icon

Neplatená predĺžená rodičovská dovolenka

tomta
23. jún 2014

ahojte..viete mi poradit ak hej poprosim info..chcem sa vratit na predlzenu neplatenu RD..syn ide od septembra do skolky a ja mam moznost ist praovat na 4 mesiace aspon na dohodu..moze byt syn cely den v skolke alebo nie?na zdravotke ma len prepajali od jednemu k druhemu a nic som sa nedozvedela...a ci mozem aj ja popri tom pracovat..dakujem

bzucka4
23. mar 2016

r1000 takze ak to dobre chapem, tak pojdem na zdravotnu poistovnu a poviem im, ze som na predlženej neplatenej rodicovskej a odvody platia za mna. dieta dam na 4 hod. do skolky. to je vsetko? na socialku ani na urad prace ist netreba?

9lf9
23. mar 2016

@bzucka4 z upsvar budes potrebovat potvrdenie od kedy do kedy si poberala RP a potom mozes ist na zdravotku

r1000
24. mar 2016

@bzucka4 ja som toto nemusela davat, oni to tam mali vsetko. iba naznacili ze pokracujem na neplatenom rodicovskom v zdravotke. ja som bola aj na socialke a tam mi povedali ze mam ist iba na zdravotku a to je vsetko. oni hned vedia ze som na predlzenej, cez zdravotku. nic som tam nevypisovala a ani mi nedavali ziaden papier. v zdravotke som si vyziadala papier nech mi daju ze som na rodicovskej a platia za mna odvody. dali mi ho radcej nech ho mam doma. pekny den

bzucka4
25. mar 2016

r1000 a 9lf9 dakujem vam 🙂

ewelynka3
22. apr 2016

Ahojte, prosim vas, chcela by som požiadať o predĺženie RD, zamestnávateľ by bol ochotný mi držať miesto - ovplyvnilo by mi to výšku ďalšej materskej, prosim? Všetky odvody by platil štát za mna? Manžel by nemal nárok na odpočet daní za mna potom? Dieťa by mohlo ísť na 4h do škôlky? Dakujem velmi pekne!!! 🙂

ewelynka3
22. apr 2016

Zabudla som napisat, že by išlo o neplatnu predĺženú RD, nakoľko chcem dať syna neskôr do škôlky a zatiaľ sa nám nepodarilo druhé bábätko a hľadám spôsob, ako ostať so synom doma a neprísť a materskú pri druhom dieťatku. Dakujem

nika1988
25. apr 2016

som na neplatenej rodičovskej dovolenke pretože mi neschválili uz platenu zo zdravotných dovodou
Mali navštevuje školku len na štyry hodiny zo zdravotných dovodou nemože dlhšie A mám teraz možnost ist na brigádu možem alebo nemožem A čo spravit a nahlasit Dakujem velmi pekne za odpoved

bzucka4
25. apr 2016

ja som sa pytala, ale zatial iba okrajovo, ze ked je zena na predlzenej neplatenej, tak dieta nemusi ist na 4 hod, do skolky, moze kludne ostat doma. a nika1988 ked si najdes brigadu, ja na tvojom mieste sa idem informovat na urad prace

katucka2
1. máj 2016

Ahojte,Tamarka bude mat 3 roky .Chcela by som zostat na neplatenej RD,kam treba ist? A moze chodit do skolky na cely den? Dakujem🙂

9lf9
1. máj 2016

@katucka2 cely den nemoze max. na 4 hod., najskor pojdes na UPSVaR po potvrdenie od kedy do kedy si bola na platenom rodicovskoma s tym pojdes na svoju zdravotnu poistovnu zahlasit sa ako osoba starajuca sa o dieta do 6r.

katucka2
2. máj 2016

@9lf9 dakujem. a treba ist hned ako dovrsi 3 roky,alebo az ked dostanem posledny rodicak ?

bzucka4
2. máj 2016

na zdravotnu treba ist do 8 dni od datumu, kedy malo dieta 3 roky. a napriklad mne na zdravotnu netrebalo ten papier, ze kedy som bola na platenej, iba som potrebovala kopiu rodneho listu

9lf9
2. máj 2016

@katucka2 do 8 dni od dovrsenia 3r... ano tak bud moze byt kopia RL alebo potvrdenie z UPSVaR- aj tak tam musis ist do 8 dni nahlasit kde sa dieta zdrziava po dovrseni 3r, tak si tam mozes hned vypytat potvrdenie a s tym ist na zdravotku.

atka27
2. máj 2016

@9lf9 A do sociálnej poistovne treba ist tiez, nie?

