Neplatená predĺžená rodičovská dovolenka
ahojte..viete mi poradit ak hej poprosim info..chcem sa vratit na predlzenu neplatenu RD..syn ide od septembra do skolky a ja mam moznost ist praovat na 4 mesiace aspon na dohodu..moze byt syn cely den v skolke alebo nie?na zdravotke ma len prepajali od jednemu k druhemu a nic som sa nedozvedela...a ci mozem aj ja popri tom pracovat..dakujem
pracovný pomer trval od Januara 2012 a na Md som išla v polke sptembra 2012.Termin pôrodu ako píšeš.A pracovný pomer trvá stále.
Ahojte potrebujem poradiť...dcérka bude mať 3 roky 2.11.2015. Som stále v pracovnom pomere, poberám zatiaľ rodičovské dávky. V podstate po dovŕšení 3 rokov dcérky by som sa mala vrátiť do zamestnania. Chcela by som si predĺžiť rodičovskú dovolenku,ale nemáme žiadne zdravotné problémy. Dcérka chodí na 4h. do škôlky. Môžem si predĺžiť NEPLATENÚ rodičovskú dovolenku aj keď som v pracovnom pomere?Na úrade mi povedali, že musím nastúpiť do práce alebo dať výpoveď,aby som mohla byť na naplatenej RD. Ďakujem za rady 🙂
@dudu83 ahoj malo by to byt tak, ze ak si v pracovnom pomere mala by si zamestnavatela pisomne poziadat o predlzenie rd /co ti uz ale nemusi schvalit a tiez ti nemusi drzat miesto nakolko je povinny drzat ti prac. miesto len do veku 3r dietata/ Az sa dohodnes na predlzeni rd, mozes tak urobit aj ked je mala uplne zdrava - vtedy vsak stat plati za teba len odvody a rodicovsky prispevok uz nebudes dostavat. Musis ist do zdravotnej poistovne a nahlasit tam, ze sa chces o malu starat max. do 6r veku dietata - ich podmienka je, ze mala moze chodit do skolky maximalne na 4 hodiny denne. Daju ti podpisat papier, ten si pytaj aj fotokopiu. S fotokopiou treba do socialnej poistovne nahlasit, ze si sa takto dohodla v zdravotnej poistovni, tam tiez dostanes papiere na podpis + cestne prehlasenie, ze sa budes o malu starat.
@matali222 prosím ťa vieš mi poradiť?Po dovršení synovych 3r.13.11 mám nastúpiť do práce.Spojila som sa s účtovníčkou a mám 34dní dovolenky,takže si ju mám po dohode vyčerpať.Kedže sú tam sviatky vychidza to do konca roka 32 a že dva mi prepadnú.Poradili mi aby som ukončila Rd o dva.dni skor a vychádta to presne 34do konca roka.Neviem čo ale dalej lebo malého mi nevzali do školky a nemá mi ho ani kto postrážiť a.znovu som tehotná.Mala som v pláne ísť na neplatený rodičák ale nechxem si nechať prepadnúť tolko dovolenky takže musím zamestnávatelovi oznámiť že sa vraciam a začnem čerpať dovolenku?.Lenže čo tie tri mesiace pokial mi nezačne materská??Možem ísť na Pn,alebo od januara na dobrovolný rodičák??Mám pred nástupom na dovolenku odniesť papier od doktora že som tehotná aby som bola chránená a nemohli mi dať výpoved???Dakujem
@matali222 (zatial som písomnú žiadosť nepodala)...na personálnom mi povedali, že mi RD nepredĺžia a mám si podať JA výpoveď. Samozrejme, že keď si podám ja, prídem o odstupné...nemal by mi na základe tej neschválenej žiadosti dať výpoveď on? tu som sa aj dočítala, že si mám vybrať 1-2dni starej dovolenky,aby som mala max.podporu-nevieš aký má vplyv tá dovolenka na podporu? a ešte som sa tu dočítala 🙂 , že na tej predĺženej RD môžem b yť max. 1rok, keď som zamestnaná /teda keď mi to schvália)...Ďakujem pekne, do 1/2 oktobra to musím našprtať, lebo 2.11. mi končí materská 🙂 pekný večer
@evittam nie nechcem podpísať dohodu,lebo po druhej materskej sa tam chcem vrátit,lenže mi bolo povedané že ked mám nastupiť v novembri mám si ju vyčerpat inak mi prepadne lebo už od januara máam narok na novu.Oni ešte nevedia že sjm tehotná.Čakám na papier od doktora aby som bola chrinená.Myslíš že ked budem Pn tá dovolenka mi neprepadne??
