Nervozita na materskej
Ahojte chcem sa spýtať som dva roky na materskej a už mi to lezie na nervy . Mam dvojročné dievčatko je veľmi živá až moc by som povedala nemá mi s ňou kto pomôcť manžel v robote už sa dostávam do takej fazi že ma nič nebaví nič ma neteší stále to isté dookola nervozna som každá hovadina ma vytoci z manželom sa hádame koli tomu neviete mi poradiť co robiť ?
akokoľvek sa rozhodneš, mysli na to, že už nikdy ti nikto nevráti ten čas, ktorý máš s dieťaťom počas tých 3 rokov, moja mama nás mala troch a dodnes vraví, že ten čas si neuveriteľne vychutnávala, že potom už prišla práca, zhon... každopádne, držím palce, aby si našla znova tú rodinnú pohodu a pokoj 😉
@sardinka335 vies, mne bolo strasne blbe byt doma, mat len rodicak a nechat vsetko na pleciach muzovi, preto som potrebovala vypadnut do prace, ono konicy fajn, ale nie kazdy ma stastie, ze ma na to financie, poblizku rodica a podobnd
@sardinka335 samozrejme, kazdy mame iny uhol pohaldu...prsote niekto to citi tak, iny inak....ja som si teda cas an materskej pre seba vobec neuzila a popravde ani s dietatom, ovela viac to bolo v pohode, ekd som sla do prace a on do skolky......
ja len, ze netreba pausalizovat, lebo kazdy ma ine skusanosti a vplyvy.......zavisi od prace, dietata, nastavenia, zenskej energie...atd. .....
takze ymslim, ze kazda kona tak, aby bola ona mama v pohode a aj to dieta......a uz akym sposobom je nakazdom 🙂
@moni244 jasne ja to beriem....ale napr. moj muz mi sam povedal, ze jemu je lepšie ak budem viac doma alebo budem mat pracu na kratší čas ako to, ze obaja sa budeme hnat do roboty a deti su relativne male a z nášho pohladu je lepšie ak ten jeden rodič je k dispozicii viac. U nas to nie je o tom ze musim ist do roboty aby muz všetko netahal sam - on to rad potihane ak doma bude všetko ok a ja si popri tom mozem aj vrtat v nose aj pracovať, zase ja si vzdy niečo najdem. Samozrejme ak je finančna situacia taka ze to nedovoluje tak nie je o čom.
@sorciera24 opakujem, nech si kazda spravi ako chce, podla svojho. Pre niektoru je praca ,,vykupenim,, a niekto ten čas dokaze vyuzit aj inak - obe moznosti su fajn ak vyhovuju rodine. Pre nás je teraz toto top - aby to vyhovovalo rodine ako celku, časom ked nas deti uz tolko nebudu potrebovat tak budeme uvazovat inak.
@sardinka335 ja pracujem na polovicny, mam cas na dieta, na aktivity, vzdy je jeden z nas doma, zarobim dost a nemusim sa nahanat a aj rozpoctu pomozem a nemusim riesit ocr, lebo u nas sa daju vzdy smeny prehodit
@moni244 mi mo Rd aj ja tak fungujem ...tak dufam, ze aj po tejto to takto pojde.
@0silvia0 hej ale tvoja mamina bola typ ženy ktorá tak chcela ze byt s detmi ja obdivujem tie ženy ze ich to baví a napĺňa lenže je kopec žien ktore to vobec nenapĺňa byt doma a tam je to lepsie dat do Jasiel o ktorých viem ze sa dobre postarajú a ja sa možem venovať práci. Mne by najlepsie vyhovoval taký model ze jasle ale súčasne skrátená pracovná doba a nemať strach z prípadnej OČR. Lenže žiaľ tu to tak nefunguje poznám baby co su na skrátenej ale makaju jak fretky dve aj tri hodky naviac ale za malo peňazí. Preto väčšina žien je naďalej na materskej, nebavi ich to ale keby šli do prace tam by ich vysali este viac a jasle su drahé . Čiže nie je tu ten vyber.
@katulienkax no, ono to aj tak býva, že kto nechce, musí a kto môže tak nechce... 😎
@leuska35 ak ta to nebavi,tak chod do prace. A dieta daj do sukromnej skolky ci k opatrovatelke.
Ja ked som.mala tazsie dni,som si tiez povzdychla,ze uz aby som bola v praci. No vzapati som.si uvedomila,ze ked budem v praci,vratim sa unavena,deti mozu mat rovnako zle dni,tiez su zive,najma syn tak bude to este horsie..a tak aj je. Spominam na zlate casy rodicaku.. Teraz som neskutocne unavena..
