icon

Neplatená predĺžená rodičovská dovolenka a dieťa v škôlke

evuliceeek
3. mar 2017

dobrý deň, ste tu nejaká maminka na neplatenej predĺženej rodič. dovolenke a chodí Vaše dieťa do škôlky? môže chodiť na celý deň? ďakujem za odpovede

luliu
29. mar 2018

@kikusik88 načo chceš byť na neplatenej rd keď budeš v práci, nechapem

evittam
29. mar 2018

@kikusik88 Ak budeš pracovať nie je dovod na neplatenu RD

malinovka333
29. mar 2018

@kikusik88 nie nemozes brigadovat.a ked budes v praci nemozes byt na neplatenej

evittam
29. mar 2018

@malinovka333 Ale moze, len už nebude na neplatenej RD.😉

kikusik88
29. mar 2018

Ja len ze budem doma a ked sa cosi naskytne pojdem si zarobit....nie ze trvaly prac.pomer...

evittam
29. mar 2018

@kikusik88 No tak budeš chodiť sa odhlasovať a prihlasovať na ZP. A co sa týka dietata-po dovŕšení troch rokov veku nahlasujes na UPSVaR kde sa dieta nachadza kvoli rodinnym prídavkom.

nikolla88
29. mar 2018

@evittam myslím, že to už rozoberať nemusíme. Ja som napísala svoju skúsenosť a to čo mne bolo tvrdené. Povedali mi to čo povedali a vidíš, že zle. Ja by som mala problém. Vôbec som netvrdila, že nemáš pravdu. Ale asi si neuvedomujes, ako niekedy reagujes. Nemám ani najmensí problém s tým, že si ma upozornila. Aspoň budem vedieť dobudúcna. Žeby som to nafukovala si nemyslím. Ty si začala byť útočná. Hneď, že už kraviny, atd. Dá sa to aj iným a kultivovanejsim spôsobom napísat. Ale nič to.
btw, je to chválihodne, že takto pomáhas a radis ženám. Ak má niekto zle, nepravdivé informácie netreba byť hneď útočná ..

katrin21
29. mar 2018

Baby sice sa ma netyka tato tema..ale pytam sa..ak by mala aj zena dieta na cely den v akolke povedzme obcas..nie pravidelne..kto jej na to pride? Oni si to overuju v skolke? Mozno a blbost pytam ale vidiac,ako disjutujete ma to napadlo

luliu
29. mar 2018

@katrin21 pozri keď budeš kradnúť v obchode tiež ti možno na to neprídu, faktom je ze v oboch prípadoch porušujes zakon

siska53
29. mar 2018

@kikusik88 ako sme pisali-pol dna ano.

evittam
29. mar 2018

@nikolla88 Nikde som na teba neutocila. Je to len tvoj subjektivny pocit. To,ze napisem,ze píšeš hluposti nie je útočenie. A už to viac nemienim riesit.

elanor
29. mar 2018

@katrin21 do prihlasky pises ci prihlasuje dieta na poldennu vychovu alebo na celodennu. Na urad prace sa nahlasuje kde je dieta. Na ZP tvrdis, ze mas dieta doma ale max. 4 hodiny v skolke. Stat za teba zlati zdravotne odvody, stat na zaklase Uradu prace vie kde je dieta a moze si overit v skolke ci tam teda je a ako dlho. Ak ho mas prijate na pol dna, tak chodi na pol dna a je to ok. Ale zistia, ze ho mas prijate na celodenku - tadaaaaa a maju ta pekne jak na podnose.

katrin21
29. mar 2018

@luliu 😂😂😂😂 dobry priklad

zarja011
29. mar 2018

@evittam

https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...

Vynatok:

Zákon rodiča nijako neobmedzuje, pokiaľ ide o počet hodín, ktoré dieťa strávi v škôlke alebo v starostlivosti inej osoby. Toto rovnako platí pre rodiča, ktorého dieťa má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Môže ho dať do zariadenia na viac ako 4 hodiny denne a nepríde o rodičovský príspevok.

Obmedzenie dochádzky v škôlke na max. 4 hodiny sa týka rodiča, ktorému skončil nárok na rodičovský príspevok, je evidovaný ako osoba, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa do veku 6 rokov a z tohto titulu sa prihlásil ako poistenec štátu, za ktorého štát platí poistné na zdravotné poistenie.

Na účely zdravotného poistenia je podmienka osobnej celodennej a riadnej starostlivosti o dieťa splnená vtedy, ak dieťa navštevuje jasle, materskú školu - v rozsahu najviac štyri hodiny denne.