@dudu83 ahoj tak podla mojich skusenosti takto... ak ti neschvalia v praci predlzenu md, tak urcite nech ti daju vypoved oni. Ak chces podporu v nezamestnanosti dohodni si datum vypovede min. 1-2 dni po 2.11. pretoze to znamena, ze zamestnavatel ta musi opat prihlasit do soc. poist. ako zamestnanca aj ked len na 1-2dni a tym padom sa ti zarataju do vymeru pre podporu aj dni kedy si bola na rodicovskej. Keby si ukoncila prac. pomer dnom 2.11. dni kedy si bola na rd. sa ti nezarataju. Pre schvalenie podpory potrebujes byt v soc.systeme za posledne 3roky min. 270dni. Ak dostanes odstupne podpora sa ti bude ratat z odstupneho a je velka sanca ze ti vyjde max. podpora, co je teraz nad 800e. Co sa tyka predlzenej dovolenky mozes ju mat do 6r veku dietata a mozez na nu nastupit kedykolvek do 6r veku dietata. To znamena, ze ak by si teraz bola na upsvar evidovana kvoli podpore, po pol roku sa mozes z upsvar odhlasit ako dobrovolne nezamestana platis si odvody sama a mozes poziadat zdravotnu poistovnu a soc. poistovnu, ze chces byt doma s dietatom. Mas na to pravo do 6r veku dietata s tym, ze do skolky moze max na 4h.denne. Tolko moje skusenosti.
@lujzzicka ahoj no ja som bola podobne, syn mal 3r a ja tehotna. No cca 2 mes pred dovrsenim syn. narodenin som vzala potvrdenie od lekarky, ze som tehotna a v praci som to oznamila s tym, ze nech mi papier podpisu, aby som bola kryta, ze som ich informovala - bola som teda chcranena osoba, ktoru nemohli vyhodit. Ked mal syn 3r a ja som mala nastupit do prace vycerpala som si nejaku dovolenku a potom som sa dohodla s lekarkou na pn (normalne som jej vysvetlila ako sa veci maju a bola ochotna mi dat pn na par mesiacov, a ked nebude vsak si tehotna ved tam sa kedykolvek najde dovovod na pn) a potom uz na stup na matersku.
@matali222 Ďakujem si super, a velmi si mi pomohla, tú žiadosť si mám normálne napísať sama-neexistuje na to žiadne tlačivo?a prosím Ťa, keď mi dajú výpoveď, aký paragraf mi dajú, aby som dostala aj odstupné?idem ešte naštudovať zákonník práce,ale už mám hlavu ako balón z tolkých informácii. Ďakujem za info
Ahoj babule, mam otazku... Som na predlzenej RD a dieta mi chodi na 4 hodky do skolky... Ak by som sa zamestnala na polovicny uvazok, co sa tym zmeni? Poradte prosim ako sa zamestnat ci PP ci dohoda... Co je lepsie teraz... Malicky moze byt stale len na 4 hodky? Diiik
Ahoj @gapa prosim nevies mo poradit... Dnes idem na pohovor.... Som na predlzenej neplatenej RD a dieta mi chodi na 4 hodky do skolky... Ak by som sa zamestnala na polovicny uvazok na 4h denne, co sa tym zmeni? Poradte prosim ako sa zamestnat ci PP ci dohoda... Co je lepsie teraz... Malicky moze byt stale len na 4 hodky? Diiik
@ginepra ak prac.pomer, tak môže aj viac, lebo budeš zdr.poistená ako zamestnanec (dáš odhlášku ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6rokov v zdr.poistovni a tiež v soc.poistovni). Ak dohoda, tak neviem presne, ak by to bola dohoda taká, že budeš poistená nepretržite a nie len v dni, kedy pracuješ, tak tiež môže chodiť viac a asi sa odhlasuješ so zdr.poistenia, v soc.poistovni iste treba odhlášku.
