icon

Neplnoletý rodič. Ako je to s príspevkami?

terezka044
14. máj 2009

Ahoj, mala by som par otazok, som si trosku neista v niektorych veciach, co treba vybavit.
Okolo 10.6. sa mi narodi syn, teda zaciatok juna, narok na poziadanie o prispevok po narodeni a pridavok k tomuto prispevku vznika po 28.dni narodenia dietata a zanika ukoncenim 6.mesiaca. Nakolko 28.7. (Teda viac ako 28dni po narodeni) budem mat 18, mam obavy, ci mi vobec tento narok vznikne. Nasla som toto:
Nárok na príplatok k príspevku nevzniká maloletej matke, ktorá nemá priznané rodičovské práva a povinnosti podľa zákona o rodine (§ 29 ods. 1 zák. č. 36/2005Z.z.).

Mam teda otazku, ci si mozem podat ziadost dovrsenim 18.roku zivota, a ci mam narok na tento pridavok.
Dalej by ma zaujimalo, ci ten 1.5-2mesiace zivota dietata som jeho zakonnym zastupcom ja, alebo moja mama, alebo netreba zak.zastupcu. Ako to bude s papiermi atd?

A este jedna otazka ohladom priznania otcovstva: nasla som toto:
Co potrebujete k vydaniu rodneho listu dietata?
Ak je matka slobodná:

* občiansky preukaz
* ak matka chce spísať zápis o určení otcovstva, musia byť prítomní obidvaja rodičia a zápis sa spíše len v tom prípade, ak sú obidvaja plnoletí.

To znamena, ze dieta nebude mat v rodnom liste zapisaneho otca? Alebo ze na zapisanie otcovstva potrebujeme podpis aj zak.zastupcov(nasich rodicov), alebo ze ho mozem dat zapisat az po dovrseni 18.roku zivota oboch rodicov?

Dakujem za pomoc 🙂

Strana
z3
adanocka
1. dec 2025

Ahojte,chcem sa opýtať, mám 17 rokov a pred mesiacom som porodila dcérku,18 rokov budem mať až o pol roka, mám nárok na nejaký príspevok od štátu,otec dieťaťa nemá záujem.Dakujem.

9lf9
1. dec 2025
@adanocka

Ahojte,chcem sa opýtať, mám 17 rokov a pred mesiacom som porodila dcérku,18 rokov budem mať až o pol roka, mám nárok na nejaký príspevok od štátu,otec dieťaťa nemá záujem.Dakujem.

@adanocka smer sud, podat si na priznanie rodicovskych prav a povinnosti a potom mozes ziadat o prispevky ako plnoleta, bez toho nevybavis nic.

Strana
z3