Za rodiča, ktorý poberá rodičovský príspevok, platí poistné na zdravotné poistenie štát, bez ohľadu na to, koľko hodín je dieťa v zariadení.

Ak však rodič nie je poberateľom rodičovského príspevku a štát za neho platí zdravotné poistenie, podmienkou pre rodiča ako poistenca štátu je, že dieťa chodí do škôlky najviac štyri hodiny denne.

Inak sa rodič nepovažuje za "osobu, ktorá sa osobne celodenne a riadne stará o dieťa do 6 rokov veku" a rodič si musí sám platiť poistné na zdravotné poistenie.

evittam
30. mar 2018

@zarja011 A? Ved o tom cely cas pisem.

katus32
6. jan 2019

Dievčatá a neviete ako to funguje, keď dieťa prihlasim do škôlky na pol dňa a počas školského roka by som to chcela zmeniť na celý deň? Nebude s tým v škôlke problém?

elanor
6. jan 2019

@katus32 u riaditelky v skolke vypises a podpises ziadost o celodennu starostlivost k nejekemu datumu xy a je to.

luliu
6. jan 2019

@katus32 to je záležitosť škôlky a riaditeľky a dohody medzi vami.

katus32
6. jan 2019

@elanor Ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂

sonah
15. jan 2019

Mozem sa aj opytat?som zatial na nepl.predl.rodicovskej 5rocny syn chodi na pol dna do skolky a chcem dat do skolky aj 3ročnu dcerku,mozem ju dat na cely den ?

elanor
15. jan 2019

@sonah Na neplatenej si so starsim dietatom, takze to mladsie by myslim mohlo ist na cely den.

a nebolo by lepsie to,mu 5 rocnemu uz chodit na cely den? a 3 rocnu zo zaciatku na po dna? Zeby si si prehlasila neplatenu na druhe dieta? tym padom by starci mohol byt nahlaseny aj chodit na cely den. Nieje uz predskolak? ci?

sonah
15. jan 2019

@elanor nedaju mi ho na cely den lebo nemam pracu a som doma a malu mi zoberu na cely den ale vo vedl.dedine lebo u nas je plnka

elanor
15. jan 2019

@sonah nevadi, ze nemas pracu. Proste by si nahlasila v poistovni neplateny rodicak na druhe dieta. Tym padom by dcerka chodila na pol dna, a syna by si v skolke prelhasila na cely den. U riaditelky preba podpisat ziadost o celodennu starostlivost od datumu XY. Formalita na 3 minuty.

sonah
15. jan 2019

@elanor ale u nas v školke maju proste take pravidlo,že pokial matka nema TPP a je doma tak dieťa je v školke iba na pol dna a je jedno či je predškolak alebo nieje......a dcerku mi u nas v dedine na pol dna nezoberu lebo maju plny stav a rozhodla som sa že do vedlajšej dediny ju zatial davat nebudem,dam si tam iba prihlašku a ak by ma niekto zamestnal tak by som ju tam dala,.....

elanor
15. jan 2019

@sonah no ja neviem teda, ale je to dost cudna podmienka. Zakon nic take nehovori. A je to dost diskriminacne. Takze by som skusila ist za riaditelkou, oznamila jej, ze od datumu takeho a takeho chcem aby syn chodil do skolky cely den. A ked bude mat pindy, tak jej pohroz, ze jej praktiky nahlasis jednak zriadovatelovi, jednak na skolsku inspekci, hygienu a ja neviem kde kade este.
Tak ako nemozu neprijmat deti koli tomu, ze matka je na materskej s druhym, tak isto nesmie byt dovod na neprijatie neockovanie atd atd, tak ani to, ze matka nema pracu.

sonah
15. jan 2019

@elanor lenže u nas nemaju kapacity na pobedie,nemaju ložka

elanor
15. jan 2019

@sonah 😲

anika666
16. jan 2019

@elanor škôlky ktoré nemajú kapacitu, majú takéto podmienky, dieťa jednoducho nezoberú ak nemajú miesto preň. U nás je ten istý problém ak je matka doma, dieťa nezoberú a takisto je podmienka že obaja rodičia musia byť zamestnaný.

mimuska1501
14. mar 2019

Žienky chcem sa opýtať. Možem požiadať o neplatenú rodičovskú dovolenku, keď mi syna zoberú do školky až od septembra a teraz v apríli ma 3.roky? Nemôžem ísť ani do práce lebo by som ho nemala kde nechať. Ďakujem za odpovede

malinovka333
14. mar 2019

@mimuska1501 ano ved prave koli tomu vela zien ostava doma ze im nezoberu deti do skolky