Neplatená predĺžená rodičovská dovolenka a následný pôrod
pracovný pomer ti síce trvá, ale máš neplatené voľno, kedy za teba neplatili nemocenské poistenie, ako dlho si bola na predĺženej RD?
@ludinka Rozhodujuce je, ci mas dostatocny pocet dni nemocenskeho poistenia a ci je poistenie aktivne, alebo si v ochrannej lehote.
Bez presnych datumov (zaciatok PP, nastup na MD, den narodenia dietata, nastup na RD a vypocitany termin porodu druheho dietata ti nevieme dat odpoved.
@fokuska pýtam sa len teoreticky, keby som náhodou otehotnela či budem mať nárok...syn bude mať v decembri 3 roky, chcem ostať doma minimálne do budúceho septembra, keďže ho nevzali do škôlky. Ak neotehotniem pôjdem normálne do práce, ale keby sa náhodou zadarilo tak ma zaujíma či dostanem len rodičak, alebo materskú.....keďže to nebude reťazovú porod
jáj teoreticky 🙂
takže tam to prudko závisí od toho kedy by si otehotnela
@ludinka Tak v tom pripade ked este ani tehotna nie si, tak mozno budes mat narok a mozno nie. Neda sa teraz povedat.
Navyse daj pozor na to, ci tvoj zamestnavatel bude suhlasit s tym, aby si cerpala neplatene volno a bola teda na predlzenej neplatenej rodicovskej. Lebo suhlasit nemusi a potom bud nastupit do prace alebo das vypoved. Ries to s nim aspon mesiac pred skoncenim riadnej RD.
@ludinka Akonahle zacnes cerpat neplatene volno, tak mas prerusene nemocenske poistenie. A pre narok namatersku potrebujes aktivne NP alebo byt v ochrannej lehote.
Musela by si tea otehotniet kym prve dieta dovrsi 3 roky. Nie som si ale ista ako by to bolo s vyskou materskej, kedze uz nepojde o retazovy porod a ty do prace nenastupis ale isla by si na neplatene volno.
@fokuska nevieš mi ešte prosím ťa povedať ako je to s dovolenkou? Momentálne mám podľa pásky nárok na vyše 70 dní. Neprepadne mi tá dovolenka keď pôjdem na prerušenú materskú? A v januári mi nabehnú ďalšie dni? Alebo už nie?
Dalo by sa teoreticky urobiť aj tak že nastúpim v decembri pôjdem na dovolenku a následne na predlzenu materskú?
Ďakujem veľmi pekne
@ludinka Dovolenka nemoze prepadnut. Zamestnavatel ma pravo kratit ju ak v danom roku nie je odrobeny potreby pocet dni.
Takze na dovolenku mas narok ak v dany rok pracuje - ak cely, tak mas narok na plny pocet dni, ak je tam dlhodoba PN, tak moze byt kratena.
Rovnako tak sa materska povazuje za odpracovany cas, cize pocas materskej ti nabieha aj dovolenka. Pocas rodicovskej uz nie. Neviem kde pracujes, ze si nazbierala 70 dni dovolenky.
Tiez neviem co myslis ked pises "na prerusenu matersku" a predlzena materska tiez neexistuje. Jedine rodicak.
Ak zamestnavatel suhlasi, tak mozes nastupit do prace, cerpat dovolenku a neskor ked bude suhlasit tak cerpat neplatene volno.

chcem sa opýtať či by som mala teoreticky nárok na materskú po predĺženej rodičovskej(bez zdravotného dôvodu dietata) ak som stále zamestnaná.