20130429
3. máj 2016

Aj ja som teraz v tejto situácii.
V piatok mal syn 3 roky.
Zajtra idem vybavovať predľženú neplatenú rodičovskú.
Tak ak dobre chápem mám isť najprv na ÚPSVR vypítať si potvrdenie od kedy do kedy som poberala rodičovský príspevok a s tým mám ísť do poisťovňe?
A kópiu rodného listu nebudem potrebovať?
Ďakujem

bzucka4
4. máj 2016

20130429 aj moj Kubko mal v piatok 3 roky 🙂. isla som na zdravotnu, tam mi dala vypisat dva papiere, doniesla som kopiu rodneho listu, viac nic. na socialke si vedena do 6 rokov dietata, tam ist nemusis. ale chod aj na urad prace, ako pisala 9lf9 ze kde sa bude dieta zdrziavat po dovrseni 3 rokov.

ewelynka3
5. máj 2016

Prosím vás, keď ostanem na neplatenej RD, ako mi to ovplyvní ďalšiu materskú (resp.dá sa niečo spraviť, aby sa mi nepočítala z minimalnej mzdy?) Dakujem velmi pekne!

peteva85
6. máj 2016

@gapa Ahoj, mozem sa Ta opytat- ked budem na predlzenej RD neplatenej, syn bude v skolke maxim 4h, mozem ist pracovat na dohodu. Alebo akonahle zacnem pracovat na dohodu neplatena RD sa tym padom rusi, kedze odvody bude za mna platit uz zamestnavatel?
Je moja uvaha spravna, ze sa vylucuje predlzena RD a praca na dohodu?
Dakujem krasne za info 😉

gapa
6. máj 2016

@peteva85 nuž nie celkom viem odpovedať. Lebo čo je to predlžená rod.dovolenka? myslíš dôch.poistenie či zdravotné.
Čo sa týka DôCHODKOVéHO, ked ti vznikne dohoda, musíš si dať odhlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do6rokov, lebe nemôžeš byť dôch.poistená státom, ak ti trvá povinné dôch.poistenie zamestnaca-to počas dohody trvá. A je jedno, či robíš, tj. budeš mať za daný mesiac vym.základ alebo nič, ked si prihlásená zamestnávatelom, tak nemôžeš byť aj štátom dôch.poistená.
- čo sa týka ZDRAVOTNéHO POISTENIA, tak tam ak by si robila počas doby, ked je dieťa v škôlke, tak môžeš a môžeš byť aj súčasne poistencom štátu a aj ako zamestnanec. Ale viem, že existuje istý limit za rok, ktorý ak prekročíš, tak poistencom štátu byť nemôžeš, tj. v ročnom zúčtovaní by si to musela prípadne doplatiť. Možno sa to ráta aj na mesiace, ak by si časť roka normálne robila. Ale nerozumiem tomu. Ale treba si dať napr bacha na dohody s nepravidelným príjmom, mali by to byť tie, čo nerobíš celý týžden. Či nahlasuje poistenie do zdr.poistovne len na konkrétne dni kedy robíš (áno, aj takého hovadiny sa robia, že nahlasujú konkrétne dni! tak by sa to malo robiť), no poznám aj takú, čo to nahlási len na 1den. Ak totiž nie si nahlásená vkuse a by si prekročila ten limit, kedy môžeš byť poistená ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov, tak by si si za ostatné dni musela platiť sama. Ak máš pravidelný príjem, tak to nehrozí, lebo sa odvádza za mesiac vkope. Rada by som o tom vedela viac, ale nechápem.

