Nepredĺžili mi rodičovskú dovolenku. Mám sa odvolať?

tanicka333
15. jan 2013

Dobrý večer,chcela by som poprosiť veľmi pekne o radu,nakoľko neviem ako mám postupovať :o( Mám dcérku,ktorá má teraz 22. januára 4roky,mala som predlžený, platený, rodičovský príspevok na 1 rok,čiže od 3 rokov do 4 a teraz mi končí. Predĺžili mi na 1 rok,pretože malá máva laryngitídy -ale len v zimnom období + je alergická na bielkovinu krav. mlieka + alergia na 2druhy antibiotik + alergia na brezovité a lipnicovité stromy + alergia na plesne. Tento rok som si opätovne požiadala o predlženie,ale už mi nepredĺžili ☹ Mám skúsiť ešte odvolanie,alebo to nechať tak? Hlavne chcem poradiť ako mám postupovať,pretože mi pracovný pomer stále trvá- mám na dobu neurčitú. Chcem ostať na neplatenej rodič. dovolenke, môžem aj keď mi pomer naďalej trvá?? Bude za mňa odvádzať štát odvody, alebo to bude musieť zamestnávateľ, prípadne ja? Kde mám začať ak chcem ostať na tejto neplatenej rod. dovolenke a ako to budem mať ošetrené v práci? dajú mi neplatené voľno,alebo ako sa to rieši? prosím,poradte mi,pretože som nahnevaná troška na zamestnankyne na UPSVR-podala som si žiadosť o opätovné predlženie 24.novembra a do dnešného dňa mi neprišlo vyjadrenie :o( Tak som tam dnes volala,že je 15-stého januára a rodičovský mi končí 23.1. -vraj aj tak mi končí rodičovský 22 + 7dní mám na to či sa zahlasím do zamestnania,alebo na úrad práce. No tak som sa spýtala,že či môžem ostať na neplatenej rodič. dovolenke aj keď som zamestnaná-tak povedali,že to nevedia a že sa mám ísť opýtať na zdravotnú poisťovňu :o( Tak neviem,prosím napíšte mi,ak viete,budem Vám veeeeeeeeeeeeeeľmi vďačná!! ešte raz ďakujem!!

martinka0031
16. jan 2013

jahoj, ja som bola na predlzenej materskej az do jeho 5 rokov,kazdy rok som si musela ziadost predlzovat.maly mi chodil len do predskolskej triedy v skolke.ak chces z vlastnej vole zostat doma mala by si sa asi najskor porozpravat so zamestnavatelom,ci s tym suhlasi aby si bola nadalej s nimi pracovny pomer ,aj ked by si chcela zostat doma,to si myslim ze by si si musela odvody platit ssama.Inak nechapem preco ti to viac nepredlzili,lebo je toho vela co si popisala.....ja som mala papierre potvrdene od nasej pediatricky,aj od alergologičky.

sonula44
16. jan 2013

Ahoj ja som bola s dcérou na platenej do 6. r a potom so synom som bola na neplatnej 3-6r
no musíš sa dohodnúť zo zamestnávatelom či ti umožní NM . a nahlásiť sa v zdravotnej poisťovni
ona za teba platí zdr . odvody , preistotu zbehni aj na socialku .

desszi
16. jan 2013

@tanicka333 mozes poziadat zamestnavatela o neplatene volno, ktore ti zamestnavatel moze, ale aj nemusi poskytnut. Vydavky s tym zamestnavatel nema ziadne, ty si musis ale platit zdravotne poistenie sama. Neplatene volno sa dava tusim na jeden rok.
Ale v Tvojom pripade by som sa skusila aj odvolat proti rozhodnutiu Uradu.

tanicka333
autor
16. jan 2013

neviem,či mi to dajú aj po odvolaní,pretože ja som dávala iba vyjadrenie detskej lekárky-ktorá napísala,že dieťa neodporúča umiestniť do kolektívu. Od alergologičky som nedávala a ked som tam včera volala na UPSVR,tak mi niečo povedala v tom zmysle,že alergologička sa vyjadrila,že nemá vysoký stupeň zníženej imunity 😒 Takže oni si asi vyžiadali vyjadrenie našej alergologičky a ona povedala,že nie ☹ To som aj čakala od tejto pani alergologičky,pretože kamaratkín syn užíva 3 spreje a tiež jej detská lekárka napísala posudok a povedala,že určite jej to priznajú,ale nakoniec ho tiež nedostala a tiež má túto alergologičku - ona stále vraví,že veľa vítamínov,veľa otužovania,zdravý životný štýl...... a všetko bude OK, dieťatko nebude potrebovať žiadne lieky na imunitu 🙂

mihi
18. jan 2013

Mala som ten istý problém-predĺžená rodičovská zo zdravotných dôvodov do 4 rokov dieťaťa,potom posudková napísala že malý je už vraj zdravý-astmatik na sprejoch,liekoch od pol roka....odvolala som sa priniesla som ešte raz správu od pľúcnej a celú zdravotnú kartu-posudková robila posudok v mojej prítomnosti-pýtala sa na zdravotný stav,lieky....Predtým posudzovala zdravotný stav len podľa správy od pľúcnej Dr.a mám platenú do 6 rokov veku dieťaťa bez ďalšieho posudku.

gapa
18. jan 2013

@tanicka333
ak dieťa navštevuje škôlku na max. 4hod. denne alebo nenavštevuje škôlku, tak nemusíš si sama platiť zdr. poistenie. Tiež ak achceš podporu, tak treba do 1roku od ukončenia prac.pomeru sa zaevidovať (ak predtým ti trval pp aspon 2roky)

marienka79
12. dec 2013

potrebovala by som poradit. Uz rok som na neplatenej rodicovskej dovolenke. Mohla by som si aj teraz požiadat o platenu rodicovsku dovolenku pre nepriaznivy zdravotny stav dietata

akakak
3. jan 2014

@marienka79 Ano da sa to,mozno poziadat aj 6 mesiacov naspat 😉