No tebe by mozno navrat do prace pomohol.
Ja som.vzdy tiez musela aj vymysalt program,lebo maly,ked nemal aktivitu,tak tiez vymyslal a to sa nedostal do skolky,bol s nami do jeho 4,5r. Doma..
Mala som aj cas ist cvicit..dosli nasi,ja som.si rano zacvicila,super oddych a bolo. Lebo muz nemohol. Teraz si na to neviem najst cas. Netusim,kedy s ami podari opat zacat cvicit a uz sa to odraza na mojom zdravi... Takze ak sa aj nemozes vratit z akychkolvek dovodov do prace,aspon si najdi cas len pre seba (prip seba a muza). Neskutocne to pomoze.
U nas ozivrnim bolo plavanie ci cvicenie s detmi.
@siska53 veď to je to presne tento dôvod je ze preco sa neponáhľame do prace i ked ma materska nenapĺňa. Viem ze budem únavena a nebudem mat na nic svoje čas a ani na tie deti. I ked ma materska nenapĺňa ako by som chcela stále si viem nájsť aj čas pre seba aj cvičenie, s detmi tiez chodím na rôzne kurzy alebo inak výplňami čas ako nemôžem si sťažovať žeby som bola nejak veľmi nespokojná abo co ale ked porovnám prácu predtym a teraz zivot na materskej radsej by som sa venovala práci ale v normálnych podmienkach a nie v strese a mat aj čas na seba ale obávam sa ze to už tak nebude. Preto radsej ostávam doma s detmi i ked to nie je pre mna to prave orechové ale ako hovorim nesťažujem si zase
@0silvia0 aj moja mama to tak pocituje ako tvoja.. Len nastastie pri sestre uz mohla byt s nou 2roky aspon,ale aj tak jej trhako srdce,ked ju vodila do jasiel,segra revala,najma pri niektorych sestrickach..:(
Man musela dat do jasiel,ale.mne zistili srdcovu chybu,tak so mnou bola najskor pol roka na neplatenom volne babka,potom ostala mama. Tiez som bola zive dieta,ale ona vzdy vselico vymyslala,lebo ja som vobec nemohla do skolky,takze ma musela pripravit aj na vstup do skoly.. Financie chybali aj vtedy,otrc mal aj dve roboty,lebo invalidny na mna bol nizky..ona obcas si zabezpecila nejake privyrobenie z roboty..
Ak by malo byt podla nejake socialnej vyspelosti mojich deti,ich schopnosti vydrzat bez rodica,pre nas by bol nakvhodnejsi vek 4,5roka.. Mala ma 4r.prec,uz viac ako rok chodi do skolky a este si nezvykla. Maly,ktory siel ako 4,5r.,si zvykal len 3mesiace..
A aj ore moju sestru by bolo lepsie,kebyze chodi az do skolky..tam si zvykla vemmi rychlo,ked ako 3r.nastupila tam.
Prosto nie vsetky deti du spolocenske..ja som si myslela,ze u maleho to bude ok,lebo s detmi sa hraval uz ako vyse rocny (tak babatkovsky s rovensikmi),aj mal v triede kamosov z ihriska a i tak problem...
Mozno uz asi potom fakt strcit polrocne dieta tak,vsak ono to tak nevnima a nasledne bude zvyknute,ze je stale niekde inde,len nie poriadne s rodicmi... Otazne je,ci je to dobre pre deti..
Kazda z nas je ale inak zalozena,inak to vnima a citi.. Pre niektore je naozaj riesenim dat dieta do kolektivu a ist do prace. Ja som vsak bez ujmumy prezila s detmi 5rokov doma a nelutujem. Som sice v praci spokojna,len mi fakt chyba potom ten cas,s detmi som.menej,domacnost je tiez cela stale na mne..lebo muz vela robi..