mysiatko1
16. máj 2016

Ahojte, potrebujem poradit. Maly bude mat koncom jula 3 roky, od septembra nastupuje do škôlky. Som doma už 5 rokov, dve deti...
V praci mi drzia miesto, máme ale problem. Potrebovala by som si nejako predlzit rodicovsku dovolenku aspon o 1 mesiac, no najlepsie o 2 mesiace august a september. Je to mozne?
Rozumiem spravne:
Predĺžiť neplatenu rod. dovolenku mozem, odvody za mna plati stat
Syn moze ist do skolky max na 4 hod
Niesom chranena pred vypovedou od zamestnavatela....
???

9lf9
16. máj 2016

@mysiatko1 to by si si musela vybavit so zamestnavatelom neplatene volno a ist na nahlasit na zdravotnu poistovnu

ala76
9. jún 2016

ahojte zienky.citam si toto forum a mam stochto uz chaos.citam to preto lebo neviem ako urobit co by bolo premna vyhodnejsie kedze mi nema prist kto k dietatu ked ochorie a aj ked som teraz na predlzenej platenej rodicovskej a v juli 27 mi koni a aj ked som si podavala ziadost znovu lebo mi uznali len rok.
Po podani mi pani zavolala(cim mi pomohla)ze aby som si ju stiahla(ze ked budem mat este nejake spravy nalezy nove tak mam dolozit a poslat jej to a posudkovy si ho zavola) lebo ich posudkovy mi chcel zrusit aj to co mi bolo pred rokom uznane ,lebo podla nich je dieta v dobrom zdravotnom stave.Imunolog mi do papierov napisal vyradit zo skolskeho kolektivu kedze mal vela atb aj napriek liekom na imunitu.
proste pocitam stym ze mi to asi neprejde neuznaju a neviem ako sa zariadit.
ci urad prace alebo predlzena neplatena?som uz 7rok posebe na rodicovskej.Na urade nic nedostanem to je iste.DAKUJEM VAM ZA RADU.

veronicka88
9. jún 2016

Vybavovala som min.týždeň,musela som zrušiť dohodu....ja som sa dobrovoľne nemocensky pripoistila...

eeffka
9. jún 2016

@ala76 neviem ci mas zamestnanie ale ak ano chod do prace, maly do skolky a ked bude chory tam proste OCRky... stale to bude viac ako neplatena rodicovska

ala76
9. jún 2016

nemam este pracu a neviem ci si ju mam vobec hladat lebo ked zacne skolka a jesenne choroby tak pochybujem ze mi budu tolerovat ocrky.v skolky vydrzal 3-5dni zvysok mesiaca doma.

eeffka
9. jún 2016

@ala76 tak ak nemas pracu tak to sa naozaj neoplati, ja som to brala tak ze si zamestatna len toho casu na RD

ala76
9. jún 2016

@eeffka nie(,ale keby som aj bola ,na figu 🙂je to ze mam decka casto chore a nema mi kto snimi pomoct tak preto ze co sa viac oplati.maly do skolky chodit bude uz len koli tomu aby sme vedeli ako to snim bude kedze mu imunolog podla krvnych vysledkov nastavi liecbu.
Potom budem po case ziiadat znovu o platenu .

eeffka
9. jún 2016

@ala76 ak mas stale zamestnanie oplati sa byt urcite viac zamestnana a cerpat OCRky co je 55% z hrubej mzdy, co aj keby bola minimalka je 200e ako mat neplatenu RD za nula...ci zle rozmyslam?

ala76
9. jún 2016

@eeffka nie dobre ja nemam skusenosti na slovensku lebo predtym som robila len vonku🙂dakujem

katucka2
30. jún 2016

@9lf9 ahoj,prosim ta ak som na neplatenej RD a nastupujem do prace treba sa ist odblasit zo socialnej p.? Viem ze zom zdravotky ano