ahojte poradite aj mne, konci mi rodicovsky. ako mam postupovat chcem ist na predlzeny rodicovsky neplateny. kde to mam ist nahlasit najprv na urad prace kde su vsetky veci ohladom rodicovkeho a potom treba ist do zdravotnej poistovne a tiez socialnej. v socialnej mam dobrovolne pripoistnie. a ako to je moze dieta chodit do skolkky ak budem na neplatenej predlzenej rodicovskej, na cely den ci iba na 4h? pracovny pomer nemam budem len na neplatenom rodicovskom.dakujem krasne za radu a pomoc
Ahojte, aj ja Vás chcem požiadať o radu. Drobec bude mať 8.6.2016 tri roky a skončí mi RD, do práce mám nastúpiť od 9.6., som zamestnaná, dostávala som minimálnu mzdu . Potrebujem zostať do 1.9. s ním doma. Podľa toho čo som načítala tak môžem zamestnávateľa požiadať o predĺženú rd od 9.6.2016 do 1.9.2016 a ak ju schváli, tak sa prihlásim na sociálnej a zdravotnej poisťovni, štát za mňa odvedie poistné a do práce nastúpim od 2.9.2016. Dovolenka, ktorú mám nevyčerpanú tá mi zostane. Je táto úvaha správna? Ďakujem za Vaše odpovede.
@gapa ahoj, vies mi prosim poradit? mam 4 rocnu dceru, som evidovana na UP ako nezamestnana, dcera chodi do skolky..mohla by som ist ja na neplatenu predlzenu rodicovsku dovolenku (do 6rokov) aby som sa nemusela chodit podpisovat na urad? mohla by aj tak chodit potom do skolky na cely den? ci len na 4 hod? a co zdravotne odvody? musela by som ich platit ja sama, ci by ich za mna platil stat? dakujem
ahojte, mam podobnu otazku ako r1000. syn bude mat 29.4. tri roky, konci mi rodicovsky. Do prace na 8 hodin ist nemozem ak tak len na 4 alebo 6. zatial ale nemam nic vyhliadnute. co treba vybavit ak chcem ist na " predlzenu neplatenu rodicovsku " ? syna chcem dat do skolky. dakujem velmi pekne 😅
@bzucka4 tak ja uz to mam . bola som na socialke a tam som ani nemusela chodit. iba zajst na zdravotnu poistovnu a tam som nahlasila ze som na neplatenej rodicovskej do 6r. ak sa nieco zmeni tak uz ma zamestnavatel nahlasi v zdravotke. to je vsetko a uz som na predlzenej ale maly nemoze ist do skolky iba na 4hodiny. ja ho mam doma.
@r1000 ahoj, a dieta nemoze byt v skolke cely den? To ti v zdravotnej povedali, ze moze ist len na 4 hod? Kamoska to bola tiez dnes riesit.lebo mala jej uz mala 3 roky a povedalai jej,ze moze byt na predlzenej r.d.,ale nikto jej nic nepovedal o tom,ze deti mozu chodit do skolky na 4 hod. Ona ich dava normalne na cely den...a odvody do zdravotky platis sama ci plati to to stat ? Dakujem
@jana86 dieta v skolke len na 4 hod. denne, ak je na cely den tak musi byt v evidencii, ak jej na to pridu tak si zdravotne bude za dane obdobie musiet doplatit sama, ona ma oznamovaci upovinnost ak deti zacali chodit do skolk yna cely den. Kym si vedena na zdravotke a dieta je v skolke max 4hod tak zdravotne plati stat.
@jana86 urcite je to kontrolovane, ale to nemeni nic na skutocnosti, ze su tam jasne zakonom stanovene podmienky kedy sa to da a kedy nie a tie treba plnit. Lebo ked potom pride vyuctovanie ze za nar. rok treba platit zdravotne sam to jest 12xcca 60e= 720e bude uz neskoro plakat. Ved bud chcem byt s dietatom doma a starat sa on s tym ze nehladam pracu, alebo som na urade a hladam pracu a moz ebyt dieta celodenne v skolke.
@9lf9 presne plati za mna stat odvody do zdravotky ale naozaj davaj si pozor aby ti na to neprisli lebo celu sumu musis potom vratit za cele obdobie. jedine ak sa ona dohodla so skolkou a je evidovana iba na 4h a je tam na cely den. lebo socialka si to preveruje. este takto to zeny robia. ja maleho mam pri sebe a venujem sa mu naplno. uz ked mam tu predlzenu rodicovsku

@lujzzicka termín pôrodu polka mája 2016, 12.11.2015 je konieč RD, to je štvrtok :( ( a trvá prac.pomer?