchádzačov o zam), len naposledy za august (ak 3roky 6.8.2015 a poberáš RP)
na tvojom mieste sa zaevidujem ako uchádzač o zamestnanie. môže chodiť aj na viac ako 4hod, aj si manžel uplatní položku. Ale samozrejme isté povinnosti ti vyplývajú. No je to na tebe.
Ahoj @gapa. Dakujem za odpoved. Ak by som sa teda podla tvojej rady zaregistrovala ako uchadzac o zamestnanie, co by to pre mna znamenalo navyse? A mala by som z toho aj nejake korunky, alebo len vyhodu, ze za mna plati stat a manzel si to moze dat do danoveho?
A ako je to s casovym vybavovanim...syn bude mat 5.8. tri roky, kde vsade sa musim a do akeho casu prihlasit? Dakujem

ok,dakujem