Leuska a co si tak najst slecnu/pani ktora ti bude malu varovat ked ti ju este nevezmu do skolky ? a ze by si isla do prace ako ti tu radia baby? 🙂
no jediná rada je spamätať sa. prestaň sa poddávať pocitom zaťažkávajúceho dennodenného stereotypu, rob si program s dieťaťom, socializuj sa, nerieš hovadiny a hlavne si uvedom, čo všetko máš. zrejme zdravé, živé dieťa, manžela, čiže komplet rodinu, príjem s manželovej strany.... prijmi to všetko a teš sa z toho
@slecnakatie Nooo, ono to nie je zlá rada, len si treba zase uvedomiť aj finančnú stránku - nedávno som pozerala ceny takýchto "slečiniek" - v najlepšom prípade chce minimálne 3,- Eur/hod - to máš na deň aspoň 24,- Eur a na mesiac cca 480-500,- Eur. A teda neviem akú má zakladateľka kvalifikáciu a možnosť zárobku ale na dnešnom SVK pri cca 700,- Eur v hrubom tak akurát zarobí na tú slečinku - ale z pohľadu jej realizácie sa to oplatí stále. 😉
@sorciera24 vsak ok.. Len neviem,preco si tie,co idu do prace skor, myslia,ze tie,co ostavaju dlhsie doma,maju pokojne deti.. Ja som nemala.a nemam deti typu kam.ich dam,tam.su.. Starsi bol vzdy aktivny,zvedavy,vsetko skumajuci,mladsia prve 3,5mesiaca urevana, dva roky rozdiel. A keby sa ma niekto opytal,ci by som to spatne riesila nejak inak - nie,ostala by som s nimi opat tak. Bavilo ma ukazovat mu fungovanie veci.. Navyse sa so sestrou navzajom v niektorych cinnostiach tahali,co boli super,ze to boli prave oni dvaja. Aj ked sa pobiju a pohadaju,viem,ze sa maju radi..
Ja som prosto ten typ mamy-kvocky..ale mam aj kamosku,co dala polrocne dieta do jasiel. Aj musela,aj chcela.
Ako tu niekto pisal,ak by som mala nejaku lukrativnu pracu,tak mozno by som uvazovala inak.. Neviem.
@leuska35 mne zobrali malu do skolky od 2r..do sukromnej
@siska53 aj ja som to tak jednoducho cítila, tiež som deťom rada všetko ukazovala, venovala som sa im, čítali, kreslili, rozvíjali sme sa, považovala som to jednoducho za svoju povinnosť, aj keď ako som už písala, ku koncu materskej som už toho mala plné zuby a cítila som, že mi odchádza mozog... Ale tiež to neľutujem, bola som doma takmer 6 rokov, obe deti išli do škôlky približne ako 3,5 ročné, syn to znášal horšie, dcéra lepšie. Ak by som sa mala rozhodnúť, urobila by som tak znova.
@katulienkax musím trošku oponovať. Moja mama so mnou bola doma v tej dobe len pol roka, taká " dlhá " vtedy bola len materská, jasle boli totálne preplnené, takže do práce ísť musela a viem, že by bola veľmi rada so mnou vtedy doma aj dlhšie ako len tri roky, a bola nútená ma dať varovať cudzej pani, ktorej s otcom za varovanie, stravu, opateru počas dňa platili. Nemala veľmi pokoj, s otcom sa len naháňali, robilo sa vtedy aj do piatej, či šiestej, robili sa soboty, takže pokoj a pohoda veľmi nebola. Škôlku pre mňa v tej dobe zohnali len po známosti, toľko bolo v 70.rokoch detí ( Husákove deti 🙂 ) , keď som nastúpila do prvej triedy ZŠ, bolo otvorených desať prváckych tried, v každej po cca 30 detí...
@siska53 ja tiež nebanujem, že som bola so synom doma tri roky ( s odstupom času by som bola aj päť a dala ho až na predškolskú výchovu ) - to, čo do detí investujeme - náš čas, energiu, prípravu do školy - sa všetko vráti, je to najlepšia investícia. Ako povedal Karel Čapek : " To nejlepší, co múže člověk udělat pro své dítě je, dát mu dobrou matku." A ten čas, ktorý môžete stráviť so svojim dieťaťom, vám nič a nikto nevráti ( žiadne peniaze sveta, žiadne zamestnanie ), len to dieťa.

@sorciera24 ale ved ja nikomu nehovorim ze to musi citit ako ja a aj pisem ze ak chce ist do prace tak nech ide. Ja hovorim, ze pre mna je RD čas, ktory mozem vyuzit naplno pre seba lebo taky čas uz nebude. Cize je tu aj taky uhol pohladu...využit ten čas pre realizaciu. Určite nemam dieta, ktore len lezi a nič nechce...toto tretie je extrem, do roka reve len čo zalezem za roh, nikto ju nechce stražiť - myslim babky lebo tam velmi plače. Ale tak pre mna nie je riešenie ju capnut do jasiel len preto lebo uz mam po krk jej revov a o nočnom vstavani ani nehovorim, to mam navstavane na dalšie dva zivoty.
@mysga presne ako pišeš ak niekoho naplna aj praca v kase tak prečo nie. Ja som chcela chodit upratovat, bolo to finančne vyhodne, ale muz mi to ,,zakazal,,. 😖 Inak ja som mala štipendium za prospech na ,,dištačnom študiu,, na UK...proste dalo sa to a tak som to vyuzila.